Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Plopsaqua

Zo lang we hier wonen hoorde ik dat ze het zwembad gingen vernieuwen, herbouwen en al wat je nog meer kan doen met een zwembad dat uit de jaren ’70 dateert.

Plopsaqua kwam enkele jaren geleden ter sprake, maar daar geloofde ik niet erg in. Er waren wel meerdere kandidaten en niet de minste.

Ondertussen gingen/gaan wij haast niet meer zwemmen. Er zijn enkele redenen:

 • Gedurende de dag is het niet open voor het publiek, dan is er schoolzwemmen.
 • ’s Avonds heb je twee banen voor baantjestrekkers, ik doe dat ook maar ik pas! Die snellen vinden me storend.
 • In de rest van het bad poedelen de babbelzwemmers en hangen de kanthangers.
 • Op vrijdagavond zit de zwemclub er in.
 • Er is de verplichte storende badmuts.
 • Het is risico voor mijn schouders als ik mezelf uit dat bad moet hijsen.

De vakantieperiodes waren een verademing. Dan konden we ’s morgens om 9u aan de slag. Behalve nu tijdens de kerstvakantie. De deuren gingen dicht omwille van onderhoud.

Nu zijn we echter -al een klein poosje- in een volgende fase van ons leven aanbeland. We kunnen met de senioren gaan zwemmen, dat is op dinsdag en donderdag een uurtje vóór het publiek zwemmen.

De Plopsaqua kogel is door de kerk en het blijkt nu toch op de grens Landen-Hannuit te komen.

In het gloednieuwe zwemcomplex zal zowel plaats zijn voor ontspanning en recreatie als voor sport en educatie. Naast een 25 meter bad met 8 banen en een instructiebad met 4 banen, die moeten beantwoorden aan het grote verwachte aantal scholen en groepen, komt er een recreatief gedeelte met spectaculaire waterattracties, waaronder de 19 meter hoge Sky Drop, en een doorgedreven thematisering met Bumba en Maya als centrale figuren.

Enkele bedenkingen:

 • Als dat bad in de dag ook gesloten gaat zijn voor publiek en ’s avonds meer volk (lees kinderen) gaat lokken, komen wij dan nog aan de bak?
 • Onderhoud zal niet meer tijdens de vakanties zijn, maar dan wordt het zeker ballekes in de soep.

Luc zocht op dat een jaarlijks zwemabonnement er 100€ per persoon zou kosten. Als we wekelijks één keer gaan zwemmen hebben we dat al dik uitgespaard, maar de vraag of het doenbaar wordt blijft hangen en zal enkel door uitproberen beantwoord worden.

Van die badmuts zullen we dan toch wel af zijn zeker?

Previous

Verandering der geregeldheden

Next

Psycholoog

19 Comments

 1. om min of meer dezelfde redenen ga ik ook niet zwemmen. Ik ben geen baantjeszwemmer en tussen die kleintjes zie ik het me ook niet doen. Wie weet kan ik binnenkort ook met de senioren zwemmen.

  • ms

   En Plopsaqua De Panne is overvol. Het is hier nu niet de kust maar het zal toch wel meer volk trekken dan het zwembad van Landen zoals het nu is.

   En overvol is aan mij niet besteed.

   Zoals ik zei: afwachten maar.

 2. Ik zwem enkel nog kleine eindjes in zee bij zomerweer. Bij ons wordt het zwembad doordeweeks ingenomen door fanatieke baantjestrekkers en blufzwemmers (kijk eens wat ik kan en hoeveel). Het spijt me dit te moeten zeggen, maar het zijn hoofdzakelijk senioren en mijn echtgenoot hoort daar ook bij. Dus maak je niet teveel illusies over het seniorenzwemmen… Ik zwom al mee, maar O wee als je in hun weg zwemt of een stuk van hun baantje neemt, dan beginnen ze te zeuren. Neen, laat dan maar zo…

  • ms

   We waren er al bij de senioren. In Landen zijn er niet zoveel, maar het zijn meestal kletskousen, ze hangen aan de kant en ze staren.

   Ik zwom tussen de baantjeszwemmers (niet zo fanatiek maar toch) en dat was pure horror. Die gaan sneller dan ik met mijn schoolslag en om dat goed in de verf te zetten kreeg ik dus de ene slag na de andere boks langs alle kanten. Een goed verstaander …

   Uiteindelijk jagen ze de mensen uit het zwembad weg.

   Ik vind het zwemmen in Sunparks het aangenaamst. Daar gaan we buiten de vakantieperiodes.

   Ik zou toch in de U.K. eens naar die “slow lane” willen gaan kijken.

 3. Ik las het ook, van die plannen. Mij krijg je een publiek zwembad niet meer in. Ik word niet graag nat. ?

 4. Zwemmen doe ik nooit eer en heb er ook geen behoefte meer aan sinds de kinderen groot zijn.
  Een badmuts is, bij mijn weten, verplicht in alle chloorbaden. Het spaart in ieder geval je haar!

  • ms

   Het is bijlange niet meer overal verplicht, integendeel. In de meeste baden hoeft het niet meer.

   Ik wou vragen: “welk haar” maar dan lijkt het of ik er geen meer heb, maar die korte coupe hierboven heeft echt geen badmuts nodig, ook integendeel. Na het zwemmen wassen met een shampoo en een crèmespoeling erover en dan hoor ik dat gefrul: “joepie!” roepen.

 5. Zwemmen in een zwembad vind ik zelf niet zo leuk, het gedoe met de badmuts, inderdaad. Gegarandeerd blijft mijn haar daar in plakken en doet het pijn om ze af te nemen, ook achteraf blijf ik me nat voelen. Neen, wel een zwembad op vakantie zodat je kan opdrogen in de zon, maar geen binnenzwembad voor mij.
  Nou binnenkort kan jij dan wel gaan zwemmen bij Plop en co!! Wie kan dat nog zeggen!

 6. elsjeveth

  een badmuts…wie heeft daar geen nachtmerries van.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén