Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Over raven en roeken

Het is iets meer dan twee jaar geleden dat ik de vogel zag, nog voor de dag helemaal aangebroken was zat hij in de boom achter ons huisje in de Eifel en ik nam een foto waarop Obsidentify1 zich baseerde en vertelde dat het een roek was.

Nu kreeg ik de voorbije week een artikel te lezen waarin stond dat de raaf meer en meer te vinden is in onze streken. En wat blijkt volgens dat artikel? De roek zou kleiner zijn dan een kraai maar een raaf is de enige kraaiachtige die groter is2.

En ineens stel ik me wel degelijk vragen bij die roek van toen. De afstand van die boom in acht genomen en de grootte van de vogel? Dat was een raaf. Ben ik daar zeker van? Toch voor een hoger percent dan dat van Obsidentify toen.

Meer nog, ik ga dat log wel laten staan maar de foto gaat wél een andere benaming krijgen. Ik zal hem wel “kraaiachtigen3” noemen.


pske van mske:

  Aangezien ik apps nooit de toegang geef tot mijn exacte locatie, wist Obsidentify dan ook niet dat we in de Eifel waren en kan ik hen niet kwalijk nemen dat ze het een roek noemden aangezien de raaf nu pas terug in onze contreien op blijkt te duiken, voor zover het al een raaf was natuulijk.

____________________
1 Obsidentify
2 Het Nieuwsblad
3 Kraaiachtigen

Previous

Een pozeke Tienen

Next

Levensmoe

9 Comments

 1. De raaf is naar het schijnt een geduchte vogel, schrander en ook – in sprookjes en fabels – cynisch en een beetje slecht. Ik weet niet of ik er ooit een waargenomen heb, behalve als mijnheer de Raaf in de fabeltjeskrant (mijnheer! de Raaf). Ik zou er graag eens een in het echt zien.

  • ms

   Ze zouden onheil brengen.

   Het enige wat ik er toen wat “raar” aan vond is, dat ik me bekeken voelde maar geen ogen zag, enkel die donkere schim.

   Ik wil die ook nog wel eens terug zien, zo’n imposant beest.

 2. Vooral op en rond de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en hier en daar in Flevoland (Oostvaardersplassen) kan men raven zien. Ik zag ze nog nooit in het echt bij mijn weten.

 3. Het zijn beide brutale vogels met een lieflijke kras. 😉 Volgen mij wint de kraai zelf het in geluid en grootte.
  Hier in de buurt is een roekenbos, je hoort het al wanneer je in de buurt komt.

 4. elsjeveth

  Een aantal jaren geleden zagen wij een jonge raaf in Alzei (Duitsland) hij was wat dizzy en hopte zo op de arm van Chris. Naderhand bleek het om een tamme raaf te gaan van iemand daar in de straat.
  Althans dat vertelden ze ons in het hotel.
  Wellicht niet in Vlaanderen bekend, maar Dolf de Raaf was de slechterik in de tekenfilmserie van Alfred Jodokus Kwak. Hij had de manieren van een zekere mega-slechterik uit de recente geschiedenis. Staat de raaf toch een beetje te boek als niet zo´n aardig dier

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén