Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Brooddozen

Zijn we bedot? Of bekocht? Of welke andere term je ook wil gebruiken voor een licht gevoel van -zelfs geen- irritatie als blijkt dat maar wéér een van de alarmartikelen uiteindelijk niet zo erg blijkt te zijn.

Het is nu al een paar jaar dat men het heeft over kinderen die met een lege brooddoos naar school komen. En er kwamen acties. Zo hadden we hier een boekenverkoop ten gunste van de brooddozenzaak. En ja, een boekenverkoop en terwijl meewerken aan een goed doel, wat wil een mens nog meer.

Nu blijkt dat het toch zo erg niet gesteld is met die lege brooddozen. Slechts 3% van de gecontroleerde brooddozen was leeg mààr de inhoud is vaak ongezond1.

Was dat het doel van het onderzoek? Kijken wat de ouders aan hun kinderen meegaven? Ze hebben het zelfs over een problematiek. En wat ik eigenlijk best eigenaardig vond was dat het stuk fruit (64%) dat als tussendoortje in de boekentas zat, blijkbaar niet meetelde bij de mààr 4% in de brooddoos.

En in Het Nieuwsblad las ik dan weer hetzelfde2 maar met lichte nuancering.

Ik begon nu over Het Nieuwsblad omdat men daar verder borduurt op de ongezondheid van de witte boterham met choco2. Wij hadden geen brooddoos nodig, we gingen onder de middag naar huis. Dus hadden we ook geen pottenbrooddooskijkers die ons kon vertellen dat de witte boterhammen mét choco -Kwatta- die Broer dagelijks naar binnen speelde, eigenlijk niet zo gezond waren.

Waarop Het Nieuwsblad ook nog verder experts hun woordeke laat meeklappen in nog een artikel, maar ditmaal werd er wat genuanceerd over de witte boterham met choco3.

Maar kijk! De oplossing lag voor de hand. In een basisschool hebben ze alle kinderen een nieuwe brooddoos gegeven -leeg wel te verstaan- maar wel met info over gezonde voeding.

Kijk, vandaar die lichte vorm van jeuk in mijn hersens waar ik niet bij kan om te krabben.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/01/onderzoek-brooddozen/
2 Het Nieuwsblad
3 Het Nieuwsblad
4 Het Nieuwsblad
____________________

Previous

Americano

Next

De reddingsstrook

13 Comments

 1. Toen ik op de lagere school zat aten we thuis, er was een uur voor om naar huis te gaan en daar te eten. Op de middelbare school namen we brood mee, maar geen leraar die het in zijn hoofd haalde om te zien wat er op je boterham zat . Bij mij meestal kaas of banaan. Wat fruit betreft. . .dat zou ik niet meer weten dat zal wel een appel geweest zijn denk ik.

  • ms

   Wij gingen onder de middag ook naar huis. Wij aten dan wel warm. Maar toen gingen de kinderen, de meeste toch, nog in eigen dorp naar de basisschool.

   Pas later, in het middelbaar, moest ik de bus op en nam ik een brooddoos mee.

   Bij ons thuis waren altijd appelen genoeg. Ik was toen al een appeleter en kon er zo per dag wel een tweetal op. Dat doe ik soms nog, maar nu komt daar nog een appelsien, soms een clementineke en voor het wandelen een banaan bij.

 2. Ook wij gingen tijdens de lagere schoolperiode thuis eten tussen de middag.
  In het lager middelbaar aten we warm eten op school, in het hoger middelbaar nam ik boterhammen mee en in op de hogeschool gingen we tussen de middag een broodje préparé halen. Van fruit herinner ik mij niks.

  • ms

   In het middelbaar namen we boterhammen mee, er was geen warm eten voorzien in de school.

   Maar fruit heb ik altijd gegeten. Ik herinner me zelfs nog een rieten kabaske om mijn banaan mee naar de kleuterklas te nemen. 😂

 3. Onze kinderen hebben altijd warme maaltijden gegeten op school. Fruit hadden ze thuis meer dan genoeg. Voor zover ik weet is nog geen een kind ziek geworden van een boterham met choco.

  • ms

   Mijn kinderen gingen onder de middag bij hun grootmoeder eten. En thuis hadden we ook altijd fruit à volonté.

 4. IK kijk nog welk eens rond in de stad en zie bij scholen (vooral middelbaar) waar een supermarkt of zo in de buurt zit de leerlingen zich tijdens vrije uurtjes naar binnen haasten om de meest lekkere (dus zoet/vet/slecht) etenswaren te halen en ook nog eens drinken in de soort waar veelal linksige wetenschappers de rillingen van krijgen. IK vraag mij dan vaak af, waar halen die kinderen het geld vandaan om elke dag hun eten daar te kopen. Of hebben ze wellicht een onbegrensde honger naar iets lekkers omdat ze het thuis niet krijgen en de rest van de klas of groep hen meeneemt naar het zondige buitenleven? Ik zal sommige jongelui hun gevulde broodtrommel legen in afvalbakken en een lekker croissantje naar binnen werken… Was ik zelf vroeger anders? Nee hoor. Gevulde koeken, kano’s, roze koeken, het waren lekkere tussendoortjes om het over een patatje maar niet te hebben. Hele klassen groeiden zo op. En als ik dus mijn waarnemingen er op los laat…niets veranderd. En zijn kinderen die alleen leven op appels, gras en ongekookt water zoveel gezonder? Ik denk het niet…

  • ms

   Dat is dan het middelbaar, dat is bij ons ook zo. Je moet niet onder de middaguren naar de Colruyt gaan ook niet, want dan lopen ze ook daar rond met hele groepen.

 5. ’t Ja… Ik had meestal ook boterhammen met choco of confituur mee naar school. Niets aan de hand in die tijd. Het is ondertussen ook goedgekomen. Het verstand komt met de jaren.
  Wat ik erger vind, zijn de leerlingen die massaal de supermarkt intrekken om er chips en vooral veel Red Bull en Monster te kopen. Dat zijn energiedrankjes. Eén van onze leerlingen is deze winter afgevoerd met ernstige hartkloppingen en een algehele verzwakking. Bleek dat hij zowat leefde op Monster en een overdosis cafeïne binnen krijgt. Hij probeerde zich wakker te houden omdat hij ’s nachts te lang en te veel doorging met internetten en/of gamen. Komt vrij frequent voor. Daar zou ik mij dus meer zorgen over maken dan over een witte boterham met choco.

  • ms

   Mijn broer wou dus ook boterhammen met choco, maar dat was dan wel thuis, ik had liever andere dingen die op tafel kwamen, maar ja, ik was nooit echt pro zoet. Jammer dat ik dat nu wel zie zitten.

   Wel, in de Colruyt zien we ook die leerlingen van de school hun middagmaal komen kopen en dat zijn geen broodjes met beleg maar ook zaken waarvan ik denk dat het echt geen voedsel is maar vulling.

   Maar die gaan dan niet meer naar de basisschool en zouden de betutteling niet willen.

 6. elsjeveth

  Vroeger, ja vroeger was alles anders. We aten onze boterhammen thuis tussen de middag. Intussen is de tijd anders in vele zaken dus ook het bammetjes thuis eten.
  In de tijd dat ik voor de Gemeente Rotterdam werkte, kreeg ik dmv mijn baan te maken met schrijnende zaken zoals kindjes zonder ontbijt naar school of inderdaad lege boterhamdozen. En geloof me dat was geen 3% maar veel meer.
  Zo overdreven zijn die berichten echt niet

  • ms

   Het gaat me eigenlijk niet over “waar” of “niet waar”.

   Het gaat er over dat er eerst geld gezocht wordt tegen die lege brooddozen en als ze het dan hebben, wat doen ze er dan mee?

   Ze geven de kinderen een lege brooddoos met een infofolder van wat ze er
   in moeten steken.

   • elsjeveth

    Ik begrijp je punt. Gelukkig gebeurt er op de achtergrond meer dan de media (wil) vermeldt. Maar kan me voorstellen dat het teleurstellend is als je de indruk hebt dat er met de donaties geen juiste zaken worden gedaan

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén