Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Iedereen om de pil

Maandagavond schrok Luc op, bij het bekijken van het VRT-nieuws. Daar vermeldden ze dat we gisteren gratis jodiumtabletten konden halen bij de apotheker. En wij moesten niet naar Landen. Gelukkig stond er in de internetversie wel vanaf morgen.

Al lees ik meestal geen lange medische artikels, dit van VRT NWS1 dus wel. Want zie je, ik had vragen gehad bij de oorspronkelijke afstand van 20km, ik had vragen gehad bij die risicogroepen en daar kreeg ik ineens een antwoord op.

Op een verhoogd risico op bijwerkingen, dat toeneemt naarmate men ouder wordt, heb ik het dan al minder op begrepen.

En toen bleek dat het niet enkel radioactief jodium was dat zou vrijkomen maar ook cesium -137.

Ik vroeg en vraag me dus al af of het wel nut zou hebben om die pillen te gaan halen. VRT NWS2 gaf meer uitsluitsel. We zijn in elk geval gisteren niet in onze auto gesprongen om naar Landen te rijden.

We zullen ze wel eens meebrengen als we er nog eens passeren. Ze gaan sowieso terechtkomen in de huisapotheek, waar ook paracetamol en neusdruppels inzaten die al over tijd waren en die we ook, tijdens ons volgend bezoek aan Nederland, opnieuw gaan aanvullen ‘voor het geval dat’.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/05/vanaf-morgen-jodiumtabletten-voor-alle-kinderen-en-inwoners-nucl
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/03/06/wat-je-wil-weten-over-jodiumtabletten

Previous

Dat was snel

Next

Vrouw slaat man

21 Comments

 1. Ik heb het gevoel dat dit PLACEBO is. Vroeger zeiden ze dat je onder de trap of onder een tafel moet gaan zitten bij een mogelijke kernramp. Ik ben helemaal niet zelf-destructief maar ik denk dat je na een grote kernramp beter naar de wolk toe kunt lopen …

  • ms

   Een zoethoudertje, jawel.

   Vroeger zegden ze dat dan toch iedereen doodging.

   Als industriële sneeuw uit Duitsland hier geraakt, zouden wij ineens op 39km van Tihange veilig zijn.

 2. Neemt het risico op bijwerkingen van die pil toe met de leeftijd of heeft de blootstelling in geval van radioactiviteit ergere gevolgen naarmate je ouder wordt?

  • ms

   Voor zover ik het begrijp loop je naarmate je ouder wordt minder risico door de blootstelling maar nemen de bijwerkingen van die pil toe. Ik denk dan dat ze die pil liever niet aan ouderen geven omdat die er toch niet meer toe doen.

   En het risico van die cesium-137 is veel groter dan van die jodium. En daar doen/kunnen ze niets tegen.

   Die pil is een zoethoudertje.

 3. Heb je de pillen van de vorige ‘actie’ nog liggen? Die zijn nog steeds geldig. De nieuwe zijn van dezelfde productiedatum.

 4. Als leek weet je niet altijd wat het beste is. Lastig, soms.

  • ms

   Wij gaan ze wel halen, ze kunnen even goed hier liggen als bij de apotheker. Zoveel plaats zullen ze nu ook niet innemen.

   Bovendien weet je maar nooit dat er iets gebeurt als Amke en Ella hier zijn. En ik denk niet dat die altijd die pillen op zak zullen hebben.

 5. elsjeveth

  Ik ben het helemaal met Koen eens. Wie wil er nog leven in een wereld na een kernexplosie. Nein danke

 6. Zonder die pillen zal ik zo’n kernramp ook wel niet overleven.

 7. Men moet er alles aan doen om een kernramp te voorkomen. Wat zeg ik, we kunnen ons dat gewoon niet permitteren, want we gaan er gewoon aan bij een grote kernramp. Het achteraf bestrijden met een pilletje werkt als een mug op een olifant. Wat een lachertje.

  • ms

   De mensen paaien met valse veiligheid. Dat is het.

   • Wij mogen die pillen hier al heel lang afhalen omdat de kerncentrale van Borssele aan de overkant van de Westerschelde ligt. Als daar iets ergs gebeurt, dan is zo’n pilletje echt niks waard.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén