Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een pozeke Tienen

Het begon woensdag. Een poos na het zwemmen kwam Luc binnen met een pijnlijk gezicht en kloeg over pijn bij het ademen. De plaats die hij aanwees gaf me de kriebels, het was zijn hartstreek. Ik begon over de dokter, maar dat vond hij niet nodig. Even later ging het beter, maar het was niet over, zo zei hij.

’s Avonds had hij het koud en voelde hij koud aan en de pijn was er nog steeds. “Dat wordt een nacht niet slapen” voorspelde ik.

Ik heb wel geslapen maar ben toch telkens wakker geworden als hij even opstond voor een tochtje richting badkamer. Toen hij ineens twee maal kort na elkaar recht ging staan wist ik hoe laat het was. Het was iets na vier uur.

“Ik.kan.niet.ademen.van.de.pijn” zei hij tussen korte ademstootjes in. “Ik kleed me aan” zei ik “we rijden naar Spoed”. Ik stak mijn hoorapparaten in -een ander vitaal onderdeel vergat ik- en ongekamd en ongewassen zijn we naar het ziekenhuis in Tienen vertrokken, waar hij om 5 minuten na 5u ingeschreven werd.

En toen kwamen de onderzoeken: bloedafname, longfoto’s, hart, … en kwam een dokter een gezondheidspraatje maken. Die vertelde dat er wel meerdere oorzaken voor de pijn konden zijn, hij noemde o.a. ook een geknelde pees. Maar ondertussen had Luc al aangegeven dat het veel beter ging, want zo zei hij, was het om vier uur niet méér dan dat geweest waren wij niet naar Spoed gegaan.

Hij kon zeggen wat hij wou, er was die nacht iets niet in orde en ik wilde wél weten wat dat was.

Er werd besloten ook nog foto’s van zijn ribben te nemen, maar dat kon pas vanaf 8u. Maar toen wàs het al bijna 8u.

Om 8u stipt heb ik de garage opgebeld om te verwittigen dat wij onze afspraak -om onze winterbanden te wisselen voor zomerbanden- van 8u niet konden houden aangezien wij op Spoed zaten en de onderzoeken nog aan de gang waren. We reden dus rond met vier zomerbanden in onze auto die even goed als wij op betere tijden zouden moeten wachten.

Terwijl Luc weg was, foto’s laten maken, hield ik nauwgezet de tijd in het oog. Vanaf 9u moesten we het parkeren betalen. Gelukkig kon dat via 4411 zomaar van binnen in de kliniek.

En eens Luc terug aanwezig was begon het wachten … tap tap tap tap … en al waren de uren van 5u tot dan snel voorbij gegaan, eens na tien uur ging het vervelen, want Luc, die voelde die pijn haast niet meer.

Uiteindelijk kwam de dokter -een andere dan in de vroege ochtend door een wisseling van dienst- en die begon met te melden dat Lucs hart niet de oorzaak was, vond net als ik dat dat toch al een geruststelling was en zei dat ook longen en bloed volledig in orde waren en dat de symptomen eerder wezen op een ontsteking van een tussenribspier.

Maar, zo vroeg hij aan Luc, hoe oud was hij dan, waarop Luc efkes ging berekenen en “bijna 58” zei. Ik schrok me een hoedje al had ik dan een pet op, en verbeterde: “bijna 68 zal ook wel goed zijn, zeker” en ik vroeg aan de dokter of hij er zeker van was dat het niet … De spanning was weg, er kon weer gegrapt worden.

En Luc hield nog een slag om de arm. Toen de dokter het over Ibuprofen had i.p.v. paracetamol vroeg Luc aan mij of dat niet slechter was dan paracetamol. Ik heb luidop lachend gezegd: “Hier staat een echte dokter en je vraagt aan mij of dat niet slechter is”.

Om te eindigen, nog een serieuze noot. Gezien Lucs leeftijd had de dokter toch wel al een onderzoek bij een hartspecialist vast gelegd. En geloof me maar, daar ben ik echt niet kwaad om.Previous

Natuurpunt

Next

Over raven en roeken

15 Comments

 1. Oeh, dat is schrikken! Gelukkig lijkt er niets ernstig aan de hand, maar het is wel goed dat er nog even extra naar het hart gekeken wordt. Ik ga intussen Lucs strategie navolgen – gewoon 10 jaar eraf rekenen. 🙂

  • ms

   Dat was zeker schrikken. En het werd serieus genomen en grondig onderzocht.

   Achteraf gezien kan je zeggen dat het misschien niet nodig was, maar dat risico neem ik niet om 4u in de morgen als Luc doodsbleek naar adem staat te snakken.

   Ik vond het al eigenaardig dat hij ging uitrekenen hoe oud hij was. Ze hadden nochtans niks gegeven waar hij wazig van kon worden, waarschijnlijk door de stress.

   Tien jaar er af? Hm, dan waren we nog niet pensioengerechtigd. Het afwegen niet echt waard. 😉

 2. Inderdaad een grote schrik, kan me je paniek indenken.
  Gelukkig niet veel aan de hand. Voorlopig.
  Ik wens hem beterschap en jou minder zorg!

  • ms

   Luc? Die is weer 1000 man sterk, al is het niet weg.

   Hij ging daarnet die autobanden uit de auto halen op zijn eentje. Daar heb ik een stokje voor gestoken. Dat hij zich maar een beetje gedeisd houdt tot die pijn weg is. Oh zo!

   • Hij is onverwoestbaar, denkt hij?

    • ms

     Op dat vlak is Luc vrij eigenaardig. Hij zal pas gaan zitten/liggen als hij niet anders kan. Zolang hij niet omvalt zal hij doorgaan.

     Hij zegt het wel altijd als hem iets scheelt, maar als je daarna vraagt hoe het nù gaat zal hij zeggen: “mwa” of “ça va” of zijn schouders ophalen, waardoor je niet weet of het betert of niet. Enig aandringen kan soms wel helpen. 🙂

 3. Dat is schrikken. Gelukkig geen hartperikelen. Ik wens Luc spoedig beterschap. Zoiets kan heel pijnlijk zijn.
  Een ontsteking van het borstbeen had ik al een paar keer. De eerste keer kon ik amper nog bewegen. De pijn zat ook midden op de borst ter hoogte van mijn hart. Heel pijnlijk en diep stekend. Het heeft bijna een jaar gezeurd, vooral bij zijligging en draaien in bed. Rust (niet tillen en zware voorwerpen dragen) is toch het enige wat help. Dus dat zou ik hem ook aanraden.

  • ms

   Zeker. Hij moet het wel wat rustig aan doen. In de kliniek vroegen ze wel of hij geen stoot in de ribben had gekregen of ergens tegen gelopen was. Dat was niet zo.

   Maar om nu onmiddellijk met die autobanden te gaan sleuren vond ik wel een stap te ver.

 4. Ik zou ook schrikken. Gelukkig was het zijn hart niet. Wens Luc beterschap.

 5. elsjeveth

  Nou zeg wat een schrik. Ik kan me helemaal voorstellen hoe je je ongerust maakte. Zo te lezen hebben ze jullie correct en adequaat geholpen. Zo´n ontstoken spier is geen pretje maar iets mankeren aan het hart nog veel minder. Gelukkig waren de andere uitslagen in orde.
  Goed dat ze Luc doorsturen voor alle zekerheid.
  En dat de humor nog bewaard is gebleven…

  • ms

   Het besef van waaraan je ontsnapt bent, komt eigenlijk achteraf pas goed binnen.

   In de kliniek voelde het onmiddellijk al iets gerustellender aan. Je wéét dat, als er dan iets gebeurt, er mensen bij zijn die weten wat ze moeten doen.

   • elsjeveth

    Dat had ik destijds met Chris ook. Eenmaal in het ziekenhuis daalde er een soort rust over ons heen

 6. Poeh..dat is wel even schrikken ja. Dat je zekerheid wilt is duidelijk. En beter te snel naar een specialist dan te laat. Vervelender is het wanneer men je vertelt dat er niks te vinden is, maar je wel met de klachten blijft zitten….IK weet er alles van…

  • ms

   De klachten beteren, dat is één goed ding.

   Maar het heeft wel iets wakker gemaakt, namelijk het besef dat het ook fout had kunnen gaan. En daar mag je eigenlijk niet bij stil gaan staan of je durft niet meer te leven.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén