Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Weer zo’n dag

Zaterdagmorgen en mske ontwaakt. Het is al licht door de overgordijnen en Slow slaapt nog steeds. Dat is vreemd. Anders is hij altijd al rond 7u het bed uit. mske draait zich om en Slow wordt wakker. Negen uur. Hij staat op. Maar mske heeft geen zin. Ze zal nog wel een half uurtje blijven liggen. mske voelt zich lui.

Als ze naar de wekker kijkt is het tien voor tien. Ze zal wel moeten op staan want ze moeten nog naar de Colruyt, het nodige indoen voor het weekend. mske voelt zo al dat er van al het geplande niet veel in huis gaat komen.

Ze staat op, drinkt twee tassen koffie bij het ontbijt, bevestigt de bak op haar fiets, haar fietstas geraakt er niet bij. Ze haalt de bak van haar fiets, hangt eerst haar fietstas en zet de bak op haar fiets. Die staat scheef. “Is het weer zo een dag, jà” denkt mske. Dan ziet ze dat ze met die bak er op niet goed op haar zadel kan zitten. “Ik rijd zo niet” zegt mske een beetje dwarsig. Ze haalt de bak van haar fiets en plooit hem op en maakt hem vast met de snelbinder.

Ze zet haar fiets buiten op zijn poot. Ze doet de achterdeur op slot. Haar fiets valt om. “Jà! Het is weer zo een dag” denkt mske. Ze raapt haar fiets op. De poot is tussen twee kasseitjes gezakt en die is nu geplooid. De bak hangt er maar schots op, maar de fietstas is blijven zitten.

Ze rijden naar de Colruyt. Er zit een stevige wind op kop en mske begint te zweten in haar windstopper. Ze doen hun inkopen.

Ze zet de bak op haar fiets en vult hem. Als ze haar fietstas aan de fiets hangt, gaat de bak scheef hangen zodat de inkopen er uit kunnen vallen. Slow neemt mskes fietstas en hangt die bij hem aan de fiets. “Ik rijd zo niet” zegt mske een beetje dwarsig “ik wil mijn fietstas aan mijn fiets”. Het weze gezegd dat Slow’s fiets er eigenlijk ook al uitziet als een geladen muilezel.

mske hangt haar fietstas achter aan de bak. Ze rijdt. Ze heeft geen wind op kop. Van tijd tot tijd voelt ze eens of haar tas nog aan de bak hangt. Ze voelt een druppel. Wat later voelt ze nog een druppel. Ze heeft haar regencape in haar fietstas moest het erger gaan regenen.

De bakker levert brood en zet zijn pinker op om te vertrekken. mske rijdt de bakker voorbij. Aan het kruispunt komt er een auto van links. Te kort bij de borduur natuurlijk. mske heeft de keus: haar voorrang afstaan of met bak en tas en fiets en alles ondersteboven gereden worden. De chauffeuse maakt een gebaar van: “zie jij niet goed?” mske kan niets terug doen. Haar fietstas valt van de bak. De bak valt van de fiets. De bakker stopt nog net op tijd om haar tas niet te overrijden. Slow ziet niks en rijdt al bijna het het straatje in. mske geeft een kres. Hij komt terug.

mske rijdt naar huis. Slow achter haar. Hij zal kijken of die tas en die bak hun manieren houden. Het regent nu. Niet hard genoeg om te stoppen en de regencape aan te trekken. Wel hard genoeg om nat te worden. Maar ze zijn er bijna.

Ze duwt wat harder op haar pedalen. Ze gooit de poort open en rijdt haar fiets naar binnen. Ze neemt haar tas, zet die voor de deur. De bak valt van de fiets. mske gooit de snelbinder op haar tas. Die snelbinder heeft vier elastieken. Waarom valt die bak dan voortdurend van die fiets?

mske zet haar tas binnen. mske zet haar fiets binnen. mske zet Slow binnen. Ah neen, die kwam wel zelf. Ze pakt de bak, steekt haar wijsvinger in de lucht en zegt: “ik wíst dat ik in mijn bed had moeten blijven liggen!”

Previous

Noodkreet jochei!

Next

Als ’t kind maar een naam heeft

9 Comments

 1. spijtig genoeg zijn er idd van die dagen dat alles tegen zit. Ik heb in het verleden ook al veel miserie gehad, maar dan met remkabels die plots braken, pedalen die afbraken, regen die dan plots met liters uit de lucht begint te vallen en een moeder die je niet met de auto wil komen ophalen terwijl je nog kilometers van huis weg bent..

 2. Het wordt tijd voor een fietskar!

 3. ms

  @ justm3: het was een kwestie van bak. Het was een andere bak dan normaal en die schoof blijkbaar op die bagagedrager.

  @ mizzD: dat was het volgende dat ik zei. Al heb ik dat al meer gezegd. Maar ik heb de indruk dat Slow daar niet voor te vinden is.

 4. Híj hoeft er niet mee te rijden toch?

 5. ms

  Hij gaat soms alleen naar de Colruyt voor één of ander. Maar als we veel nodig hebben gaan we met twee. Dus eigenlijk moet hij daar niet echt mee rijden, zeker niet met die remmen die niet echt te vertrouwen zijn.

  Maar het is wel hij die al twee bakken verdesterweerd heeft.

 6. volgende week weer?

 7. ms

  Een mens zou echt wel moeten blijven liggen als je ’t zo aan voelt komen, maar dat doet een mens niet. Het is of week- en werkdag of het is zaterdag en je moet er uit.

  En naar de Colruyt? Niet meer met die bak. Goe weten!

 8. ja je hebt zo van die dagen
  de bakker had beter de bak met waren naar jullie thuis gebracht, die zag toch dat je aan het sukkelen was
  een soort bakkersfiets zou echt wel een goed idee zijn

 9. ms

  Dat was niet onze bakker hé Fotorantje, want wij bakken zelf.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén