Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Schoonheid is een stempel

Het was ons al wat opgevallen, telkens mensen in een postuurke of een schotel geïnteresseerd zijn draaien ze die om. Ze willen weten welke stempel er in staat. Staat er geen in, hoe mooi ook, kan het zijn dat ze het figuur of schotel gewoon terugzetten en ongeïnteresseerd verder lopen.

Een driedelig stuk, waarschijnlijk mét stempel, te kijk gezet bij één van onze rommelmarktburen had al de nodige aandacht gehad. Je kent het wel, een porseleinen klok met twee zij-elementen in schreeuwerig paars, mauve of purper met veel bladgoud, de nodige cherubijntjes en een handkussende 19de-eeuwer met bijhorende hand en dame.

Een schreeuwlelijk ding maar duur, enorm duur, getuigde de stempel. Zoveel hadden we van de gesprekken aangaande wel meegekregen.

Ik had het nogal sceptisch bekeken en had op zeker ogenblik tegen Luc gezegd dat ik het niet zou willen, gerenommeerd of niet, maar dat er misschien wel aan te wennen viel, mits je, om de overdadige schreeuwerigheid toch wat binnen de perken te houden, één stuk in de woonplaats zou zetten, een tweede in de eetplaats en een derde ergens boven.

Luc bekeek me en zei: “Ik zou het gewoon in de donkere kamer zetten”.

Previous

Voilà sé

Next

Nachtwerk

10 Comments

 1. Sommige mensen kijken alleen maar naar de stempel en willen alles met een stempel. Hoe het eruitziet, doet er niet toe. Dat is iets voor mensen zonder persoonlijke smaak.

  • ms

   Dat vind ik dus ook. En zeggen dat ik ooit de stickers er af haalde omdat ik vond dat dat de dingen ontsierde. Een stempel tot daar toe, die zit toch onderaan.

   Nu heeft het pas waarde als die sticker er nog opzit.

   Nu moet ik zeggen dat ik nog niet te maken kreeg met dit fenomeen maar dat het me nu pas opvalt. Het begon met dat vaaske, waarvan de stempel onderaan natuurlijk door de jaren afgewreven is.

 2. Stempel, is dat hetzelfde als de handtekening van de kunstenaar?

  • ms

   Het is meer de fabriek of de firma van waar het komt. Soms zetten ze er wel bij wie het ontwierp. Maar het is meer het soort van Limoges porselein bijvoorbeeld, maar zonder sticker of stempel is dat niet bewezen.

   • Op die manier.
    Zelf zoek ik naar de naam van de maker bij wandtegeltjes (Jan Sluijters) Niet voor de waarde, ze zijn nèt even mooier dan andere. Of ik verbeeld het me.?
    Andere kunstwerken koop ik zelden, te duur voor mijn budget.

    • ms

     Zoals eerder gezegd, als ik iets mooi vind hoeft er geen naam op te staan. Staat hij er wel op dan is dat mooi meegenomen.

     Kunstwerken met grote K vallen ook buiten ons budget. Kunst is ook al zo een begrip waarbij zelfverklaarde experts je gaan vertellen wat je mooi mag vinden. Daar bedank ik voor.

 3. Niet te geloven welke bedragen er voor zulk een beeld of vaas gegeven wordt. Dit lijk me eerder snobistisch dan wat anders.

  • ms

   Die bedragen ken ik niet. Ik zie ze alleen maar keuren of er een stempel op staat of niet.

   Ik denk dat dat ook veel te maken heeft met die TV-programma’s waar je je eigendommen kan laten keuren, dat daardoor iedereen gaat denken expert te zijn. Dat was indertijd met die restaurantprogramma’s ook zo.

 4. Jasmien

  nu ben ik wel heel curieus naar dat potsierlijke driedelige piece of art 🙂

  • ms

   Ik kan je jammer genoeg geen foto tonen. Het stond op de rommelmarkt op een tafel uitgestald bij iemand die meer van die porseleinen dingen verkoopt.

   Het was een porseleinen klok op een smalle voet met veel goud en mauve en tierlantijntjes geflankeerd door twee zuilen(?) met met smalle voet en urnachtige verbreding met handkussende koppels en engeltjes cherubijntjes (voor zover ik kon zien).

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén