Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het verplichte doel

Nog eens over die enquêtes? Zo iets voor Kerstmis kwam de oproep om het geld dat je “verdient” met die enquêtes aan een goed doel te geven. Verdienen noemen ze die verloning met punten waar je wel maanden zoet mee bent om er een centje mee bijeen te schrapen.

Bij andere gelegenheden waar je ook een vergoeding krijgt in plaats van een loon, ging ook de roep op om dat geld aan een goed doel te geven. En er was één iemand die er prat op ging dat ze de mensen aanzette om dat te doen.

Ik heb een hekel aan mensen die mij gaan voorhouden wat ik moet doen. Meer nog heb ik een hekel aan mensen die gaan neerbuigend doe als ik niet doe wat zij willen dat wij doen.

Eigenlijk had ik er niet echt bij stil gestaan, ik had de oproepen gewoon genegeerd.

Maar toen ik het artikel las over de 38ste plaats op de ranglijst van rijkste mensen vroeg ik me af waarom ze altijd gaan aftroggelen bij de mensen die niet op die ranglijst staan maar ergens aan het eindje ervan bungelen.

Previous

De Britse link

Next

Het koningsweekend

15 Comments

 1. Krijgen jullie dan soms vragen om enquêtes in te vullen tegen betaling?

  • ms

   We krijgen daar mails over.

   Luc deed het al jaren, maar op een keer las ik in de krant dat ze gepensioneerden zochten om die enquêtes in te vullen. Ik dacht: “waarom niet”.

   Maar eigenlijk is het sop de kool niet waard. Je krijgt punten en dan als je genoeg punten hebt kan je die omruilen tegen een tegoedbon of op een Paypalrekening laten storten.

   Maar gepensioneerden? Noppes hoor. Meestal als er gevraagd wordt of er nog kinderen thuis wonen en we “neen” aangeven is het gedaan met spelen.

 2. Zoiets als het NIPO in Nederland.
  Inderdaad, ze gaan het maar aan de rijkelui vragen. Een miljoentje is speldengeld voor ze.

  • ms

   En diegenen die het voorstellen? Zouden die niet beter eerst eens kijken wat zijzelf zouden gaan geven? In plaats van anderen onder druk te zetten?

   • Die opdringerige bemoeials zouden hun mond moeten houden of laten zien hoeveel ze zelf geven.

    • ms

     Het is niet omdat zij daartoe oproepen dat ik dat ga doen, maar de kans bestaat dat het uiteindelijk zo normaal wordt gevonden dat je het wél doet en dat je expliciet zal moeten aangeven dat je je eigen geld wel kan beheren.

     Dat gebeurt wel meer als moraalzwetsers zich met andermans zaken gaan bemoeien.

 3. ik heb vroeger nog meegedaat met enquetes. Daar ben ik mee gestopt. Ze slorpen heel wat tijd van je op en het sop is inderdaad de kool niet waard.

  • ms

   Je moet een profiel maken, maar daar houden ze blijkbaar geen rekening mee. Anders zouden ze toch wel weten dat wij geen jeugd in huis hebben.

 4. Zij

  Dat heb ik me ook al heel vaak afgevraagd.

 5. elsjeveth

  Bij de Appie Heijn stonden leden van de Lions Club (clubje van rijke mensen) klanten aan te manen toch vooral boodschappen aan de voedselbank te geven. Jakkes, zo van kijk ons eens.
  Veel liever help ik spontaan zoals laatst: aan de kassa bij Lidl, een jongetje met zijn mama die 10 eurocent te kort kwamen voor rijst en groenten. Het jongetje zei: ziejewel oma had toch gezegd dat rijst duur is…
  Die 10 cent kan ik dan wel missen.
  Stille armoede in Nederland.

  • ms

   Het is nu eenmaal zo dat je die zelfverklaarde “goede mensen” eens thuis zou moeten bezig zien/horen. Velen onder hen zijn wel degelijk niet echt het zonneke in huis.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén