Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Zelfbeheersing

Er was eens een jongen met zeer weinig zelfbeheersing. Zijn vader gaf hem een zak spijkers en zei tegen hem dat elke keer als hij zijn zelfbeheersing verloor, hij een spijker in de achterkant van de schutting moest slaan.

De eerste dag sloeg de jongen 37 spijkers in de schutting. Over de volgende paar weken, toen hij leerde om zijn kwaadheid onder controle te krijgen, werd het aantal spijkers dat hij in de schutting sloeg geleidelijk aan minder. Hij zag in dat het gemakkelijker was om zijn zelfbeheersing niet te verliezen, dan al die spijkers in de schutting te slaan …

Uiteindelijk, kwam de dag dat de jongen zijn zelfbeheersing niet meer verloor. Hij vertelde dit aan zijn vader en zijn vader stelde voor dat de jongen nu voor elke dag dat hij zijn zelfbeheersing behield hij een spijker uit de schutting haalde. De dagen gingen voorbij en de jonge man was eindelijk zover dat hij zijn vader kon vertellen dat alle spijkers waren verdwenen. De vader nam de jongen bij de hand en ging met hem naar de schutting.

Hij zei:” Je hebt het goed gedaan, mijn zoon, maar kijk nu eens naar al die gaten in de schutting. De schutting zal nooit meer hetzelfde zijn. Als je dingen zegt in woede, dan laten ze een litteken achter net als deze gaten. Je kunt iemand met een mes steken en het mes er weer uit trekken. Het maakt niet uit hoe vaak je zegt dat het je spijt, de wond zal er blijven”.

Previous

Harige bol

Next

Nog maar eens de wijkagent

1 Comment

 1. 17-09-2003, 22:12:44
  waar
  goed gescheven ,ik zal dat nog beknopt gebruiken bij me’n kinderen (ik ben een onthaalmoeder )met babby’s, maar ook naschoolse opvang.ook bedankt voor u mailtje

  liliwens

  —————————————————————————–

  17-09-2003, 22:16:04
  mooi
  een oud, maar nog steeds even mooi tekstje… met veel waarheid in

  Robbedoeske

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén