Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De aanvang van een jaar Ensor

Toen ik het had over over de tentoonstelling “Rose, Rose, Rose à mes yeux – James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 19301” leek het allemaal nog zo ver weg weg. Als ik terugblik lijkt het gisteren.

En nu stonden we daar in Mu.ZEE …

Zoals aangekondigd waren er meerdere zalen. En er waren echt wel prachtstukken bij … die niet van Ensor waren. Echt gewoon prachtig. Wat ook opviel was dat er meer werken van vrouwelijke kunstenaars2 waren, maar ook de meer gekenden zoals Gustave De Smet, Léon Spilliaert en zelfs René Magritte lieten zich van hun beste kant zien.

En stillevens, ik zou niet enkel Ensor roemen voor zijn stillevens, maar ik houd meer van de andere werken van zijn hand zoals de mensen van de zee, de zee zelf, de baders en al wat daar mee samenhangt, maar meest houd ik van wat men de “Satirische Ensor” placht te noemen, je weet wel met de maskers en geraamten.

Ergens, zoals met die rog, leek het wel of het een opdracht o.d. was. Naast de rog van Ensor hing er namelijk een haast identiek schilderij van Willy Finch3. Die is blijkbaar ook in het atelier van Ensor geschilderd en die is dan wel eigendom van Mu.ZEE

Ander nieuws: Mu.ZEE blijft ook niet op de gekende locatie. Ze verhuizen tijdelijk, om dan binnen een jaar of 5 à 6 in het Thermae Palace te worden ondergebracht4. Dat lijkt nog lang. Maar dat is het ook niet. Sloef is al meer dan vijf jaar dood en dat lijkt ook gisteren.

Ergens de voorbije weken lazen we dat er een standbeeld -in hout en stro- werd onthuld aan het station5. Daar gingen we dan ook eens kijken. Eigenlijk maakten we er een hele -zij het korte- tour James Ensor van.

(Lees verder onder de foto)

Er blijkt nog wel één en ander om naar uit te kijken. Er komt een heel Ensorjaar5 aan.

Een heel Ensorjaar? Op dus naar het volgende evenement6 dat ons interesseert.

____________________
1 Mu.ZEE
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/14/ensor-stillevens/
3 Stilleven met rog en haring
4 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/05/plannen-thermae-palace-oostende-zijn-rond-ook-plaats-voor-welln/
5 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/28/oostende-onthult-groot-standbeeld-van-ensor-in-hout-en-stro/
6 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/13/ensorjaar-vrt/
____________________

Previous

Even geduld …

Next

Putteke winter

16 Comments

 1. Dus Mu.Zee gaat verhuizen. Dat zal vermoedelijk meer recht doen aan het mooie museum dan de locatie waar ze nu zitten. Ik ga het Ensorjaar in de gaten houden.

  • ms

   Na deze tentoonstelling gaan ze dicht en verhuizen ze naar de Venetiaanse Galerijen (als ik dat goed begrepen heb). Over het Thermae hebben ze het niet gehad.

 2. Het is zeker een goede zaak dat ze verhuizen, want ik vind het onderkomen nu maar triest en gedateerd.

  • ms

   Eigenlijk heeft me dat nooit gestoord. Als de tentoonstellingen me bevielen was dat meer dan genoeg.

   Deze tentoonstelling was ruw opgezet op ongeschaafde planken, niet echt mijn smaak, maar ook niet storend.

 3. Vijf jaar gaat inderdaad vlug voorbij. Voor je het goed en wel beseft zijn die voorbij.

 4. Wat vond jij van de tentoonstelling? Wij wilden ook gaan maar na de review van oud-journalist Patrick Van Gompel op Facebook hebben we toch onze twijfels.

  • ms

   Het is een beetje afhankelijk van persoon tot persoon. Luc vond het minder dan verwacht maar hij vond dat er wel een paar verrassende goede werken bij zaten van anderen.

   Ik had niks verwacht, ben niet echt een liefhebber van stillevens maar vond het echt wel de moeite waard. Persoonlijk vond ik dat er stillevens van anderen bij waren die mooier/beter waren dan die van Ensor. Van dode beesten hou ik al helemaal niet, maar de bloemen en andere dingen vond ik wel verrassend.

   Luc heeft de review van Patrick Van Gompel opgezocht en ja, de man heeft gelijk, maar dat had ik hierboven bij mijn reactie op Matroos Beek ook al gezet, de afwerking was niet mijn smaak, maar dat heeft niks met schilders of schilderijen te maken.

   Die audio-apparaatjes weiger ik sowieso, ik heb al genoeg prikkels aan mijn oren zonder maar weer iemand die me gaat uitleggen hoe en waar en waarom. Voor mij is kunst echt emotie en ik zou er minder van genieten als ik niet alleen op mijn gevoel afging.

   Ik zou er niet voor thuis blijven, al hingen ze in een schuur. Maar iedereen denkt daar waarschijnlijk anders over.

 5. Je bent goed af als kunstkenner. Je hebt zoveel meer te zien en te genieten.

  • ms

   Neen, ik ben absoluut geen kunstkenner. Ik kijk graag naar kunst, dat is iets anders.

   Ik heb helemaal geen voorkeur voor bepaalde stijlen al ben ik niet zo te vinden voor religieuze kunst of de Vlaamse Primitieven maar die konden dan wel een stukske schilderen en daar moet ik dan wel bewondering voor hebben.

   James Ensor is wel één van de schilders die mijn voorkeur genieten, maar er zijn er meer.

   De Expressionisten verrassen me keer op keer en daar weet ik eigenlijk nog te weinig over. Telkens vind ik er nieuwe waar ik meer van wil weten.

   • Als liefhebber zie je veel, je kan vergelijken , je maakt me niet wijs dat je op de duur geen verschil ziet tussen kunst en namaak. Dan heb er op zijn minst een béétje verstand van.

    • ms

     Dat durf ik niet zeggen dat ik een verschil zou zien. Ik denk dat je daar al meer echt een kenner voor moet zijn.

 6. elsjeveth

  Ik dank u zeer voor deze update, jullie zijn echte kunstkenners, het is bijzonder en uniek werk van Ensor.

 7. Die verhuis naar Thermae Palace zal nog niet voor morgen zijn..

  eerst laat men alles verkommeren

  niet te begrijpen toch

  • ms

   Ons verstand is te klein om dat logica daarvan te begrijpen volgens mij. We moeten zoiets aan mensen die slimmer zijn dan wij overlaten. 😂🤣

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén