Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Op onze berg

Onze berg is eigenlijk wat je als een achtertuin zou kunnen beschouwen ware het niet dat het een stuk verdriet en ellende is.

Toen we dit huis kochten en de berg zagen hoorden we dat het eigenlijk een ingestorte stal betrof waar de vorige eigenaar grond had op gestort, met als gevolg dat je niet genoeglijk in de tuin kon gaan wandelen, maar al een halve berggeit moest zijn om er wat mee te kunnen.

Dus, wat deden we? We zaaiden er veldbloemen … die jaar na jaar door de gemeente werden kapot gespoten als het de tijd was voor het sproeien van de wilde bermen.

We plantten er een vogelbosje dat door de carnavalhuurders van daar achter werd kapot gereden en waar ze uiteindelijk nog fier op waren, want “Wie noemt dat nu een hof?”

Oorspronkelijk hadden we er eigenlijk kippen op gewild maar toen had Boerbuur zaliger wat gezucht en het gehad over die arme buurman van hiernaast.

Al die jaren later -Boerbuur is zaliger sedert jaren, de huurders met de carnavalswagen werd de huur opgezegd, de gemeente mag geen gif meer spuiten en de arme buurman nam zijn intrek in een woonzorgcentrum- zitten wij met het probleem. De berg is wat slanker maar wat steiler en staat vol onkruid en nu denk ik aan die arme nieuwe buurman van ons: de man met de schattige buitenlandse naam die het huis van de oude buurman kocht.

Bloemen groeiden niet, door de hitte. Maar dat onkruid? Daar was geen kruid tegen gewassen. Ik ging gisteren in de aanval, de hitte is geluwd en ik vond het het perfecte weertje om mijn bergbeklimmerskunsten voor de dag te halen. Je kan niet geloven hoeveel onkruid je op een uur tijd bij elkaar krijgt en hoeveel berg je bloot kan leggen.

Maar wat doen we er daarna mee? Maar dan komt het sterke geslacht hier ten huize met de melding dat je neteldoek kan kopen bij Makro. Dat was één van de oplossingen: neteldoek op de berg en dan maagdenpalm er op.

Maar toen zag ik de netelwortels. En ik dacht: “Wat als …”

Wat als we er nu eens parelhoenen op zetten? Die beesten vreten ook netels kapot, leggen ook eieren maar dan … Wie gaat voor die beesten zorgen als wij op vakantie zijn?

Ik was in de voormiddag begonnen, deed nog wat verder in de namiddag. Dan is de buurman met de schattige buitenlandse naam niet thuis, zie je.

Maar misschien zou het nog zo dom niet zijn om er aan te beginnen als ik hem wél thuis zie komen, misschien komt er wel een gesprekje van over de draad, over parelhoenen ophokken ’s avonds en ’s morgens het hok openen en eieren rapen misschien …

Previous

Met wit brood

Next

Meer wit brood

14 Comments

 1. Lijkt me een leuk plan.

 2. Mag je in Vlaanderen parelhoenders in je eigen tuin houden? Volgens mij mag dat in Nederland niet overal ivm geluidsoverlast. Ja … een land van regeltjes.
  Wij hadden ooit het genoegen (niet dus) dat de parelhoenders van onze buren (in Mozambique) onze jonge plantjes in de moestuin kwamen verorberen. Niet leuk dus. Gelukkig was het al gauw kerstmis en hadden de buren hun menu aangepast aan het pluimvee dat op hun erf rondscharrelde.

  • ms

   Wij hebben geen buren, behalve de man waarover sprake én het kerkhof. Die zullen zich niet zo snel gaan beklagen over geluidsoverlast.

   In elk geval had ik in mijn vroegere woonplaats parelhoenders lopen (ook gezet tegen de netels), maar daar had ik een compleet neerhof.

   Dat ze in je tuin geraakten wil dan toch zeggen dat ze niet gelerkt waren. Dat is trouwens ook nog een bijkomend probleem, dat stuk is nog niet afgesloten.

   Ze moeten weten wat ze willen: vergif mag niet, bloemen spuiten zij kapot, boomkes worden kapot gereden, tractorsporen hebben we er ook al op gezien, het is te steil voor een berggeit maar die twee idiote zestigers moeten maar zien dat ze er op geraken om het proper te houden.

   Kippen zou beter zijn, maar die lopen in een grote kring rond netels rond. En vanwaar die netels gekomen zijn …

 3. Is het jullie eigendom? Dan mag je er toch mee doen wat je wilt?

  • ms

   Dat zou je toch denken. Maar in het begin met dat vergif, had het de naam dat ze alle bermen sproeiden.

   Toen we dat voorval met die carnavalsgroep hadden, was die ene er fier op dat hij die boomkes had stuk gereden en daar stond de politie bij. Ze kunnen daar niets tegen doen.

   Dat we soms op ons eigen stuk niet konden parkeren, daar konden ze niets tegen doen.

   Dat die berg altijd maar steiler wordt omdat er ook tractoren met grote wielen dat stuk als uitwijkplaats bekijken … wàt gaan wij daartegen doen?

   Een afgedankt konijnenhok op de oprit? Meegenomen nog voor we er een papier konden ophangen dat het gratis mocht.

   Een fiets? Meegenomen.

   Enerzijds handig. We zijn zo ook van een paar van onze oude zetels afgeraakt.

   Afspannen? Ik ben er zeker van dat die omheining het geen maand volhoudt. En dat eventuele kiekens of hoenders ook meegeritst worden om ergens in een pot te belanden.

   • Verdorie.
    Gods wegen zijn ondoorgrondelijk maar die van de overheid soms nog duisterder.
    Dit doet me denken aan een paar dingen die ik rondom me zag. Rechten hebben maar geen eigen baas zijn, een paar mensen die denken dat ze alles mogen en niemand die optreedt, in kleine plaatsjes was dat het ergste. In Frankrijk spelen deze dingen zich ook af, waar niet?

    • ms

     … die denken dat ze alles mogen en niemand die optreedt … zegt het helemaal.

     Enerzijds zijn ze hier niet zo pietje precies maar anderzijds wat aan de lakse kant, denk ik.

 4. Marry

  Het lijkt mij wel een goed plan om die berg te laten afgraven. Dan krijg je er een mooi stuk tuin bij. Stevig hek ervoor, klaar.

  • ms

   Dàt is nu precies het enige wat niet kan. Het ging om ingevallen stallen, waardoor de tuin 3m hoger dan de vloer van de stalling lag.

   Toen die naar beneden kwam is er door de vorige eigenaar een vrachtwagen grond aangevoerd om die achterwand die er nog stond te stutten.

   Afgraven? Met als resultaat dat die achtermuur toch nog omkomt, dat de tuin van de buurman bij ons terecht komt? En die tuin zou dan wel een bakstenen vloer kunnen zijn.

   Ik denk een kleine investering om te omheinen en kippen er op. Dat was tenslotte ook ons oorspronkelijke gedacht.

 5. Onkruid ik blijf ermee bezig, geen wilde bloemen gezien. Eten gewone kippen de plantjes niet ook?

  • ms

   De planten, zo lang ze prikken, niet. Eens afgemaaid en de prik er uit vinden ze het wel het eten waard.

   Waar het om te doen is, is dat ik die netelwortels er uit wil, die zijn moeilijk te verwijderen omdat ze zo gemakkelijk afbreken bij het uittrekken.

   Nu zou het natuurlijk wél te doen zijn met kippen en dan telkens er jonge netels uitkomen die efkes met de hak gaan omtrekken. Dan blijven we voorlopig toch nog wat bezig vooraleer de netels er de brui aan geven.

   Die wilde bloemen zaaide ik zelf. Zakjes die je kon kopen bij de groendienst van de stad … om vlinders te lokken. En dan komen ze zelf spuiten.

   Tja …

 6. Kokend water gieten op onkruid, hopen dat het niet regent, volgende dag kun je het makkelijk uittrekken.

  • ms

   Op het koerke spuit Luc er azijn op, kan hij het ook gemakkelijk tussen de kasseitjes uittrekken.

   Op die berg? Onkruid dat zo groot is als ik? Allee, dat is overdreven, ik sta zo’n halve meter lager … momenteel.

   Bij het eerste stuk bereik ik morgen de top en plant er mijn vlag.

   ??

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén