Is het een typisch weegschaalprobleem of komt het gewoon omdat ik alles vanuit alle hoeken en hoekjes wil bekijken?

Ik heb namelijk soms twee meningen over één zaak.

Neem nu onze burgemeester en de zigeuners.

Enerzijds zijn de zigeuners te benijden om het vrije leven dat ze leiden, dat is hun keuze. Anderzijds gebruiken ze voor hun vrije leven wél alles waar een ander voor gewerkt heef. En dat is die mensen hun vrije keuze.

De zigeuners waren er en ze bleven er. Ze wilden niet weg, tenzij op het ogenblik dat het hen zinde.

Is muziek barbaars? Ik probeer me in te leven in de visie van diegenen die dàt beweren, maar ik vind het minder barbaars dan er met een politiemacht grote kuis te gaan houden. Bovendien, zeg nu zelf, die muziekkeuze …

Ooit, lang geleden, deed het probleem zich meerdere keren voor in Kessel-Lo. Daar hebben ze uiteindelijk een stuk grond naast de autostrade vrijgegeven voor de zigeuners. Wat er na al die jaren met dat terrein gebeurde? Ik weet het niet, ik vind er niets meer van terug.

Maar wel enkele artikels over het neerstrijken van zigeuners naast een Delhaize en een artikel over begeleide integratie.

Terug naar nu, naar Landen, waar door de muziek het overleg terug ingang schoot.

De burgemeester was de kop van jut, maar niemand dacht aan de eigenaar van het terrein, die na al die heisa toch kenbaar maakte wat er zo storend was aan de zigeuners.

De zigeuners installeerden zich zondagochtend op de terreinen van Guy Colsoul. Zoon Tom wilde aanvankelijk niet al te veel commentaar kwijt op de komst van zijn ‘nieuwe buren’. Maar toen de kritiek op de actie van het stadsbestuur gisterochtend in volle hevigheid losbarstte, werd het hem toch teveel. “Ik wens iedereen die kritiek heeft op het verjagen van de zigeuners – met of zonder muziek – toe dat ze vier dagen lang het vuil van 100 man in hun tuin krijgen en dat die mensen ook nog eens hun behoefte doen rond hun huis. Ik nodig de criticasters uit om eens een kijkje te komen nemen. Nu is er tenminste een akkoord. Hopelijk houden de zigeuners woord en vertrekken ze vandaag.” (VDT)

Hij kreeg ook nog steun van een andere burgemeester, namelijk die uit Staden en die legt de vinger op de zere plek.

Eigenlijk is de Landense situatie vergelijkbaar met de korst van een wonde. Velen zijn gefixeerd op de zichtbare korst, oorverdovende muziek om mensen weg te jagen. Slechts weinigen kijken naar de wonde, met name de gebrekkige Vlaamse aanpak om rondtrekkende Roma op te vangen en om hen menswaardig levensomstandigheden aan te bieden,” aldus Vanderjeugd.

Voilà sé, nu moet je uit al die tegenstrijdigheden maar eens één mening over te houden, awel, ik kan het niet.

En de zigeuners? Zij vertrokken maar willen hun kennismaking met dj Jos wel verderzetten.