Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Krukken voor gladiolen

Waar het ooit begon met een gladiool op de berg, die van wie weet waar gekomen was hebben ze zich ondertussen vermenigvuldigd. Ze zijn nu met vijf.

Nadeel aan gladiolen is dat ze topzwaar lijken en neiging hebben om te gaan liggen of door te buigen of zelfs te knakken.

Dat is niet enkel bij ons. Laatst reden we voorbij een tuin waar gladiolen van een prachtig mooie rode tint stonden. Of beter gezegd: hingen te hangen zoals die van ons ook hingen te hangen.

Om dat tegen te gaan hebben wij een paar voorzorgsmaatregelen getroffen en ze alle met een dunne bamboestok recht gehouden. Dat hoopten we toch.

Ik herinner me vroeger toen mijn moeder alle gladiolen in een vaas zette en zei dat ze er op die manier meer plezier aan beleefde dan wanneer ze daar buiten stonden. En nu vraag ik me af of dat knakken soms niet de reden was waarom mijn moeder er binnen meer plezier aan beleefde.

Een van de onze is er toch in geslaagd om te breken zeker. Ze staat nu in haar eentje binnen in een vaas voor één bloem.

Volgend jaar voorzien we extra lange bamboestokken.

Previous

Neen!

Next

Alles gewassen en postjes schrijven

8 Comments

 1. Bamboe lijkt me een goed idee. Sommige bloemen zijn gewoon te lang.

 2. Typisch gladiools.
  Ik had een groepje vlak bij elkaar gepoot en er een paar stokken met draad omheen gezet, telkens als ze hoger werden schoof ik de draad omhoog.
  Het hielp maar mooi was het niet meer.
  Jammer want het is een prachtige bloem.

  • ms

   Eentje staat recht met een stok die lang genoeg is. De tweede verschuilt zich achter de vlinderstruik, die heeft ook een stok die lang genoeg is. Eentje ligt gekanteld tegen de bloembak, maar dat gaat nog. De laatste is nog maar in een beginstadium.

   Qua uitzicht valt het mee, behalve die ene achter de vlinderstruik dan. Die kuip moeten we toch verplaatsen.

 3. Via Gladiola in Nijmegen staat bekend om de wandelaars met bossen Gladiolen.

  Verder vind ik het zelf vooral een lastige bloem.

  Stille groet,

 4. elsjeveth

  Ze zijn zo mooi maar inderdaad ontzettend breekbaar. Je moeder had gelijk, in een vaas heb je er meer plezier van. Maar afknippen doet de aanblik in je tuin dan weer geweld aan. Dan lijken we de bamboestokken een mooie oplossing

  • ms

   Ik denk gewoon dat ze op hun stengel, al dan niet ondersteund, langer mooi blijven dan binnen. Mogelijk denk ik verkeerd.

   Tenslotte kunnen we stengel ook laag genoeg afsnijden dat zijn zicht ons zicht niet stoort.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén