Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Een zalige … ja wat?

Het was me al een paar dagen opgevallen, de media hebben het over kerstbomen. Ze hebben het zelfs heel vaak over kerstbomen. Ik ben daar nu nog niet mee bezig, eerlijk gezegd.

Gisterenmorgen echter las ik dat de kerstdecoratie in sommige gezinnen nu al opgezet wordt1, voor de gezelligheid in coronatijd.

Het eerste wat ik me afvroeg was of die mensen hun huis dan niet gezellig vinden voor de rest van het jaar of dat ze er gewoon niet zijn. Maar dat is hun zaak en hun keuze, niet de mijne.

Want het tegengestelde is waar. Ik zou eerder overwegen om dit jaar helemaal niks te doen met Kerstmis. Eerlijk toegegeven, het is sfeervol als hij staat, maar wie mag hem optutten en aftuigen? Jawel. Volledigheidshalve moet ik zeggen dat ik dat gevoel wel alle jaren heb en uiteindelijk toch overstag ga omdat het voor ons toch ook kersttijd is.

Maar kijk, andere jaren zitten we sowieso alleen, zowel met kerst als met nieuwjaar en laat net nu, nu precies in deze coronatijd de mogelijkheid bestaan dat Zoneke wél kan komen.

Nog een -gegronde- reden die ik kan aanvoeren om hem dit jaar wel te zetten is het feit dat ik nog een paar kerstbanners wil maken voor bij logs van vroegere jaren en een meer algemene voor deze hele kersttijd.

Gezelligheid? Ik weet het niet. Ik vind het altijd een uitkijken naar de geschikte plaats, er wordt het een en ander verplaatst en als hij opgeruimd is, weet ik niet meer wat er stond en moet het gat gedicht worden.

Bon. En dan nog zo wat. Ik ben verbaasd dat kerstbomen en -versiering aan mode gebonden zijn. Hier staat al jaren dezelfde boom met dezelfde bollen en ballen. De laatste twee jaar kocht ik nog wel wat prullaria voor op de schouwen en buffet maar dan wel in de Kringwinkel. Die zijn dus zeker en vast al mode-af als ze al bij iemand anders werden buitengegooid.

Wat zei ik in mijn eerste zin? Moet ik daar eigenlijk niet van maken: “Ik was daar nu nog niet mee bezig, eerlijk gezegd”?

Want wie weet zit ik nu al niet op zolder met mijn armen vol kerstspul en me afvragend hoe ik dat allemaal in één keer naar beneden krijg. Of zit ik naarstig kerstkaartjes te schrijven …

____________________
1 Het Nieuwsblad

Previous

Grilligheid der seizoenen

Next

Stappers tellen

8 Comments

 1. Voor mij zijn drie weken genoeg en dan is het kerstspul me altijd beu. Dus ik wacht tot de tweede week van december, zoals gewoonlijk.

  • ms

   Absoluut. Kerstdecor is geen remedie tegen een virus. Het hele opzet is enkel een middel om langere tijd kerstspul aan de man te kunnen brengen.

 2. Zo vroeg en al met kerstmis bezig, in de winkels ook. Niets voor mij.
  Ik wacht nog even en aan de kerstmode doe ik niet meer mee. Voorheen kocht ik ook een paar kleine dingetje , de laatste jaren niet meer. De kerstboom volstaat, hoogstens vul ik de kaarsenvoorraad aan.
  Het maakt niets uit, gezelligheid geeft niets om oude prullaria. 😀

  • ms

   Ze moeten die periode benutten nu de winkels dicht zijn. Voor mij is het ook niks.

   Vroeger enkel de kerstboom. Een stal heeft hier nooit gestaan. In de loop der jaren kwamen er eens de huisjes bij, toen we met Amke en Ella in een winkel waren en ze die mooi vonden.

   Nu het vroegere bureau de eetplaats kocht ik wel wat spul bij om daar op de schouw te leggen. In de Kringwinkel vond ik een paar kleine kerstboompjes met versiering en lichtjes en alles er in.

   Ik weet dus nog niet wat het dit jaar wordt.

   Bij ons in de stad gaan ze nu ook al verlichten. En dat met een avondklok. Okee, het is wel vroeger donker dan die avondklok, maar wie loopt in het donker nog op straat als alle winkels en cafés dicht zijn? Een late pendelaar die van de trein komt misschien?

   Dat is meer een vorm van hulpeloosheid en het toch willen verhelpen, denk ik. Goed bedoeld dus.

   Maar ik ga niet in de auto springen om naar de kerstverlichting te gaan kijken. En zeker nu nog niet.

 3. Kerst vieren hoeft niet voor mij en in dit coronatijdperk zeker en vast niet. Er zijn inderdaad veel mensen bezig met versieren tegen kerst. Zo is er iemand in de buurt die zijn huis volledig versierd heeft. Dit heb ik op foto in mijn blog geplaast tijdje terug.

  • ms

   Ik vond eerst dat het niet echt hoefde, maar nu denk ik dat we beter kunnen doorzetten zoals in de tijd voor corona en ons leven niet laten bepalen door een beestje dat we niet eens kunnen zien.

   Ik heb nog een maand tijd en kan dus nog een paar keer van gedacht veranderen.

   Ja ik herinner me dat log. Maar dat is dan nog vreemder. Want door buitenversiering wordt het binnen toch niet gezelliger?

 4. elsje

  Zodra Sinterklaas vertrokken is naar het land van de appeltjes van oranje krijg ik de kerstkriebels en komt de doos van zolder. Altijd weer een verrassing wat er in zit. De kerstshows bij Intratuin hier om de hoek is al in volle gang zogezegd om drukte te spreiden. Daar denk ik het mijne van.

  • ms

   Ik krijg de kriebels er niet van. Maar het is het goeie moment. Als ik dan nog langer zou wachten zou het er niet van komen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén