Als je een uitdrukking -al dan niet in de Grote Vandaele staande- die algemeen gekend en gebruikt wordt, gaat gebruiken om je product aan te prijzen, is er geen haan die ernaar kraait. Al hoort die uitdrukking dan tot het gemeengoed van een ganse gemeenschap.

Of het origineel is of gewoon om geld te slaan uit iets dat je zelf niet hebt bedacht, het blijft al gelijk, de gemeenschap zal geen proces aanspannen en die benaming plagiaat gaan noemen. Het klinkt echter -in mijn oren- gewoon belachelijk dat een kookzender “Njam” heet.

Als één of andere kleine garnaal zijn product dan: “Njammie Njammie” gaat noemen, dan gaat al het bovenstaande over gemeengoed en originaliteit en plagiaat ook op.

Alleen als de eerste, de grote kookzender, dan zielig pietje gaat spelen en de kleine garnaal kaal gaat plukken, dan denk ik er zo het mijne over.

In mijn ogen hebben ze dus gewoon alle twee hetzelfde gedaan, iets gebruikt dat van iedereen is.

Plagiaat? Het zal wel!