Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Google en liedjes herkennen

Een pooske terug las ik dat Google niet alleen maar liedjes herkent als je de app bij de muziek zelf houdt, maar ook als je het onbekende nummer zelf neuriet1.

Na al die jaren vraag ik me nog steeds af welk het oorspronkelijk nummer was van het lied dat ik mijn grootmoeder hoorde zingen.

Ik opende Google en neuriede: mmm mmm mmm mmmmmm mmm mmm, mmm mmm mmm mmm mmm mmm, mmm mmm mmm mmm mmm mmm mmm-mmm-m mmm mmm, mmm mmm mmm mmm mmm mmm.

Bedroevend! Méér dan … Dat ik niet kan zingen, ik weet het. Dat ik geen toon kan houden, ik weet het. Dat ik niet kan neuriën, gaat dat ding me toch niet onder mijn neus wrijven zeker?

Of is het een onbekend lieke? Zo één van die levensliederen uit het genre dat vroeger nogal geliefd was, over zeemannen die niet terugkwamen en moeders die dood gingen bij het kopen van een kind.

Ik probeerde nog eens. Iets dat Google zéker moest kennen. Ik neuriede opnieuw: mmm/mmm/mmm/mmm/mm … m m m mmm/mmm/mmm/mmm/mm … mmm/mmm/mmm/mmmmmmmmmm/mmmm …

“Guantanamera” zei Google.

Ik was gerustgesteld. Mijn neuricapaciteiten zijn zo slecht nog niet.

pske van mske:

  wat in 2006 nog niet op internet stond, vond ik er nu wel: een hele uitleg over oorsprong en verder verloop van het lied²

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Wreed en Plezant

Previous

Undercover

Next

Reis naar het paradijs

9 Comments

 1. Ik heb daar de app SoundHound voor en die herkent zowat alles. Het is dat ik dan toch beter zing en neurie dan ik dacht, of het ligt aan de app.

  • ms

   Wij hadden Shazam app, die vond ook zowat alles tot ik ergens opving dat Google dat ook kon en Google staat sowieso op de telefoon, dus ging Shazam er af. Apps hebben om apps te hebben daar doen we niet aan.

   Google vindt inderdaad ook zowat alles maar dat van dat neuriën had ik nu pas gelezen en ging het eens uitproberen.

   Smartlappen van lang geleden kent die blijkbaar niet.

 2. elsje

  🙂 het was wel een leuk tijdverdrijf denk ik en memory lane wat betreft de liedjes die je grootmoeder zong

 3. O god ja, die tekst… ik kende de woorden niet maar natuurlijk wel dat men gek was op lief en leed. Logisch realisme, het leven was best riskant in oude tijden.
  Mijn moeder zong ‘Aan de muur van het oude kerkhof’ en kreeg zelf tranen in haar ogen. ☻
  Toch eens Googlen, ik denk er anders nooit aan.

  • ms

   Ik had al gegoogeld op: “Jantje zijn vader”. Dat bleek van de Zangeres zonder Naam, dateert van ’59 en heet eigenlijk “Bloeiende twijgen”, pakken jonger dan die Ponts de Paris.

   Maar ik zag nu dat jouw: “Muur van het Oude Kerkhof” ook van de Zangeres zonder Naam was, maar dan van ’60.

   De “Laken brug” zongen ze blijkbaar onder de oorlog al.

   Wikipedia – Zangeres zonder Naam

   • Het is heel oud, Willie Derby zong het in 1930. Oude liedjes worden vaker opnieuw op de plaat gezet, het zal ze vast wel wat opleveren.☻

 4. Ik ken Keetje Tippel van de zangeres zonder naam en waarschijnlijk nog enkele die me nu niet te binnen schieten. Handig zo’n app. Die zal ik ook eens testen als ik er aan denk. Wie weet welke resultaten ik zal hebben.

  • ms

   Ik was nooit fan van de Zangeres zonder Naam, maar dat ene liedje van Jantje zijn vader kende ik van een meisje in de chiro.

   Juist neuriën hé …

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén