Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Midges

Zo, ik heb de planning wat aangepast, de midges een dag vervroegd. Die beesten hebben het dit jaar namelijk uitgehangen.

Het eerste jaar dat we in Schotland waren hadden we haast geen last. We zijn gewend om hier product met Deet te gebruiken omdat dazenbeten zo een verschrikking zijn. De eerste keer echter had Luc zijn onderarm vergeten in te wrijven, met alle gevolgen van dien.

Daarna hadden we geen noemenswaardige midgesverhalen meer.

Dit jaar hadden we prijs. We vertrokken naar de Goatfell. Er zou geen regen komen. Maar eens in het bos begon het wat te druilen, zelfs niet genoeg om een regenjasje aan te trekken, al deed ik de bescherming van de rugzak wel om. En daar kwamen ze. Hele wolken midges zwermden rondom ons. Ze stierven massaal door de Deet en kleefden in het vocht op onze armen. Voor alle veiligheid spoten we nog maar eens.

En wat vergaten we? Vergeten kan je het niet noemen, ik heb namelijk nog nooit, maar dan ook nog nooit dat product op mijn gezicht aangebracht. Daar hadden wij beet, of beter gezegd: daar hadden de midges beet. Lucs voorhoofd leek een hooggebergte in miniatuur. Mijn hals, nek, oren, … tot net naast mijn ogen.

Bovendien had ik blijkbaar de achterzijde van mijn ene arm vergeten en jà, je zag exact de plaats waar geen product gezeten had. Op mijn benen, altijd bloot bij het wandelen, had ik geen enkele beet.

Die dag hebben we haast alle mensen die Goatfell zien opwandelen met een spraybus in de hand. Het eigenaardige is wel dat we bij het afdalen, waar het zonnig en droog was, geen midge meer gezien hebben.

In de toekomst gaan we ook ons gezicht behandelen. Je spuit het product op je handen en wrijft zo je gezicht in. Alleen vind ik die Deet niet zo een best idee om zo dicht bij ogen te gaan aanstrijken. De producten die we hier zonder Deet kunnen kopen helpen echter niet, dat hadden we al ondervonden. We hebben ons in Schotland dan maar Smidge gekocht. Dat gaan we hier uittesten. Er zit geen Deet in en is dus niet zo giftig.

Of het werkt? Dat wachten we af. We hebben tijd en nog wat Deet.

Previous

Luc en vakantie

Next

Newcastle of Calais?

13 Comments

 1. Bedankt voor dit informatieve blogbericht over de muggen in Schotland… Want… Hoe graag wij ook naar Schotland willen… hier hebben we dus schrik van… Mijn echtgenoot reageert extreem allergisch aan o.a. zowat alle soorten insectenbeten… Zes jaar geleden heeft hij zelfs een allergische shock gedaan (zeer plots opkomend en zeer gevaarlijk) vermoedelijk na twee dazenbeten. Ook wespen- en muggenbulten nemen extreme grote vormen bij hem aan. Het enge verhaal bespaar ik je, maar sedertdien draagt hij een pasje bij zich en een etui met twee injecties voor het geval dat… ik hoop dat we ze nooit nodig hebben en daarom vermijden we alle gebieden waar veel insecten ‘kunnen’ zitten. Nu hij elke dag voor de rest van zijn leven een sterk antihistamine neemt, is de kans klein(er). Maar toch. De schrik zit erin en we durven het niet opzoeken. Zeker niet nadat ik de foto’s op je blogbericht van 2014 zag…

  • ms

   Dazen moet ik ook proberen te vermijden, daar heb ik ooit drie keer heel eigenaardig op gereageerd. Toen heeft men me aangeraden om ook altijd pilletjes tegen allergie mee te nemen én een zalf op basis van cortisone.

   Ik heb nog steeds meer last van dazenbeten dan van iets anders maar het is niet meer zo extreem.

   Die midges zijn onvoorspelbaar. Zoals gezegd hebben we er twee jaar geen last van gehad, maar we hebben wél de gewoonte om altijd product te gebruiken. Een aanval zoals deze heb ik nog nooit gezien of meegemaakt.

   Je kan er ’s nachts ook niet met het venster open slapen. Luc zette dat bij aanvang wel open, hij stak dan wel zo iets in het stopcontact tegen muggen maar desondanks werd ik toch gebeten. Uiteindelijk lieten we het raam dicht.

   Persoonlijk zou ik het risico niet lopen als het zulke gevolgen kan hebben, die beesten zijn onvoorspelbaar.

   • Neen , het is het risico niet waard. Vorig jaar gingen we deze periode een weekend naar Friesland. Ook toen zijn we teruggekeerd met manlief zijn gezicht helemaal gezwollen van ocharme 1 muggenbeet. Toen heb ik het hele eind terug gereden omdat zijn oog dicht zat. In de zomer blijven we beter thuis. De koele zeebries en/of zilte lucht blaast de insecten hier blijkbaar weg.

    • ms

     Wij waren in Noorwegen toen ik gestoken werd door een daas en drie dagen niet op mijn been kon staan. Gelukkig was dat de laatste dag van de vakantie en kon ik thuis zo snel mogelijk naar de dokter.

     Ik ben banger voor één daas dan voor die aanval van die midges. Een daas steekt/bijt zelfs door mijn kledij.

 2. Gelukkig heb ik daar geen last van gehad tijdens mij Schotland trip.

  De muggen in en rondom mijn huis houden zich gelukkig rustig.

  Zonnige groet,

  • ms

   Het ene jaar is ook het andere niet blijkbaar.

   Of de locatie er iets mee te zien heeft, weet ik niet. Maar aangezien ze zo agressief waren bij het klimmen en onzichtbaar bij het dalen, denk ik eerder dat het met het vochtgehalte van de lucht te maken heeft.

 3. Vreselijk. Niks voor mij.

  • ms

   Elk klimaat heeft zijn eigen nadelen. Wij kunnen niet naar het Zuiden of we zouden moeten gaan als het niet zo warm is. Luc kan echt niet tegen de warmte. Daar reageert hij dan heel erg op. Ik moet zeggen dat ik ook niet de actiefste ben als het warm is, maar bij hem wordt het gevaarlijk.

   De midges hebben één voordeel. Die beten jeuken niet zo lang als die van onze muggen en met dazenbeten zijn ze helemaal niet te vergelijken. We hadden -gelukkig- onze zalf mee om er aan te strijken waardoor het allemaal nog draaglijk was.

 4. Oh bah!! Ik word ook altijd gestoken, heb zo’n hekel aan al die chemische middeltjes, smeer ik liever niet op mijn huid maar soms moet je wel kiezen tussen twee kwaden.

  • ms

   Toen ze hier Deet gingen verbieden, werden wij weer meer gebeten. Dus kopen we nu Deet bij de apotheker.

   Maar ik wil wel die Smidge van de Schotten eens uitproberen. Hoe minder rommel hoe beter.

Wat denkte daarvan?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén

%d bloggers liken dit: