Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Bang in het donker

Wij hebben eigenlijk voldoende licht op onze overloop en dat dank zij de straatverlichting die zowel de voor- als de achterzijde van het huis verlicht.

Sedert geruime tijd doe ik ’s nachts het licht aan om naar de badkamer te gaan, op de overloop wel te verstaan. Dat kwam door het onveilige gevoel dat de borstwering van de passerelle soms opriep. Ik had van bij aanvang al visioenen van een over de reling stuiken.

Of is het begonnen toen ik een bril ging dragen? Of was het dit voorval? Het blijft al gelijk, het licht op de overloop gaat aan.

Nu lees ik dat mensen ’s nachts licht maken omdat ze bang zijn in het donker, zelfs in eigen huis. En dat bang zijn in het donker komt voort uit een voorouderlijke angst voor leeuwen.

Onze leeuw -beter gekend als Sloef- slaapt ’s nachts of hij houdt zich afzijdig – bang dat we op zijn staart zouden staan.

Previous

Weg zijn de wegwijzers

Next

Nul na de komma?

6 Comments

 1. Wij hebben de lamp ’s nachts altijd aan, beneden om de inbrekers te laten weten dat we thuis zijn en boven voor onszelf 🙂 Ik geloof het meteen, dat het voorouderlijke in 100.000en jaren aangeboren-geraakte angst is 🙂

  • ms

   Een tijdje geleden zag ik -in een feuilleton weliswaar- inbrekers met elkaar overleggen. Ze zouden in een huis inbreken omdat -jawel- het licht bleef branden. Dat zijn blijkbaar trucs van mensen om inbrekers wijs te maken dat ze thuis zijn.

   Er zou dus een tijdschakelaar moeten gebruikt worden zodat je het af en toe eens aan en uit kan laten gaan.

   Wij denken/hopen dat die straatverlichting voldoende is om kwade inborsten af te schrikken.

 2. Kakel

  Ik kan me voorstellen dat je voorzichtig ben omdat je niet over een hek wilt vallen.
  Bang in het donker ben ik niet. Ik loop ’s nachts door heel het huis zonder een lichtje te maken. Alleen in de woonkamer, omdat ik niet over de hond wil vallen (-:
  Voorouderlijke angst voor leeuwen? Laat me niet lachen!
  Warme groet

  • ms

   In je eigen huis is het donker je bondgenoot (als we het over inbrekers hebben). Jij kent het, zij niet.

   En leeuwen ben ik hier inderdaad ook nog niet tegen gekomen.

 3. Ik heb nachtlampjes met een bewegingsmelder in de gang. Geven voldoende licht en je hoeft nooit te zoeken naar de schakelaar.

  • ms

   Dat hadden we ook al overwogen omdat die gang zo donker is. Maar we hebben nu uiteindelijk een plafondlicht gekocht met vier lampen die we ook achter de hoek kunnen richten.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén