Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Lichtmis

Bij ons thuis waren er geen pannekoeken met Lichtmis.

Mijn moeder bakte ze wel maar niet met Lichtmis maar als het hààr zinde. Ze was wel overkatholiek maar alle plezante dingen hoorden daar niet in thuis.

Toen ik haar -in het eerste leerjaar- vertelde dat de juffrouw in de school had gezegd dat we die dag moeder moesten buitensluiten omdat het buitensluitdag was en haar binnen moesten laten in ruil voor pannekoeken, steigerde ze alsof ik daar ter plaatse haar gezag wou ondermijnen.

Ik vroeg me af of dat Lichtmis was geweest. Ik heb het moeten opzoeken, het is niet op 2 februari, maar die dag bestaat. Het is op Sint-Thomas op 21 december1.

Maar daar ging het hier eigenlijk niet over, wél over Lichtmis op 2 februari.

Wanneer zijn wij er mee begonnen? Ik bakte vroeger ook geen pannekoeken op Lichtmis al bakte ik er wel vaak. Ik wist daar zelfs niks van.

Het is hier begonnen, sedert we hier wonen, het laatste deel van mijn leven, al hoop ik dat dat laatste deel nog lang mag duren.

En al bak ik dan wel meer pannekoeken, toch zo om de twee weken, op Lichtmis zijn ze er wel.

Deze keer waren het dan wel pancakes en al lijkt het niet al te katholiek zomaar uit de smiliepan, ze waren er.

1 Sint-Thomas

Previous

Zwaar geladen

Next

Hoe zit dat? Zo zit dat!

24 Comments

 1. Mijn moeder bakte ook altijd pannenkoeken op lichtmis. Ze bakte sowieso ongeveer wekelijks pannenkoeken. Ook ik bak ze hier nog regelmatig. Een pannenkoek gaat er altijd in.

  • ms

   Toen de kinderen nog kind waren bakte ik elke woensdagnamiddag maar daarom niet altijd pannekoeken.

   Dat stopte toen ze verder gingen studeren al bakte ik van tijd nog wel eens pannekoeken.

   Nu met corona wordt er terug wekelijks gebakken maar Lichtmis hield ik wel al enkele jaren in ere.

 2. Heerlijk vind ik ze, ik bak ze dan ook met regelmaat
  met de hoop dat er de volgende dag nog over zijn :))

 3. elsjeveth

  Deze traditie onbekend in Nederland wat mij betreft. Wat een bijzonder verhaal over de buitensluitdag. Ook zo’n onbekend fenomeen. De glimlachende pancakes zien er heerlijk uit. Het is dat ik al ontbeten heb…

 4. Ik weet dat er ook bij ons thuis vroeger iets bijzonders was op 2 februari – Maria-Lichtmis. Ik denk iets met kaarsen. Als misdienaar moest ik uiteraard opdraven. De pannenkoeken herinner ik me niet.

 5. Oei, was je moeder zo streng katholiek? Bij ons gelukkig niet

 6. Voor het eerst in mijn leven hoor ik dat er zoiets als Lichtmis bestaat! Met pannenkoeken nog wel. Ik ga dit per direct invoeren.

 7. Leuk, die pancake. Ik bakte gisteren ook pannenkoeken maar verving de witte bloem door volkoren speltmeel en de gewone melk door havermelk. Ze waren eetbaar. 😉

  • ms

   Ach ja, het is iets tof voor kinderen, maar bij gebrek aan kinderen spelen we zelf kind.

   Als ik witte bloem vervang is het door volkoren, maar bij wafels en pannekoeken deed ik dat nog niet.

   Speltbroodjes zijn wel erg lekker, maar volgens Luc zorgden ze bij hem voor zure oprispingen. Daarom laten wij spelt maar voor wat het is.

 8. Mijn moeder is op dat gebied nooit katholiek geweest. Pannekoeken bakte ze wanneer ze dat zelf wilde. Niet omdat het moest van de kerk of meneer pastoor. Die ging vlug buiten geschopt zijn.

  • ms

   Vermits het nu eens niet de pastoor was die zei dat het moest, maar gewoon een plezante traditie, denk ik dat ze dat nu precies de reden bij uitstek vond om er niet aan mee te doen.

 9. Mama heeft nooit pannenkoeken gebakken op lichtmis. Wel als ze of wij er zin in hadden, net zo lekker!!!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén