Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een ijzervreter

Toen ik kind was ging in nuchter naar de ochtendmis en ik voelde me telkens nogal slapjes.

Toen ik op mijn eerste werk naar de arbeidscontrole moest had ik een bloeddruk van 9 en zei de dokter dat ik daar heel oud zou mee worden als ik tevoren niet dood ging.

Later had ik van die inzinkingen, waarna bleek dat ik een ijzertekort had.

Bij een bloedonderzoek in de beginjaren 2000 bleek dat ik weer een ijzertekort had en schreef de dokter ijzerpillen voor.

Nu ik van mijn dokter 10 kg moet afvallen en we wel degelijk dagelijks of gaan wandelen of gaan zwemmen viel ik de voorbije week haast van mijn graat. Ik nam een paar keer een tablet druivensuiker tot Luc het woord “ijzer” liet vallen en mijn nikkel viel.

Ik had nog ijzerpillen die wel al over tijd waren, maar foert, ik nam ze tijdens het weekend en voelde me al snel weer ijzersterk.

Weer tijd voor een ijzerkuurtje …

Previous

Mijn gelijk

Next

Firefox vs Chrome

11 Comments

 1. ‘…tot Luc het woord “ijzer” liet vallen en mijn nikkel viel.’ 🙂 Gaat dat zo snel met ijzerpillen, dat je je na een paar dagen al beter voelt? Ik lees dat spinazie en appelstroop ook goed werken. Niet bij elkaar gooien denk ik. Sterkte met je kuur!

  • ms

   Die woordspeling kon ik niet laten liggen hé.

   Neen, het gaat niet zo snel. Volgens google kan het 2 à 3 maanden duren. Maar de neerwaartse spiraal wordt doorbroken en dat voel ik wel. Ik heb ook meer puf om iets te doen.

   Wat groenten betreft moet ik niks speciaal doen, die eet ik echt wel genoeg. Ik ga wel ijzerpillen nemen ook.

   Maar er is een mogelijke andere bijkomende oorzaak. Ooit, bijna 20 jaar geleden probeerden we vleesvervangers en aten geen vlees meer. Toen viel ik ook bijna in de patatten.

   De laatste maanden eet ik weer minder, alles meer afgewogen.

   Ik kan dus echt niet zonder vlees, al eet ik maar maximaal 50gr. per dag -meestal minder- en dan nog meestal kip of kalkoen.

   De voorbije week heb ik twee keer biefstuk -een volledige- gegeten. En dat ga ik deze week terug doen, biefstuk eten dan, maar vandaag maar een halve. Die lappen zijn écht te groot.

 2. Biefstuk… het water loopt me in de mond.
  Goed dat je er nu van opknapt. Toch moeten er groenten zijn die vlees vervangen, ik weet niet meer welke. Spinazie, boerenkool? Erwtensoep? Af en toe eet ik ook vlees, niet vaak, soms een maand niet maar ik vergeet dat ham op brood ook vlees is. 🤔
  IJzergebrek had ik ook wel eens, de tabletten hielpen goed en later vergat ik het weer. Dat je er slap van werd had ik niet in de gaten, dokter keek naar het rood in mijn oogleden. Dat mocht niet te bleek zijn.

  • ms

   Dat zegt men toch dat er goeie vleesvervangers zijn.

   Zo noemt men bonen en spinazie de beste groenten voor ijzer en laat dat nu precies mijn favoriete groenten zijn. Broccoli noemt men ook. Ik eet die even veel als de andere maar met minder graagte. Spruiten is er nog zo eentje, maar die wordt niet bij de ijzerverschaffende genoemd.

   Maar als je er niet genoeg mee binnen krijgt, dan moet je iets extra doen.

   Rood rundvlees -biefstuk- bevat ook veel ijzer. Ik eet normaal geen vlees op brood, ook niet. Nu heb ik ook gebraad in schellekes meegebracht voor bij de boterham.

   Futloos word ik er van. Geen zin in wat dan ook. Naar de dokter ga ik niet. Ik krijg toch altijd zijn standaard antwoord.

   Maar ik ben toch al een paar dagen uit mijn startblokken geschoten en daar ben ik niet kwaad om.

   Ik ga mezelf straks eens goed in de ogen kijken … in de spiegel natuurlijk.

 3. elsjeveth

  de uitspraak van de dokter, je gaat lang leven als je niet eerder doodgaat 🙂 waar had die man gestudeerd…ijzervreten en niet teveel van je graat afvallen een beetje reserve lichaamsvet is niet zo erg toch

 4. Als kind had ik ook vaak ijzertekort.
  Met het nemen van ijzer moet je wel voorzichtig zijn want je kan teveel ijzer binnenkrijgen en dat gaat zich stapelen in je organen. Mijn zus had ooit teveel ijzer in haar bloed en kreeg daarvoor meerdere aderlatingen. Het ijzer moest dringend naar beneden om orgaanschade te voorkomen. En zo is het altijd wat.
  Tien kilo afvallen? Dat is veel. Ik zou graag vijf kilo afvallen maar ik krijg er niks af.😞 Zo frustrerend.

  • ms

   Daarom neem ik het ook niet doorlopend. Maar naar de dokter gaan, die op alles zegt dat wat vermageren wel zou helpen, neen bedankt.

   Ik overweeg om hier eens een foto te posten van toen ik wel op mijn beste bmi zat, die volgens de dokter perfect is.

   Echt, ik overweeg het, maar dat dan zonder mijn hoofd -dat is een stap te ver- al is mijn hoofd nu precies érg overtuigend voor wat ik bedoel.

 5. Ijzerterkort komt vaak voor bij de mensen. Voorlopig heb ik er geen tekort, maar toch om de zoveel tijd even controleren. Je weet maar nooit met dat ouder worden.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén