Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De reddingsstrook

Een poos geleden reden wij op een avond over de E19 naar huis en kwamen tussen de twee afritten van Mechelen in een vrijwel stilstaande file terecht.

Een taxi hupte als een zenuwachtige vlo van rijvak naar rijvak naar rijvak naar rijvak waarbij hij telkens één auto probeerde voorbij te steken. Dat hij daarbij de kans op een ongeval “in de staart van de file” vergrootte deerde hem blijkbaar niet, maar dat staat nu eenmaal buiten kijf.

Door een verkeerde inschatting van de springlustige taxi kwam die echter niet vóór ons maar een paar auto’s achter ons terecht. Ik kreeg er al lichtekes de kriebels van.

En dan hoorden we het pioewioe pioewioe nader komen en reed Luc tegen de linker borduurstenen aan en gaven de voertuigen van het middenvak ook de nodige ruimte. Het politievoertuig naderde snel, haalde ons bijna in, gevolgd door … de taxi.

“Wel verdraaid” zei Luc. Natuurlijk zegt Luc geen “wel verdraaid”, zo spreekt hij niet, maar nog voor hij uitgesproken is deed de tweede auto na ons de deur dicht, tussen politieauto en taxi in. En ik vond dat hij gelijk had.

Een beetje tijd winnen door achter de hulpdiensten aan te rijden en te profiteren van de goede burgerzin van anderen … daar dient een reddingsstrook niet voor.

Toen dacht ik dat dat mogelijk wel meer zou voorvallen met reddingsstroken waar dan ook en als het dat al niet deed, het toch in de lijn der verwachting kon gaan liggen.

En dan bleek uit FactCheckers dat je die reddingsstroken ook al dient te voorzien als je al gewoon in een file terecht komt1. Zou een mens zich niet belachelijk gaan voelen als er dan zo ene alle regels aan zijn laars lapt en die reddingsstrook gebruikt om sneller op zijn bestemming te zijn?

Nu had ik ondertussen niet stilgezeten, had op Google Maps gekeken en zei: “Dat ongeval is in Zemst. Rijdt er dus in Mechelen-Zuid maar af, we rijden wel langs binnen door”. En dat dat de juiste beslissing was, werd bewezen door de brandweerwagen die met dringende sirene richting snelweg vlamde.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/11/29/factcheck-de-reddingstrook-redt-mensenlevens/

Previous

Brooddozen

Next

Is ’t alles?

11 Comments

 1. Ik heb daar nooit over gedacht, dat taxi’s of andere auto’s van de reddingsstrook gebruik kunnen maken. In Nederland is de reddingsstrook een betrekkelijk nieuw fenomeen, geloof ik. Hier gebruiken hulpdiensten de vluchtstrook. Maar ik moet erbij zeggen dat in het drukke westen van Nederland de vluchtstrook vaak in gebruik is als extra rijstrook, dus daar zullen ze het wel kennen. Ik zal eens letten op wederrechtelijk taxigespuis. (Ik moest wel lachen om het beeld van de taxi als vlo. 🙂 )

  • ms

   Bij ons heet dat de pechstrook en die wordt bij file inderdaad ook gebruikt door gehaaste chauffeurs zonder pech. Maar die pechstrook is er niet overal natuurlijk.

   Dus hebben ze die reddingsstrook ingevoerd naar Duits model maar er zijn echt mensen die denken dat regels voor hen niet tellen. Ik had, naïef als ik ben, nóg niet gedacht dat ze ook daar zouden van profiteren.

   Eigenlijk zou ik me nergens mogen over verbazen, zoals de tijden nu zijn.

 2. Er veel cowboys op de weg die geen rekening houden met de andere of met de regels.

  • ms

   Egoïsme primeert. En als die taxi dan mogelijk een vrachtje naar Zaventem had, had die ook gewoon pech. Als iedereen zo zou reageren zou het pure chaos worden met alle gevolgen van dien.

   Regels gelden voor iedereen. Allee, dat zegt men toch.😒

 3. Tijden geleden dat ik nog eens in een file terechtkwam. Het enige wat je dan kan doen is rustig blijven. Zenuwachtig worden maakt het alleen maar erger.

 4. Ja, die reddingstrook is sinds kort verplicht (al heb ik er nog niet veel van gezien). Ik kan er wel inkomen, maar dan wel alleen te gebruiken door de hulpdiensten en niet door iemand die geen geduld heeft om in de file aan te schuiven. Taxichauffeurs zijn meesters in het uithalen van gevaarlijke toeren.

  • ms

   Ik vrees dat dat verkeerd gebruiken niet enkel door taxichauffeurs benut gaat worden maar ook door mensen die denken dat zij belangrijker zijn.

 5. elsjeveth

  Wie weet zat in de taxi wel een passagier die dringend naar het ongeval moest omdat een familielid betrokken was ??? of een dame was aan het bevallen in de wagen…iemand kreeg een hartaanval…het zijn niet altijd egoïstische redenen voor cowboy gedrag

 6. Het kan ook anders…zo kwam ik ooit in een file terecht bij het knooppunt Hoevelaken (niet ver van Amersfoort). Een lange file, bleek veroorzaakt te worden door een vrachtwagen met pech waardoor het verkeer van twee naar een rijbaan moest opschuiven. En als altijd is voorrang geven aan anderen best lastig in egoland. Over de vluchtstrook naderde plots een ambulance met gillende sirene en blauw licht. Hij reed met stevige vaart richting het obstakel..wij dachten nog dat hij daarbij moest zijn. Maar net voorbij de truck gingen de lichten en sirenes uit, voegde de ambu in en reed met normale snelheid verder…Die maakte dus misbruik van zijn rechten…. Dat eenmaal observerend maakt wantrouwig….

  • ms

   Ik weet zo niet … een ambulance onderweg heeft meestal wel een patiënt mee of gaat er een ophalen. En die reddingsstrook is voor hulpdiensten.

   Het is dubbel maar ergens te begrijpen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén