Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De invloed

Meestal kan het wel en wee van mensen die anderen beïnvloeden -beter gekend als influencers- mij geen snars schelen.

De laatste tijd echter zijn er al een paar in de media verschenen1 waarbij ik toch mijn opinie wat genuanceerd heb bij het lezen van hun strapatsen en dat gaande van totaal onbegrip tot toch wel een lichte sympathie.

Nu er weer één hunner bestraft werd door de rechtbank, is ze er niet over te spreken. Ze was ’s nachts door de Liefkenshoektunnel gereden en was midden op de weg gestopt. Ze liet haar passagiers tot twee keer uitstappen om een filmpje te maken.

En met dat jaar rijverbod kon ze leven, maar met al het andere niet2. Mijn eerste gedacht was: “Ja meiske, daarom heet het dan ook straf”. Want iets dat je niet deert kan je geen straf noemen, straf moet je voelen.

Eerlijk gezegd, had ik bij die gedachte het artikel nog niet gelezen. Toen ik dat wel had gedaan … nu ja, eerlijk gezegd, …

wou ik het daar niet over hebben, maar wel over influencers in het algemeen, want eigenlijk bestaan ze al langer, al heetten ze dan anders en waren het zangers en/of popsterren die als rolmodel gekozen werden.

En al kleurden die ook niet altijd helemaal netjes binnen de lijnen, hielden ze zich over het algemeen toch meer aan de wet.

Misschien kan men de influencers van nu dat ook eens aanleren. Het is een utopie te denken dat dàt alles zou oplossen, maar het zou toch al enige duidelijkheid scheppen voor hen die denken dat ze alles mogen.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

De kwaadheid

Next

Wereldboekendag

15 Comments

 1. Influencers – beïnvloeders, zijn van alle tijden. In de politiek heet het propaganda, de overheid noemt het graag voorlichting en in de commercie spreken we van reclame. Toen in mijn puberjaren filmsterren zeep en shampoo aanprezen verlangde ik hevig naar Raquel Welch… ehm…. Lux bedoel ik, Lux. Het verschil met nu is dat men toen afhankelijk was van tv en radio, bioscopen en de gedrukte pers, en dat nu iedereen een Youtubekanaal kan openen en vullen. Ik heb me wel eens afgevraagd waar die Youtubers hun geld nou eigenlijk mee verdienen. Het is net als bij (commerciële) televisie, hoe meer kijkers/kliks hoe meer geld de reclame eromheen opbrengt (voor Youtube) en daar snoepen de content-makers van mee, nog afgezien van sponsoring en rechtstreekse inkomsten uit (sluik)reclame. Dat kan zeer lucratief zijn (en er moet vaak hard voor gewerkt worden) en eigenlijk weet ik niet wat erop tegen is. Maar je moet natuurlijk wel binnen de wet blijven en geen rare en gevaarlijke dingen uithalen zoals stilstaan midden in een tunnel. Dan kan je nog beter reclame voor Lux maken.

  • ms

   Wij hadden thuis Lux zeep, maar zonder Raquel Welch. Eigenlijk had ik liever die gehad die mijn tante gebruikte, die rook naar wilde orchideeën.

  • Dat had mijn echtgenoot ook met Raquel Welch!😃

   • ms

    Raquel Welch werd wel ooit de mooiste vrouw ter wereld genoemd.

    • Ook mijn man zwoer bij Raquel Welch, of hij echt van haar droomde is de vraag.😉
     Over influencers weet ik niets te vertellen, de keer dat ik iets over ze lees is het onveranderlijk negatief.

    • Weetje over Raquel Welsh. Bij een opname te paard werd een stand in met echte borsten ingehuurd omdat regisseur en producers het natuurlijke deinen van de borsten wilden (laten) zien. Dat kon Raquel Welsh niet leveren met al die siliconen in haar borsten. Bij een remake wil ik haar stand in wel zijn; er valt wat te deinen. 🤣

 2. Die lieden menen vaak dat zij (hun ego/persoontje) door God zelf gezonden zijn om anderen uit te leggen wat ze moeten doen, kopen, smeren, eten, drinken of denken. Steeds vaker verspreiden zo ook flauwekul, alles voor de hoeveelheden volgers. Het is allemaal een gevolg van de digitalisering van onze media en het feit dat je met een smartphone in de hand de nodige onzin kunt verkondigen. Ik verbaas me altijd over hoe belangrijk die lieden zichzelf vinden. Beetje make-up, een of andere gadget, rare dingen doen…Een enkeling verdient er geld mee, wordt een ‘BN-er’, maar dat is maar weinigen gegeven. Maar ach, als je er gelukkig door wordt…doen! Ik zal er niet naar kijken of luisteren. Ben al zo druk met mijzelf….:)

  • ms

   Mensen die denken dat ze een ander moeten opvoeden, vind ik te mijden als de pest.

   Soms steek je wel eens iets op maar niet van bewust influencende influencers.

   Als wetteloosheid de nieuwe norm wordt is het hek van de dam.

 3. Tja ik houd er niet zo van dat wie dan ook vertelt wat voor zeep of andere dingen moet kopen, daar word ik meestal dwars van en koop dat spul zeker niet. Mijn moeder had ook wel eens Lux zeep maar ik dacht meestal Palmolive , zeker weet ik dat niet ik kan het ook niet meer aan haar vragen.

  • ms

   Bij ons was er soms ook wel Palmolive, denk ik. 🤔

   Dat zal wel te zien gehad hebben met wat in de winkel te koop was.

   Nu houd ik mij aan mijn eigen favoriete productenmerk en die zie je echt niet in de spotjes op TV.

 4. elsjeveth

  Tja influencers zijn van alle tijden. Maar die van nu zijn vaak zulke leeghoofden dat de slappe lach bij mij uitbreekt bij zien van hun dwaze capriolen.
  Ik swipe ze snel weg als ze op instagram voorbij zwalken.
  En Raquel Welch en de zeep, ik kreeg meteen beelden over roze schuim en orchideeën. Zo werden we bij ons thuis ook geinflucend 🙂

  • ms

   Over de zeep zou mijn moeder zich niet laten beïnvloeden hebben. Vandaar dat ze haar neus ophaalde voor de zeep met orchideeëngeur die mijn tante gebruikte.

 5. Ik laat me door die lui niet beïnvloeden. Zij zorgen er voor dat er valse informatie verspreid wordt. Vooral op gebied van gezondheid kan dit nefast zijn. Ouders aanmoedigen hun kinderen niet in te enten bij voorbeeld zodat bvb mazelen terug komen. Laat die leeghoofden maar waar ze zijn.

  • ms

   Dat van die vaccinaties vind ik ook erg. Na al de ellende dat die ziektes teweeg hebben gebracht was er een verandering ten goede.

   Laatst las ik dat de kinkhoest terug aan een opmars bezig is. Oplossing? Ze raden volwassenen aan zich opnieuw te laten vaccineren1.

   ____________________
   1 Het Nieuwsblad

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén