Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Prentjes pakken

Iedereen die dit blog volgt, weet dat mske het niet zo begrepen heeft op het gebruik van prentjes of fotomateriaal van een ander, als die daar niet specifiek toestemming voor geven.

Maar de laatste tijd lijkt het wel of de zaken wat omgekeerd geraken. Het is verduveld moeilijk om nog aan prentjes te geraken die van niemand zijn. Zelfs de gratis geanimeerde of andere plaatjes die je vroeger zo van een site kon halen, zijn er niet meer.

Meer nog, en dat vindt mske nu ook niet kunnen, de laatste tijd ziet ze meer en meer plaatjes die ze al veel vroeger zag en zelfs gebruikte, waar nu ineens een copyright gaat opstaan die er jaren geleden niet opstond. Of een watermerk.

Dan vraagt ze zich af of die bepaalde plaatjessites de mensen aanschrijven om te vragen of ze dat plaatje bij hun stock mogen voegen of dat ze zomaar er van uit gaan, er staat geen copyright op, dan mogen wij het nemen.

mske denkt dat er zo wel eens een dag zou kunnen komen dat ze een prentje of foto die van hier uit het net op gegaan is, terugvindt met de vermelding dat ze hem niet mag gebruiken.

Previous

De waterleiding

Next

Een kwestie van jaren ervaring

7 Comments

 1. Animaatjes is er nog..die gebruik ik meestal voor gifjes en zo..en foto’s het liefst alleen van mezelf. Ik zet daar niks op, omdat ik dat niet mooi vind en als mensen het willen pikken kunnen ze het tóch nog wel..knippen ze er gewoon het randje met de naam eraf niet waar.

 2. ms

  Op eigen foto’s zet ik ook niets omdat ik dat ook niet mooi vind, maar het zou toch maar erg zijn als je je eigen foto’s of afbeeldingen ineens bij zo een site gaat vinden waar je rechten moet op betalen.

 3. Ha ja..dát zou wel het toppunt zijn ja.

 4. Sloef goede middag…

  eerst en vooral opletten voor de leidingen, anders hebt ge prijs ! Op google vindt ge nog plaatjes en zoals Mizz zegt zijn er nog anderen .Het zou straf zijn wanneer ik een eigen prent zou tegenkomen met auteursrecht, het zou rap één één zijn . Ik lig niet wakker dat men er een kopiëert, maar wel de naam op de prent laten staan . En i.v.m. andere prenten heb ik een speciale tekst op mijn blog staan . Zeker opletten met foto’s of beelden van het atomium want daar moogt ge zelfs geen kiekje van nemen !
  Fijne groetjes )pepino

 5. Ik begrijp het niet meer,er worden zoveel foto’s op internet gegooid en ik denk toch dat de gooiers willen dat iedereen die bekijkt? Waarom dan zo bekakt doen met die copyrights.Je moet natuurlijk niet doen alsof het een eigen foto is als je die gebruikt. En in feite gebruik je die toch ook maar om iets wat je vertelt te illustreren en is het ook reclame voor de gooier op internet .. Ik heb zelf wel al mails gekregen met de vraag of ze bepaalde foto’s mogen gebruiken en hoofdzakelijk zijn dat natuurfoto’s. Ik heb daar helemaal geen probleem mee en ik zet er niet eens mijn naam op want ik vind dat dit de foto ontsierd.Bij sommige foto’s loopt een naam zelfs diagonaal over de hele foto.Dat ontsiert helemaal.Ik heb het hier wel over dagelijkse foto’s en niet over kunstfoto’s

 6. brusheezy.com en vecteezy.com zijn sites waar je plaatjes vanaf kunt halen om zelf te maken. dreamstime heeft er ook vele gratis (als je account daar het maximum heeft bereikt, kan je je weer aanmelden met een variant op je emailadres

 7. ms

  Bedankt Olive, ik heb een account aangemaakt bij Dreamstime. Daar zit inderdaad wel wat bij elkaar.

  Misschien moet ik gewoon bij de andere ook registreren, heb ik meer speelruimte.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén