Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Lichtmis

Er is geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm

Eerlijk gezegd vind ik het citaat wat afgezaagd, maar ja.

Het heeft hier niks met arm of niet arm te zien, we eten wel eens meer pannekoeken, zo op van die dagen dat we zeggen: “We willen nog eens pannekoeken” Daar staat geen regelmaat op maar eigenlijk denk ik wel dat we één keer per maand aan de pannekoeken zitten.

Soms zijn dat pancakes, uit zo’n mixfles. Die eten we dan als ontbijt.

Maar Lichtmis is altijd een goeie reden en bovendien houden we daarmee de traditie in ere … al hebben Luc en ik die -jaren geleden- zelf bij ons ingevoerd.

En neen, de eerste ligt niet op de kast1.

pske van mske:

  Mijn gedacht over de tussen-n in bepaalde woorden kan je op deze pagina vinden.

____________________
1 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/02/waarom-eten-we-pannenkoeken-op-lichtmis/

Previous

Het GSM-gebruik

Next

Gedroogde bloemen

10 Comments

 1. Sinds ik mijn pannekoeken (zonder tussen n) bak in een degelijke gietijzeren pan die ik een dag van te voren op het vuur heb gezet, mislukt mijn eerste pannekoek nooit meer. 🙂 Ik wist niet van de traditie pannekoeken te bakken op Lichtmis. (Ik moet zelfs opzoeken wat Lichtmis eigenlijk is. Momentje… Ingewikkeld verhaal maar in wezen een christelijke adaptie van Romeinse en Keltische vieringen die te maken hebben met vruchtbaarheid en de naderende lente. Juist.) Lichtmis of niet, ik houd van pannekoeken en op mijn verjaardag eet ik er altijd een met spek en stroop.

  • ms

   Pannekoeken -altijd zonder tussen-N, het woord ligt zelfs moeilijk in de mond en belet het vlotte babbelen- heb ik eigenlijk altijd veel gebakken. Indertijd toen de kinderen nog kind waren.

   Pas toen Luc en ik samen hebben we de traditie van Lichtmis er maar bij genomen al hadden we die niet echt nodig.

   Mijn eerste pannekoek mislukt ook niet (meer). Maar ja ik zet mijn pan ook al op het vuur terwijl het nog staat te mengen. Vroeger, toen het nog met de hand geklopt moest worden, waren die niet echt mislukt, alleen een beetje verfrommeld.

   Misschien moet ik mijn pske van vroeger over die tussen-N er wel telkens bij zetten vooraleer één of andere erover struikelt.

 2. Met lichtmis eten wij ook pannenkoeken. En ook zonder lichtmis. Geen zoete, maar galettes (hartige boekweitpannenkoeken) met hesp, kaas en een ei. Zoete pannenkoeken maak ik wel eens voor mijn kleinzoon. Zelf heb ik daar niet mee gegeten.

  • ms

   De zoetere versies vallen hier ook in de smaak. Boekweitpannekoeken aten we ook wel al, maar niet zo vaak.

   En ja, meestal is het enkel voor ons beiden.

 3. Een traditie die hier aan ons voorbij gaat. Pannekoeken eten we zonder lichtmis ook wel eens.

 4. Als oudkatholiek ken ik Lichtmis wel maar niet als pannekoekenfeest.
  En ook in de betekenis van slet, lichtekooi en meer van dat.

  • ms

   Wel, in het eerste leerjaar had de “juffrouw” het over Lichtmis en de bijhorende traditie.

   Mijn moeder, alhoewel strenger dan de paus, wou die traditie niet volgen. Dat was flauwe kul.

   De benamingen “lichtekooi” en “slet” ken ik wel maar ik hoorde nooit lichtmis in die betekenis gebruiker.

 5. Mijn moeder bakte vroeger ook altijd pannenkoeken op lichtmis. Ik bak ze te pas en te onpas voor mijn echtgenoot en/of de kleinzoon.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén