Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Brood van de supermarkt

Het verbaasde me een beetje toen ik bij De Standaard las dat we ons brood niet meer bij de bakker haalden maar in de supermarkt.

Het verbaasde me niet dat we dat doen, het verbaasde me wel dat het De Standaard blijkbaar verbaasde dàt we dat doen.

Wij doen het ook. De warme bakker is al lang uit de meeste straatbeelden verdwenen. Hier is er nog één, waar je dan ook enorm lang in rij moet staan.

Het artikel zegt dan ook:

Brood in de supermarkt is van betere kwaliteit dan vroeger, en het aanbod is even ruim als bij een bakker.

Het kan zo af en toe eens gebeuren dat we bij een andere broodwinkel binnen springen. De bakker bakt elders -in een niet onmiddellijk naburig dorp- maar bevoorraadt enkele lokale winkels in de dorpen hier.

Dat brood wordt dus nog gebakken bij een bakker, het komt niet van een broodfabriek en ik vind het lekkerder dan dat van de Colruyt.

Waarom gaan we daar niet altijd? De prijs! Heb je het prijsverschil al eens bekeken? Wij wel.

Maar wij willen wel eens een eigen bijkomend onderzoekje gaan doen: het brood is kleiner maar weegt zwaarder, misschien eet je van dat brood dan minder waardoor het prijsverschil kleiner wordt, mogelijk is het kwalitatief beter.

Maar het gemak, ooh! het gemak. Je bent bij Colruyt en je neemt het ineens mee. Klaar! Bij de broodwinkel moet je weer rekening houden met openingsdagen en -uren, er speciaal om rijden én parking zoeken in de drukste straat van Landen.

We hebben hier trouwens al een hele voorgeschiedenis als het over brood gaat:

Neen, het gemak van vroeger toen je kon denken: “ik loop even naar de bakker”, dat bestaat niet meer.

Previous

Het extraatje

Next

Maar als ik er mee blijf zitten

12 Comments

 1. Ik blijf bij de warme bakker!

  • ms

   Indertijd toen ik in N. woonde was dat ook geen probleem. Over een goeie bakker gesproken, dat was er een.

   Als je daar op voorhand bestelde en betaalde kon je gewoon je bestelling ophalen zonder dat je de rij moest doen omdat er iemand daarvoor zorgde.

   Dat kan hier niet. Hier moet je zelfs dan nog je beurt afwachten.

   Bovendien, als je zomaar om een brood gaat en je beurt afwacht en het gevraagde is er niet dan heb je gewoon pech en heb je enkel tijd verloren. Dat krijg je volgens mij als niet de bakker of de bakkerin zelf in de winkel staat. Dat is een kwestie van beroepseer.

   • Misschien spreken we over dezelfde bakker. Ze vierden nog niet zo lang geleden hun 20 jarig bestaan.

    • ms

     Hm, dat zou me verwonderen, want Luc en ik wonen nu hier al veertien jaar, daarvoor woonde ik haast twintig jaar in N. en ik ben altijd bij die ene bakker geweest.

     Als ik ze googel zijn ze nog steeds te vinden.

 2. Je slaat de nagel op de kop. Zeer herkenbaar… zelfs het broodoventje!

  • ms

   Vroeger had je een bakker, die bakte brood. In het weekend kon je pistoleetjes, andere broodjes en gebakjes kopen.

   Dan ineens moest dat in de week ook kunnen. De mensen werden veeleisender. Natuurlijk heeft een bakker dan meer werk. Behalve een bakkersgast kwamen er dan ook nog winkeljuffrouwen die ook moesten betaald worden.

   Mogelijk komt er ook nog de uitvoerige papperasserij van overheidswege bij kijken met eventueel een boekhouder er bovenop.

   En dan dat ietsiepietsie grootheidswaanzin? Want sommige van die bakkerijen van vroeger werden echt wel bakpaleizen. Dat heb ik niet nodig. Als het brood maar goed is.

   Natuurlijk is het gemakkelijk het in de schoenen van de klanten te schuiven als ze niet meer komen maar zoals gezegd, die ene bakkerij in N. hield stand. Maar de bakkerin stond zélf in de winkel, soms geholpen door haar dochter (om die bestellingen te overhandigen).

   Dat zal ze nu misschien niet meer doen, maar ik denk dat Annaberg daar het antwoord op weet.

 3. Mijn man zwoer bij heel donker brood, van dat supergezonde. Bij de bakker die ook hier een ramp is zoals veel speciaalzaken. Tot hij erachter kwam dat er bruine kleurstoffen aan werden toegevoegd.
  Vanaf die tijd at hij gewoon tarwebrood van de supermarkt. Ikzelf nog steeds.

  • ms

   Indertijd in N. at ik Waldkorn, gebakken door voornoemde bakker.

   Hier nam ik donker brood, maar dat zag er hier niet echt donker uit, dus bakten we uiteindelijk zelf.

   Nu neem ik gewoon volkoren. Volgens een artikel dat ik net gisteren ook in de krant las is het verschil, wat gezondheid betreft, tussen gewoon wit en donker afhankelijk van persoon tot persoon.

   • Ook witbrood is gezond maar tarwe en volkoren zijn beter voor de darmwerking.

    • ms

     Ik ben jaren geleden gestopt met wit brood eten omdat ik last aan mijn maag kreeg, ik at daarna donker brood.

     Nu, zo een jaar geleden zeker, ging ik naar de dokter voor mijn maag. De stress (omwille van de situatie met de doerak) speelde me parten. De dokter gaf me een lijst wat ik niet mocht eten. Ik moest wit brood nemen, dat was beter voor de maag.

     En toen kreeg ik weer echte maagproblemen en at ik weer donker brood, nu volkoren.

     • Lijkt me erg lastig.
      Mijn man kreeg ook een maagdieet waarop wit brood. Toen kreeg hij andere last.
      Uiteindelijk gingen de klachten over, ondanks de broodperikelen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén