Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

PFOS en PFAS

Ze slaan er ons mee om de oren. Een gekke tweeling zou je denken. Maar dat zijn ze niet. PFAS is de algemene benaming voor stoffen waarvan PFOS deel uitmaakt1.

Wil ik het nu écht over wantoestanden en foefelderij hebben. Neen toch. Ik probeer zoveel mogelijk de zaken lichtvoetig te houden.

Maar toen ik las dat die brol ook in verzorgingsproducten2 kon zitten ben ik toch wel de trap opgestoven in vertraagde weergave. Gelukkig zit er niets van die lijst in mijn regulerende schuimende gel, niet in mijn Nivea, noch in mijn bodylotion en ook niet in de zonneproducten.

Verder ben ik niet gekomen. Het begon te schemeren voor mijn ogen.

Toen ik het tegen Luc over het controleren had, zei die:

Probeer dat maar te lezen in de winkel. Dan heb je een microscoop nodig.

Blijkbaar zit ook in anti-aanbaklagen maar dat hoort dan weer meer bij de melamine in serviesgoed. Dat wordt een hele welles-nietes³ discussie over de veiligheid en over verkeerd gebruik4. En dat laten we wel aan specialisten over.

1 PFASPFOS
2 Het Nieuwsblad
3 Verkoopspraatje? Of niet?
4 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/24/is-melamine-servies-gevaarlijk-niet-per-definitie-giftig-maar/

Previous

Verzanden en dichtslibben

Next

Onderweg

9 Comments

 1. Ik las net iets over het feit dat men tegenwoordig zo hygiënisch is dat er geen weerstand meer opgebouwd wordt tegen bacteriën, schimmels en andere natuurlijke viezigheid, wat nadelig is voor de gezondheid. Weerstand moet. Misschien zijn wij ouderen intussen op ongeveer dezelfde manier geïmpregneerd tegen de schadelijke gevolgen van chemische middelen. Toegegeven, asbest eet ik al een tijdje niet meer en sinds ik las over PFAS is ook de Tefalpan van het menu verdwenen. Gelukkig is Nivea nog veilig. (Het wordt tijd voor een Nivea fanclub! 🙂 )

  • ms

   Ook niet echt. Enkel het klassieke blauwe blik gebruik ik. De andere producten van het merk vind ik maar niks.

   We gaven de vogeltjes drink- en badderwater in de afgezette tefalpannen. Nu staat er een echt vogelbadje. Je wil het die vogels toch ook niet aandoen.

 2. Tefalpannen durf ik al langer niet meer gebruiken. Sowieso zie je vaak op het zicht de kunststoflaag in de pan loslaten. Dat krijg je liever niet naar binnen toch?
  Dat wordt nog wat met die vervuilde Schelde. Ook hier grote zorgen rond de zeekraal die men serveert, want de vervuiling stopt niet bij de grens. Alles moet grondig worden onderzocht.

  • ms

   Die loslatende lagen zien er wansmakelijk uit. En ze zijn het dan nog ook.

   Al beweert men bij Tefal dat ze geen gif gebruiken maar Teflon. Ja, juist.

   Er worden inderdaad meerdere sectoren getroffen.

   De vervuiler betaalt?

 3. Er is zoveel dat slecht is voor de gezondheid dat men zich zou afvragen hoe we dit alles overleven. Ik ga er in ieder geval mijn leesbril niet aan verslijten.

 4. Nakijken doe ik het niet, ik geloof je op je woord.
  Kijken of ik al dan niet slecht spul gebruik en/of eet doe ik oppervlakkig. Per slot van rekening aten we vroeger ook niet alleen goed spul. Rode suiker voor de peren, bijvoorbeeld.
  Vaak etenswaar die te lang bewaard bleef, vergif (aldrin!) op groentetuintjes, gespoten vlees.Dat wisten we niet maar leerden het later

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén