Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Gedirigeerd en georkestreerd

Als je pas van school komt veranderen ze de spelling, is het niet Christoffel Columbus die Amerika ontdekte, de stelling van Pythagoras is niet van Pythagoras, …

Na al die jaren dat ik het onrechtvaardig vond dat ik blijkbaar als enige de minder goede kwaliteit van tanden erfde van mijn beide ouders -ik heb beiden enkel met een vals gebit gekend- en mijn jarenlange strijd om dat tegen te gaan, waarbij de tandartsen -niet één aangezien we meermaals verhuisden, maar meerdere- me voorhielden dat ik daar in geen geval schuld aan had vermits het een kwestie van zuurtegraad van mijn speeksel was, lees ik nu in de krant dat dat nonsens zijn en dat het wél ligt aan het eten van te veel van dingen die niet goed zijn.

En dat terwijl wij thuis nooit snoep kregen en dat de chocolade die binnenkwam met Klaas en Paas eerlijk verdeeld werd: één stuk werd in vier gedaan. De rest van de ventjes of eieren smolt als sneeuw voor de zon al heeft nooit één van ons vier gevraagd waar dat allemaal naartoe ging. Achteraf wist ik het wel.

In de tijd dat wij een auto op benzine hadden en de diesel zo werd aangeprezen -ergens begin jaren 80 moet dat geweest zijn- vond ik die diesel maar niets, die stonk verschrikkelijk en ik vond dat die auto’s niet dezelfde elan hadden. Maar diesel was goedkoper én zuiniger in verbruik. Zo werd dat toen verkondigd. Ik, die tegen was, moest het afleggen en de diesel werd ingeburgerd. Nu? Gelukkig hebben wij ons een benzine aangeschaft en kunnen -als bijkomend voordeel- nog tot minstens 2024 in Antwerpen rondtoeren. Nu niet dat wij dat gaan doen, maar het kan.

En dan het eten! Ik at niet zo graag vlees. We kregen het ook niet zoveel. Het vlees werd al net zo verdeeld als de chocolade van Klaas en Paas, met mondjesmaat. Maar dat moest dan ook op, met of tegen de goesting. Als beleg bij de boterham kregen wij choco en confituur. Later had ik liever kaas dan vlees. Was ik ergens waar enkel vlees op tafel stond, sneed ik het vet er af en legde dat op de rand van mijn bord. Ik maakte me daar vies aan.

Later ging men mij vertellen dat kaas nu niet precies goed was, zuivel had ik al nooit goed verdragen. Dat was al begonnen toen ik pas geboren was en te veel bijkwam van melk, waar men mij later aanraadde kaas te eten, want dat was goed voor het aanmaken van calcium. Dat ik er ene kan doodsteken met mijn nagels zou misschien die calcium kunnen staven, maar dan zijn er ook nog die tanden … echt kloppen doet het niet.

Nu eet ik één sneetje magere hesp op mijn brood en een stukje vlees dat kleiner is dan de aangegeven hoeveelheid.

Even hout vasthouden want ik wil geen onheil afroepen maar zolang ik me goed voel zoals ik leef en eet zal ik dat dan ook blijven doen.

Er wordt in deze maatschappij wel altijd iemand geviseerd: na de rokers, de SUV’s, de zouteters, de suikereters is het nu de beurt aan diegenen die niet moeten hebben van humus en andere samengestelde voedingsstoffen.

Wil ik nu verdedigen wat ik doe, wat ik eet, hoe ik leef? Helemaal niet. Ik wil alleen al die experten, betweters van allerlei gehalte laten weten dat ze voor mijn part nu wel mogen stoppen met zeveren. Dat ze zich bemoeien met hun eigen bord, met hun eigen auto, hun eigen leven … als ze dat al hebben.

Voedingsdriehoek.

Previous

Hoge vlucht

Next

Wegblijven bij het drummen

17 Comments

 1. Suzanne

  Ha! Je hebt helemaal gelijk! Fijn dat je het zo goed verwoordt. Ik geniet altijd van je posts, ga zo door!
  Een groet van Suzanne

 2. En toch ga ik rekening houden met de inzichten achter de driehoek. 🙂

  • ms

   Daar is niets mis mee. Het risico zit hem bij de mensen die nu ineens hun hele voedingspatroon zouden gaan omgooien.

   Waar het wel mis mee zit is het feit dat ze zaken gaan aanprijzen die ook niet goed zijn. Groenten zijn goed, heel lekker zelfs, maar eten uit potjes? Daar heb ik het écht niet voor. Die eten we niet, behalve de gelei omdat we geen hof hebben om het nodige fruit te kweken.

   Eigenlijk geef ik Jeroen Meeus gelijk -al volg ik hem niet wegens te veel poespas- als hij zegt: “eten doe je met gezond verstand”.

   Maar het gaat niet alleen over eten, het gaat ook over het invoeren van zaken die daarna verplicht worden en die een bepaalde groepering ten goede komt.

   Nu? De bewegingsdriehoek. Dat bewegen gezond is dat moet je ons dus niet vertellen maar zoals het wordt voorgesteld zouden we allemaal één keer per week naar de fitness moeten of fitnesstoestellen aanschaffen.


   Gezond leven.

 3. Allemaal mooie dingen.
  Maar wat eten betreft houd ik me liever aan de regel: alles met mate. Het kost me de grootste moeite me aan anti-zout,-zoet,-vet en andere regels te houden.
  Bewegen is natuurlijk goed maar dat wisten we al. Wat mij het beste hielp was aerobics, samen met een vriendin heb ik dat een paar jaar volgehouden tot de enkels het opgaven.Jammer want je krijgt een beter figuur en voelt je super na elke les.
  Ik snap wel dat er iets achter moet staan, een club, idee of voorschrift, dan lukt het beter

  • ms

   Ooit noemde men mij een alien omdat ik voor bepaalde zaken zo afwijk.

   • Ik kan niet zonder zout. Dan gaat mijn bloeddruk de dieperik in. Ik eet dus zonder zout maar bij tijd en wijle, als ik het voel aankomen, neem ik bij het ontbijt een theelepeltje zout.
   • Ik kan ook niet zonder suiker. Ik eet (haast) geen suiker (wat in brood zit en zo meer tracht ik niet te vermijden). Bij tijd en wijle, als ik het voel aankomen, eet ik op twee dagen een zak malse bollen. Chocolade vermijd ik.
   • Vet heb ik altijd gemeden al blijkt nu weer dat het zo slecht niet is – – maar af en toe at ik wel een boterham besmeerd met spekvet met zout en peper, maar aangezien we geen spek meer eten is dat ook verleden tijd.

    De mayonnaise blijft voorlopig ook in de frigo.

   Met mate? Als ik nu nog minder zou eten, zou ik van de liefde leven …

 4. Met mate maar dan wel met zout, vet, suiker en nog meer slechtigheden?

  • ms

   Met mate zijn die slechte dingen niet slecht. De meeste mensen hebben last van een te hoge bloeddruk, ik van een te lage. Liever een lepeltje zout dan pillekes.

 5. elsjeveth

  Het is niet alleen met eten dat alles om de haverklap verandert en dient te worden aangepast naar moderne regelgeving. Hebben mijn twee zoons heerlijk liggen slapen in hun wiegje met hemel gemaakt van mijn trouwjurk…oei ai dat is nu absoluut not done. Slapen in een wiegje met hemeltje bevordert de kans op wiegendood.
  Tja dan maar weer terug naar een bakske vol met stro…

  • ms

   Meestal haal ik bij zulke artikels mijn schouders op, maar momenteel lijkt het me ineens een overdreven bemoeizucht langs alle zijden.

   Zijn er geen andere dingen te regelen dan die waar de mensen zélf in staat zijn om te beslissen?

 6. Dat is nu eens gesproken sè! Betutteling … ik heb er zo’n hekel aan.

 7. Ik weet best wel hoe het moet, maar voor velen is een driehoek ivm eten en bewegen blijkbaar nodig om zichzelf in het gareel te houden. Wat normaal is… er ligt teveel in de supermarkt wat verleidelijk is…

  • ms

   Natuurlijk heb je diegenen met het gezonde verstand, waar eerder naar verwezen, maar het zijn net zij die het niet voor zichzelf kunnen uitmaken, die dan anderen scheef gaan bekijken en denken het recht te hebben om opmerkingen te maken.

   Vroeger, toen ik elke dag kookte, vonden de collega’s dat wat zij aten lekkerder: allerlei liflafjes die ze zo klaargemaakt uit de diepvriezer van de supermarkt haalden. Dus vonden ze mijn manier van eten belachelijk.

   Gelukkig heb ik nu geen collega’s meer die commentaar gaan geven. Dat deden ze bij de evenementen wel en wel degelijk over vlees. Maar dan pikten ze wel mijn frieten.

   Je zou één keer in de week intens moeten sporten om spieren te kweken. Goed hoor, ik heb nog wel altijd ergens een springtouw. Maar wat doet dat met mijn knieën? Lopen idem.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén