Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

(…) Once in a lifetime

Telkens ik zo de laatste maanden een e-mail kreeg over -maar weer- een tentoonstelling over Ensor, vroeg ik me af of -een hypothetisch nog levende- Ensor zich niet uitgeprofiteerd zou gaan voelen. We hadden vroeger al de Ensor-zaal in het KMSKA -meerdere keren- gezien, bij Mu.ZEE ook al. En bij die Ensor-zaal in het KMSKA zouden we sowieso toch nog opnieuw binnenlopen.

En toen kwam VRT-NWS met het bericht1:

Het Ensorjaar krijgt doorstart in Antwerpen, met spectaculaire expo in KMSKA: “Once in a lifetime, toch wel”

Ik zette het niet op de agenda, we zouden wel zien. Tot Luc vroeg: “We gaan toch naar het KMSKA, naar die stoutste dromen van Ensor2?”

En dus gingen we. Het was er nogal druk, dat zei ik al. En tussen de vele mensen door zagen we de schilderijen die we vroeger al zagen en we zetten een stapje sneller om de groepen voor te zijn.

En toen we een betere kijk hadden, zag ik werken die van overal uit de wereld naar Antwerpen waren gekomen en realiseerde me dat dit wel een unieke kans was om ze te zien.

Het was dus meer dan de moeite waard, in die mate dat we zeker voor het einde van de tentoonstelling nog eens terug willen.

En dan zetten we de auto onmiddellijk op de betaalparking en hopen dat er niet té veel groepen in één keer binnen zijn. Zouden ze daar geen rekening mee houden?

De dag na ons bezoek lazen we in Het Nieuwsblad waarom hun recensent beweert dat je de expo in het KMSKA zeker niet mag overslaan3 . En daar kan ik gewoon akkoord mee gaan.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/09/24/james-ensor-expo-antwerpen-kmska/
2 Ensors stoutse dromen
3 Het Nieuwsblad

Previous

Een zalige rotdag

Next

Grote nieuwswaarde

10 Comments

  1. Zo’n mooie overzichtstentoonstelling laat je als liefhebber niet lopen. In 1996 bezocht ik in het Mauritshuis in Den Haag een grote tentoonstelling van Vermeer (opvallend veel Franse bezoekers) met de gedachte: dit is eenmalig. Vorig jaar had het Rijksmuseum in Amsterdam een tenminste zo grote tentoonstelling van Vermeer. Daar zat dus 28 jaar tussen. De volgende grote tentoonstelling kunnen we vermoedelijk in 2052 verwachten. Als Ensor een vergelijkbaar interval heeft kun je inderdaad maar beter dit jaar nog eens gaan. 🙂

    • ms

      Als je ziet dat veel van die tentoongestelde werken van een beetje overal ter wereld, zowel uit gerenommeerde musea als uit privécollecties, kan ik me indenken dat er wat meer komt bekijken dan inpakken en verzenden met een pakjesdienst.

      Het moet een enorm hoog kostenplaatje hebben en een zware verantwoordelijkheid zijn om alles in goede banen te leiden.

      Het lijkt me dus erg logisch dat men dat niet tweejaarlijks organiseert.

      Dus ja, nu of nooit.

      Ik weet namelijk niet of ik het binnen 28 jaar nog zou halen. 🙂

      • Neem alleen de verzekeringskosten al! Het is inderdaad een enorme operatie. Maar geweldig dat het bestaat. Alles, of in elk geval veel, bijeen.

        • ms

          Die verzekeringskosten had ik al in gedachten.

          En ik ben blij dat de kans bestaat om die werken te zien, maar ikzelf zou, moest ik al zoiets in huis hebben, het risico nooit nemen. 🤔

  2. Al deze aandacht voor Ensor in het KMSKA is mede het werk van Ensor-specialist Herwig Todts. Ik zag vorig jaar zijn naam opduiken en ik stuurde hem een persoonlijk berichtje, we zaten namelijk samen in de klas (middelbaar – mens-wetenschappen in Antwerpen). Er volgden heel wat herinneringsmailtjes over en weer.

  3. Wij hebben tickets voor half december. Speciaal een tijdslot in de voormiddag genomen in de hoop dat het dan minder druk is dan ’s namiddags. We gaan het zien.

    • ms

      Wij waren er dus in de voormiddag maar zonder tijdsslot. Meestal valt het mee wat bezoekers betreft, maar deze expo is nog recent. Daar hadden we beter rekening mee gehouden.

      Maar we gaan terug ergens in november of zo.

  4. elsjeveth

    Once in a lifetime, voor jullie dus twice …gelijk hebben jullie. Achteraf spijt hebben is zonde

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén