Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Eau de Cologne

Het is heel lang geleden, ik was nog klein, toen ik voor het eerst hoorde over iets dat ze “odekolonje” noemden. Was het bij mijn grootmoeder? Ik denk het wel, want bij mijn moeder was het, denkelijk, niet in huis.

Maar mijn moeder legde wel één en ander uit, over speciaal water waardoor ik ging denken dat het iets was zoals het water uit de bron van de Mariagrot in Lourdes.

Toen ik Franse les begon te krijgen, ging ik snappen dat Eau de Cologne ook wel “Keuls Water” kon genoemd worden, waarop mijn moeder me inpeperde dat ik namen niet moest, noch mocht, vertalen.

Dat moet zo de tijd geweest zijn dat ik er interesse in had en las dat het alcohol bevatte en iets of wat geneeskrachtig was en dat nog altijd met dat water uit de bron van de Mariagrot in Lourdes in gedachten dat efkes ging uitproberen.

Later in mijn tienerjaren waren mijn klasgenoten er eens erg begeesterd over. Jawel, één van hen had een mooie fles Eau de Cologne gekregen en het was zelfs 4711. En oh, wat hadden de anderen dààr bewondering voor. Mijn flesje parfum geurde toen naar lelietjes van Dalen en mijn moeder had het gekocht op een koopavond bij Avon. Daar moest ik bij de klasgenoten niet mee aankomen.

Eens getrouwd was het volgende Eau de Colognemoment toen de grootmoeder vertelde over het gebruik ervan in klinieken. Daar raadde men langdurig bedlegerige patiënten aan om een fles Eau de Cologne mee te brengen. Dat was goed tegen doorligwonden, vertelde ze. Of dat zo was en/of is heb ik nooit nagevraagd.

Verder hoorde ik ook vertellen dat sommige mannen, na het scheren, Eau de Cologne aanbrachten. Dat heb ik niet geweten. Wel stond en staat er bij ons op de badkamer aftershave.

Ergens in die tijd ging men de spelling veranderen en was er ene die voorstelde om Eau de Cologne ook te vereenvoudigen en er gewoon “Odeklonje” van te maken, waar toen net zo lacherig over gedaan werd als nu bij het lezen of horen van sommige voorstellen over het fenomeen waar we nu mee te maken hebben.

Ondertussen was Eau de Cologne 4711 al lang tot de enige echte gebombardeerd maar was het niet meer zo erg in trek als geschenk. Men gaf al eerder een goeie fles of zo.

De twee flessen op onderstaande foto kreeg ik -met een jaar tussen- van mijn toenmalige buurvrouw voor nieuwjaar, ergens beginjaren ’90 van de vorige eeuw.

(Lees verder onder de foto)

Ze stonden op de badkamer -in hun oorspronkelijke geschenkverpakking- op het schap waar andere producten -die eerder voor de sier bedoeld waren- ook stonden.

Ze verhuisden mee bij mijn scheiding, zaten lang in een bananendoos maar zijn uiteindelijk toch weer op de badkamer beland, deze keer zonder hun oorspronkelijke doos, die was wat verkleurd. Luc gebruikt het ook niet. Er staat aftershave en balsem bij zijn verzorgingsproducten.

Er staat ook nog en fles die geen 4711 is, die kreeg ik ooit ook eens en die gebruik ik om insectenbeten mee in te roefelen.

Wat ik me nu afvraag is waarvoor Eau de Cologne nog gebruikt wordt. Want dàt verkopen ze ook nog steeds, zelfs in grote literflessen.

Previous

Kunst op ronde punten

Next

Leeg

16 Comments

 1. Dat flesje met die tulband is wel heel mooi! Eau de Cologne doet me erg denken aan mijn oma. Ze sliep in een kamer meteen naast haar woonkamer en soms vroeg ze me even iets uit de kamer te halen. In de schemerige ruimte stond een kaptafeltje met vrouwenspullen: busje poeder, kammen, zeepje, doos krulspelden. En een flesje Eau de Cologne. Ze gebruikte het voor zover ik weet nooit, maar toch rook haar slaapkamer ernaar. (En naar Wilhelmina pepermuntjes) Ik heb het een half mensenleven niet meer geroken en toch weet ik nog precies hoe het ruikt. Sommigen geuren vergeet je niet. Ik weet niet waar het dezer dagen voor gebruikt wordt. Misschien alleen nog om herinneringen op te roepen. Mooi bericht MS!

 2. Toen ik klein was gebruikte een bij ons inwonende tante dat altijd, mijn moeder niet die rook in die tijd naar ‘Soir de Paris’ ze is later overgestapt naar Chanel no. 5. Zelf heb ik geen vaste geur al gebruik ik wel elke dag een lekker geurtje.
  Fijne dinsdag gewenst.

  • ms

   Mijn moeder gebruikte geen parfum, noch eau de toilette. Ze was daartegen. Pas toen ze een paar keer op een Avon demonstratie was uitgenodigd, bracht ze voor mij een flesje mee, een keer muguet, een keer rozen.

 3. Ik heb nog een fles eau de cologne staan in mijn kastje in de badkamer. Tijden geleden dat ik het nog eens gebruikt heb. Meestal was dat na het scheren.

  • ms

   Ik weet dat het ooit gebruikt werd voor na het scheren, al deed mijn vader dat niet. Maar toen ik trouwde kwamen die aftershaves opzetten en mijn ex ging die gebruiken, al zwoor zijn grootmoeder bij de Eau de Cologne.

 4. Ik heb altijd het idee dat dit meer voor de oma’s van toen diende om wat ongewenste geurtjes weg te nemen. Rijkelijk sproeien met dat spul en hup het rook weer fris. Mijn moeder was toch meer van de parfums uit die tijd en mijn leasepa van de Old Spice. Dat gebruikte ik zelf ook vaak in die jaren. Moet er nu niet meer aan denken. Nee, mijn aftershave flesjes hebben vaak fraaie namen en vormen. De geur kies ik in de winkel uit..

  • ms

   Neen, dat was het niet. Want andere geurtjes làten zich niet zo maar camoufleren. Het was een luxe-artikel én het werd gebruikt als middel tegen hoofdpijn en andere pijntjes. Of dat nu nog gebeurt? Ik denk van wel want anders zou het niet meer te koop zijn in grote flessen.

   Old Spice werd wel door meer mannen gebruikt.

 5. Mijn moeder gebruikte vroeger 4711. Tsjonge, wat stonk dat spul zeg. Ik denk dat het in de Rijn vervoerd werd en bij Lobith in flesjes opgevangen.

 6. Mijn moeder had altijd eau de cologne van 4711. Ook op het eind van haar leven, werd het op een zakdoekje gedaan zodat ze er kon aan ruiken. Mijn moeder gebruikte het als ze zich onwel voelde. Een zakdoek met eau de cologne erop was bij ons thuis een geneesmiddeltje.

  • ms

   Tegen hoofdpijn werd het ook gebruikt. Misschien werkte het niet, maar men geloofde er wel in.

   Het rook in elk geval verfrissend.

 7. elsjeveth

  Mijn oma gebruikte 4711. Mijn moeder was meer van de Maja (zeep, parfum) haar toilettafel stond vol met geurtjes en andere ´damesdingen´ zoals Elnett Hairspray.
  Naar Avon avonden ging ook zij graag, kwam dan altijd met een variëteit aan lippenstift en nagellak thuis. Je snapt wij als dochters vonden haar toilettafel een paradijs. Behalve mijn oudste zus die hield daar niet van.

  • ms

   Mijn moeder was tegen parfum. Maar de zeep rook ook wel zalig. Ze had geen toilettafel maar wel een toilettasje én Elnett.

   Wat ze voor zichzelf meebracht van die Avon-avonden heb ik nooit geweten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén