Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het waarom en de kastelen

Ik houd er niet van om de binnenkant van kastelen te bezoeken.

Waarom niet? Niet omdat ik te pinnig ben om entrée te betalen. Betalen doen we wel als de binnenkoer en andere buitenaspecten zich binnen de omwalling bevinden zoals in Cochem, Eilean Donan Castle en Urquheart Castle. Dat laatste heeft zelfs geen binnenkant.

In zo een kasteel hebben geslachten gewoond, soms wel meerdere eeuwen lang en dan gaan ze die enkele kamers die je kan bezichtigen vol stoppen met zaken die ze uit het hele kasteel hebben bij elkaar gezocht en noemen het authentiek.

Zou de derde edele dame in de rij zich nooit eens een ander kastje hebben aangeschaft? Of heeft er nooit geen enkele met zijn bijl een hoek van de tafel geslagen? Kort gezegd, ik geloof niet in de authenticiteit van die taferelen omdat ze een samenraapsel zijn van meerdere tijden en stijlen.

Ik vind kastelen en ruïnes prachtig, maar die binnenkant zal ik slechts bezichtigen als ik ook voor de binnenste buiten heb betaald.

Previous

Buiten gehoorsafstand

Next

Bled

9 Comments

 1. Ik heb zelfs het kasteel van Rumbeke hier vlakbij nog nooit van binnen gezien. Ik kan je alleen maar gelijk geven.

 2. Prachtig kasteel op de foto. Ik hou ook wel van de binnenkant, als die te bezoeken is. De verhalen en het interieur, ook al zijn ze niet waar, boeien me en laat ik me welgevallen. Maar je hebt gelijk, geloven moet je niet want de geschiedenis, de overlevering verdraait en verandert zoveel. Dat merk je al als iets wordt doorverteld.

  • ms

   Gelukkig deden we vorige zomer de drie Schotse kastelen aan die we wilden zien. Er zijn er nog maar die drie primeerden wel.

   De geschiedenis lees ik op internet. Ik ga er meer voor de sfeer.

 3. Ik vind meestal ook de buitenkant meer dan genoeg het genieten waard.

 4. Van de binnenkant heb ik er nog nooit een gezien behalve in Ierland en daar waren geen binnenkanten. Alleen maar buitenmuren van ruïnes.
  Maar ik zou graag eens een luxe kasteel willen bezichtigen, wat er ook instaat.
  De indeling en de sfeer.

  • ms

   In Cochem gaat er een gids mee. Eilean Donan Castle is erg druk, zelfs als je gaat als het minder druk is. Daar loop je dan wel op je eigen tempo door.

   In Brodick Castle is het eigenlijk al meer een museum maar daar staat dan wel bij van wanneer iets stamt.

   Het is mooi een goed gedaan allemaal, maar het leeft niet. Die oude stenen muren hebben meer te vertellen.

 5. elsje

  Op z’n Hollands gezegd en toegegeven, ik ben ook te gierig of zuinig om te betalen voor een bezoek aan het interieur van een kasteel. Liever loop ik te dromen over de loopbrug en me te bedenken hoeveel voetstappen en paardenhoeven daarover heen zijn gegaan.
  Het schotse kasteel ziet er sinister en mysterieus uit. Prachtig

  • ms

   Wel ik ben niet te gierig, maar ik ga niet betalen voor een opgezet decor. Maar ik betaal wél voor binnenkoeren e.d.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén