Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gelukkige verjaardag Nicolaas

Dat Sint heb ik maar weggelaten. Sedert ik niet meer geloof in heiligen en sinten is het dus een beetje idioot om een oude traditie in ere te houden. Al zou ik beter op mijn woorden moeten letten als het over oude tradities gaat.

Weet je nog de tijd, Nicolaas, toen je, in je beginjaren, stiekem de nacht van je verjaardag, in je eentje de kinderen een extraatje bracht. Ik las zelfs dat kinderen van minderbedeelden dan eens een ei kregen voor bij het ontbijt. Hoe je langskwam, te paard of te voet, door de schouw of gewoon door de houten deur, niemand wist het.

Wanneer heb je beslist dat je een paard nodig had? Wanneer vond je dat je best een helper zou kunnen gebruiken? Dat weet ik niet. Dat was ook van voor mijn tijd. Maar het is begrijpelijk. Je wordt ook stilaan wat ouder.

De grootste vraag is echter wanneer je hebt beslist om uit de anonimiteit treden. Dat was geen slimme zet, beste Nicolaas. Bepaalde, op winst beluste wezens, sprongen op je kar of in je zakken, zo je wil. En jij deed vrolijk mee. Ik weet niet of je het weet mijn beste, maar je wordt gebruikt!

En een kind dat blij is met een ei bij het ontbijt? Dat is er ook al niet meer. Neen, nu zeggen ze op voorhand wat ze willen, bekijken het, een dankjewel kan er niet vanaf, want ze denken al aan de Kerstman. Nog zo ene die zich voor de kar van het grote geld heeft laten spannen.

Stop ermee Nicolaas. Zeg dat je terug wil naar je anonimiteit, in je eentje. Want je helper brengt ook niks anders dan miserie mee. Voor mensen, die ooit kinderen waren, is die nu namelijk een reden om op elkaars bakkes te slaan1. Vind je dat lelijk gezegd? Ja? Ik vind het lelijker dat ze het doen.

Ach ja, Nicolaas, je hebt je nooit veel aan mij gelegen laten liggen. Waarom zou je mijn brieven dan au sérieux nemen?

Al hoop ik wel dat je die Antwerpse knullen ondertussen een jeansbroek2 hebt gebracht.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Laatste Nieuws

Previous

Worst-case scenario’s

Next

Oh my darling Clementine

11 Comments

 1. peter grey

  Ik ben er zo-een die met warmte aan Sinterklaas denkt, zeker nadat ik gloeiend van trots mijn vader in het rode uniform van de eilandfanfare de goedheiligman het dorp binnen had zien toeteren. En later op de televisie, Mies Bouwman die op de kade van een of ander waterstadje de ‘echte’ Sinterklaas verwelkomde, in mijn jeugd was dat Adrie van Oorschot. Ook toen ik zo rond mijn vierendertigste ophield in hem te geloven bleef de liefde. Stoomboot, paard, roe, een maan die door de bomen schijnt, ik ken de liedjes nog steeds. Dat Sinterklaas ook een commercieel project is leerde ik, net als de naam Adrie van Oorschot, pas later, en het heeft me nooit gestoord dat de middenstand een graantje meepikt. Verdrietig vind ik wel dat het Sinterklaasfeest in een kwaad daglicht is komen staan, ook al doe ik er zelf al heel lang niet meer aan. Het gaat me dan niet om hoe de kinderen van nu het beleven. Kinderen, de gezegenden, nemen de dingen zoals ze zijn. Nee, het gaat me erom dat iets van mijn jeugd, en eigenlijk van mijn hele leven, bezoedeld is geraakt. De pret is weg, ik wend me af, en dat vind ik jammer.

  • ms

   Ik vind het uitermate triest dat een kinderfeest uitgebuit wordt voor allerlei doeleinden. En ja, het werpt een smet op ons ook. Net of we allemaal …

   Maar mijn ervaring met sinterklaas was niet zo denderend. Kort samengevat: ik hoopte altijd dat men in de school niet zou vragen wat de sint gebracht had.

 2. Ik kan mij helemaal vinden in deze blogpost.

  Kindvriendelijke groet,

 3. Het is waar maar wat wordt er niet vercommercialiseerd?
  Van Nieuwjaarsdag tot Oudejaarsavond en alles daartussenin.
  Pasen, Pinksteren, vakanties, opruiming, vader- en moederdag, koningsdag, carnaval, lokale gebruiken als bijv. luilak, enzovoorts.
  Onontkoombaar gevolg van de welvaart.

  • Instemmende groet,

  • ms

   Inderdaad al die speciale dagen die je aanhaalt en bovendien grootouderdag, secretaressendag, dag van de vrijwilliger en nog vele andere dagen.

   En de solden dan!

   Maar ik voel me niet geroepen om daar aan mee te doen. Ik kies wat ik wil en daar ga ik wel voor.

   Maar ik vind het wel erg dat het op de kap van kinderen gebeurt, dat zij zowel oorzaak als slachtoffer zijn van een verdienmodel.

   Zij weten namelijk nog niet beter.

 4. December is de maand waarin veel bankrekeningen in het rood gaan. Hier doen wij niet aan mee. Het is wel dat hier geen kleine kinderen meer zijn.

  • ms

   Sinterklaas mag voor mijn part wel een geschenk brengen, zelfs bij oudere kinderen of zelfs voor de gag bij volwassenen.

   Maar het hoeft zo niet door onze strot geramd te worden. Dat vind ik vulgair.

 5. elsjeveth

  Sinterklaas! Zeker nu we 5 kleinkinderen hebben is het weer een feest waarvan ik een warm gevoel krijg. De kindjes – onschuldige zieltjes als ze zijn – moeten er net als oma in haar kindertijd van kunnen genieten

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén