Een poosje geleden kloeg Luc over rugpijn. Hij dacht eerst dat het wel over zou gaan. Dat deed het niet.
Dus ging hij uiteindelijk naar de dokter. Die schreef hem kine voor en een aanvraagformulier voor een MRI-scan. Maar omdat die laatste wel nog even op zich zou laten wachten door een teveel aan aanvragen, raadde de dokter aan om toch maar met die kine te beginnen.
Luc maakte nog geen afspraak voor de scan maar zocht wel een kinesist. Want daar krijg je dan weer te maken met geconventioneerde en niet-geconventioneerde1 zorgverleners.
De kinesistenpraktijk waar ik in 2016 ging is niet geconventioneerd, wat dachten we nu.
We hadden een avondje opzoeken en een halve voormiddag bellen nodig om een andere kinesist te vinden. Maar de aanhouder wint.
Vorige dinsdagnamiddag wist de kinesiste Luc te vertellen dat het waarschijnlijk wel om de spieren gaat, dat die MRI-scan nog wel even kan wachten (omdat die mogelijk niet nodig is en bovendien2) en hoe hij uit bed moet komen.
Hij moet er namelijk uitrollen. Ieder om beurt … al vind ik het deze keer geen lachwekkende situatie.
____________________1 CM
2 Het Nieuwsblad
MyriamC
Hier in de streek zijn alle kinesisten niet-geconventioneerd. Dat hebben ze allemaal samen overeengekomen. Ook de huisartsen beginnen. Mijn huisarts heeft nog bepaalde uren waarbinnen hij geconventioneerd is maar hij is pensioengerechtigd en ik vrees dat hij niet lang meer zal doorgaan.
Ik zou toch die afspraak voor de MRI maar al maken want de wachttijden kunnen heel lang zijn (hier in ’t ziekenhuis draait de scanner zelfs op zaterdag en zondag). Afbellen als het niet nodig is kan altijd nog.
ms
Onze dokter zit in een groepspraktijk. En die zijn (nog) wel geconventioneerd. Maar voor kine in Landen moet je niet in het centrum zijn maar in één van de deelgemeenten.
En dan vind ik dat nog een geluk dat we er nog een vonden.
We gaan het nog even bekijken alvorens we die afspraak maken, want momenteel is er, met die oefeningen van de kine, toch een lichte verbetering.
Ik ga niet zeggen dat hij deze morgen uit bed sprong maar hij kwam toch fluks rechtop te zitten in plaats van eerst op zijn knieën zich te moeten opdrukken.
petergreyphotography
Ik moest om te weten wat (on)geconventioneerd is je link aanklikken. Het is in België denk ik een beetje anders geregeld dan in Nederland. Hier doen zorgverleners, ook de paramedische, hun best afspraken te maken met ziektekostenverzekeraars (over vergoedingen), omdat ze anders minder of geen klanten krijgen. Maar helemaal zeker weet ik dit niet. Hoe dan ook, vervelend voor Luc, die rugpijn. Uit bed moeten rollen kán een keer leuk zijn, maar te lang moet dat niet duren.
ms
Het is omdat ik weet dat het Nederlandse systeem anders in elkaar zit dat ik er de link maar heb bij gezet.
We trekken bij een niet-geconventioneerde nog wel terug van de ziekenkas, maar wel de gewone terugbetaling zonder rekening te houden met wat de zorgverstrekker aanrekent.
Matroos Beek
Arme Luc. Wens hem een voorspoedig herstel!
ms
Dat doe ik. 😉
elsjeveth
He verdorie dat is pech voor Luc. Niets zo vervelend als rugpijn hopelijk komt er snel verandering in de situatie. Dank voor de link, zo ben ik me weer meer bewust van de verschillen tussen de zorg voorzieningen.
ms
Ja echt. Eerst zei hij er wat van maar “het zou wel overgaan” en dan wachtte hij tot het echt niet meer ging. Nu lijkt het toch beter. Hij wordt weer wat frank en dan krijgt hij weer een pijnscheut bij een wat bruuske beweging.
elsjeveth
Lage rugklachten dat is zo vervelend 😣
ms
En de oorzaak? Daar hebben we het raden naar.
Suskeblogt
Ga toch maar op de wachtlijst voor die MRI scan. Je weet maar nooit. Rugpijn kan veel oorzaken hebben.
ms
We wachten nog even tot dinsdag, dan is de volgende afspraak bij kine.
marieclaire
Bij mij hebben MRI scans niets opgeleverd. Ik moet er maar mee leren leven.
ms
Dat is minder 😲
Vlinder
In Nederland maakt de (verplichte) zorgverzekering het verschil. Er zijn twee soorten: restitutie en in natura. Restitutie is de meest flexibele (ook de duurste) maar dan moet je de meeste kosten eerst zelf betalen en dan later declareren bij de zorgverzekering. In natura heeft beperkingen qua specialisten en o.a. kinesisten (fysiotherapeuten). Als je met een In Natura verzekering gaat naar een kinesist die geen contract heeft met jouw zorgverzekering, dan krijg je niet alles terug of helemaal niets. Bij een Restitutie verzekering vaak wel.
Of je überhaupt iets terug krijgt hangt ook weer af of je verzekering het dekt, want dat verschilt per verzekeraar (om het makkelijk te maken).
Afijn. Sterkte met de rug, want rugpijn is niet fijn.
ms
Ik heb weet (in grote lijnen) van het Nederlandse systeem, ik heb met Nederlandse collega’s gewerkt en het werkt inderdaad heel anders dan bij ons.
Bertie
Het bed uit rollen, tja, als het beter aanvoelt spaart het Lucs rug. Wens hem beterschap, een ‘rug’ is echt vermoeiend.
ms
Daar mag je zeker van zijn. 😱