Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

België vs de buren

Trager dan een postduif, goedkoper dan onze buurlanden1.

Mooie titel, maar weerom hetzelfde. Ze vergelijken steeds met de buurlanden als het maar om zeggen is dat ze de prijs verhogen omdat wij goedkoper zijn.

Maar eigenlijk is bovenstaande slechts een voorbeeld. Wat mij stoort is dat vergelijken altijd. Zo wordt er steeds weer vergeleken met één of ander van onze buurlanden. Daar zou alles beter zijn – als je sommigen mag geloven. Telkens er hier iets gebeurt moet dat weer tegen de buurlanden -liefst Nederland- afgewogen worden.

Maar beter? Wie dat gelooft is een snul. Het verschil is dat de meeste van onze buurlanden chauvinistischer zijn dan de Belgen.

Wij gaan namelijk de feiten van hier uitgraven en uitvergroten en ze breeduit in de media zetten, terwijl diezelfde zaken in de buurlanden wel vermeld worden maar zonder er veel tamtam rond te maken. Ach een Belg is een zaagmachien, meer is daar niet over te zeggen.

Zo heb je bijvoorbeeld de treinen die in Duitsland niet zouden ontsporen. Maar die doen dat wel in de kleine kolommetjes van de Duitse gazet.

De treinen, jawel. Onze NMBS wordt bij ons wel afgekraakt. Maar toen wij met de NS reden zagen wij wel dat het daar precies hetzelfde is, maar dan anders. Maar toch moest een Nederlandse collega -eerlijk, het was er maar één- de Belgische NMBS belachelijk maken.

En dan de Engelsen die zegden: “Belgium again” toen de Belgen de Fransman oppakten die ook Belgische meisjes molesteerde. De Belgen zwijgen als het maar weer eens over een of ander Brits weeshuis gaat.

En bij de prijzen van voorzieningen in België waarbij iedereen ook naar het Noorden kijkt -ach ja, wij betalen té veel aan elektriciteit- heb ik nog nergens maar ook nergens de kosten van de sociale zekerheid horen vernoemen.

Ach Nederlanders onder ons, mag het gezegd worden? Mogen we vertellen dat die in Nederland echt wel de pan uitrijzen? Want weet je, oh dierbaar België, hoeveel onze Noorderburen aan sociale zekerheid betalen? Wel, heel simpel gezegd en simpel gehouden: wat wij een jaarpremie noemen dat is in Nederland maandelijkse kost. En dan hebben we het nog niet over de zorg- en de hospitalisatieverzekering.

Maar we zouden het beter stil houden, straks lezen we nog dat ze die gaan verhogen omdat het in onze buurlanden ook veel duurder is.


Petit-Thier – 8 mei 2018

1 Het Nieuwsblad

Previous

Prikkels

Next

Lange gewenning

13 Comments

 1. En wij maar denken dat het Nederland is dat niet voor vol wordt aangezien. Eén overstrominkje en we zijn weer Hansje Brinkers. 🙂
  Hoe vaak je niet kunt horen: “Dat zal wel weer, het zal ook niet in Holland zijn….. hier mag scijnbaar alles….dat is in Duitslanfd wel anders… in Belgie en Duitsland zijn veel betere artsen/ziekenhuizen/opnamebeleid…’
  Vooral dat laatste is een punt hier. Familie in Zeeuws-Vlaanderen prijst zich gelukkig dicht bij België te wonen.
  We merkten dat in Duitsland de gezondheidszorg niet beter is maar zo is er altijd wat.

  • ms

   Ik ben dus opgewekt en blij dat het niet bij ons alleen zagen en klagen over het thuisfront is.

   Ik wou het even aankaarten omdat we anderhalve week geleden ergens bij Nederlandse mensen zaten wiens mond openviel toen ik de ziekenkas erbij haalde. Ze waren eerst al geschrokken omdat wij die morgen getankt hadden aan de prijs van 1.38/l. Die prijzen stijgen in elk geval overal uitermate snel.

   En wat denken de Nederlanders dan over hun koningshuis? De Belgen zijn er voor het overgrote deel niet enthousiast over in tegenstelling tot -blijkbaar- de Nederlanders.

   Ik ben een Belg die dus liever de pluspunten hier bekijkt dan naar dat eeuwige gezaag te luisteren.

 2. Weet dan ook dat de belastingvoeten in België VEEL hoger zijn dan in Nederland, en dat wij in België via onze belastingen al een groot deel ZIV betalen.

  • ms

   De vrouw naast me berekende hoeveel de sociale zekerheid haar kostte. Ze kwam op 3.000€.

   Dat heb ik nooit aan de belastingen betaald.

   Waarom komen alle rijke Nederlanders anders naar hier?

   • Omdat ze hier veel goedkoper in een luxe villa met veel grond kunnen wonen. Kadastraal inkomen is in Nederland 3x zo hoog dan in België.
    Grensarbeid is ook al lang niet meer zo interessant dan pakweg 30 jaar geleden.
    Dat jij nooit 3000 euro aan de belastingen betaald hebt, dat komt dan gewoon omdat je inkomen niet hoog genoeg is. Ik heb dat ook nooit betaald. Mijn man daarentegen …

 3. Als grensgeval eet ik van twee walletjes. Inderdaad, ieder land heeft zijn voor- en nadelen. Daar kan ik hier heerlijk van genieten. In Nederland wonen, in België werken… een luxe voor de ziektekostenverzekering. Wat mijn echtgenoot daarvoor betaalt per maand, betaal ik inderdaad voor een heel jaar. Voor medische zorg gaan we steeds de grens over. Sneller, beter, menselijker.
  De autoverzekering is in NL stukken goedkoper, de wegenbelasting is dan weer stukken duurder. Het heft elkaar op.
  Nederlanders zijn wel veel trotser op hun land en koningshuis en tonen dat ook. Belgen zijn en doen dat weinig of niet. Zeker de jongeren niet.
  Er zijn een hoop verschillen. Dat klopt. Daar is al menig boek over geschreven, dus daar ga ik niet meer aan beginnen.
  Zoals gezegd… het is overal wat…

  • Het koningshuis won aan populariteit door Maxima en later de schattige dochters, daarvóór hield het niet over. WA werkt mee met staatsbezoeken die veel voor de handel en industrie betekenen. Men zegt dat de vergezellende handelsdelegaties groter zijn dan voorheen, of het waar is weet ik niet.
   Toch is lang niet iedereen een voorstander, nog steeds bestaat er een republikeinenclub.
   Voor de rest heffen idd de voor- en nadelen elkaar op.
   En klagen lijkt onze tweede natuur. ☻

   • ms

    In klagen verschillen we dan toch niet zoveel.

    Veel Belgen vergelijken Mathilde met Maxima. Ze vinden Maxima veel jovialer. De Belgen denken niet aan schattige kinderen, ze zien de hoeveelheid dotatie verhogen.

    ?

  • ms

   Het spreekwoordelijke gras …

 4. elsjeschrijft

  Ik ben er fier op Zeeuws- Vlaamse Nederlander te zijn. Beetje van dit beetje van dat. Nu ik sinds een aantal jaren in de randstad woon en werk valt het me wel op dat, als je niet oppast wordt overlopen door de ”echte ollander” want dat zijn me nogal barbaren af en toe.
  Pik ik de goede zaken eruit, zoals minder bescheiden en mijn plaats in de rij in de winkel verdedigen indien nodig.
  Maar de Vlaamse bescheidenheid blijft zijn charmes behouden.

  • ms

   Toen we met Nederlanders werkten was de baas erg fier over dat Nederlandse rechttoe-rechtaan.

   Ik ben -Belg zijnde- liever minder direct als dat directe iemand zou kunnen kwetsen.

   Daarom moet je natuurlijk niet over je heen laten lopen. En dat, dat accepteren ze dan weer niet. De baas in kwestie bedoel ik dan.

 5. De meesten hier zijn belg als de rode duivels op TV komen. Voor de rest is het allemaal kommer en kwel over ons landje. Ik ben hier tevreden en blijf er verder leven.

  • ms

   Daar heeft het wel veel van weg, maar als ze mààr derde worden, wordt er ook met modder gegooid. Het is echt nooit goed genoeg.

   Sommige dingen zijn om van te balen, maar daarom alles verguizen is er mijlenver over.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén