Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De verdubbeling minus
een sjiek1+2

Had ik gelijk om me me zorgen maken in de stijgende energieprijzen? Of had ik gelijk? Luc dacht dat het zo een vaart niet zou lopen maar ik had gelijk.

Waar ze met de jaarlijkse afrekening ineens een enorme hap uit het vakantiegeld namen en daarna de voorschotfactuur met bijna 100€ per maand verhoogden, kregen we donderdagavond om 21 uur nog een e-mail om te zeggen dat zelfs deze voorschotfactuur onze kosten niet zou dekken en we in mei wéér met een hoge afrekeningsfactuur geconfronteerd zouden worden.

Dus lappen ze er nu nóg eens dezelfde bijna 100€ per maand bovenop. In totaal is dat dus nu bijna een verdubbeling van wat we betaalden vóór mei.

Iedereen weet wel dat al dat geld niet voor de energie is, maar voor transmissie en btw en wat er nog allemaal bij komt kijken. Onze minister van energie vindt het geen goed idee om de btw te verlagen3, omdat dat de mensen niet zou aanzetten om energiezuiniger te leven. En hij verwees naar een zwembad.

Wel meneer de minister, er zijn nog steeds mensen zónder zwembad en met een lager pensioen. En is warmte geen essentieel onderdeel van enig comfort?

Want ja, ze raden elektriciteit aan om te verwarmen, wij hadden zelfs geen keuze. Maar als je dat doet verhogen ze de prijzen. En dan durven ze nu nog zeggen dat we elektrisch moeten gaan rijden.

Voor de Nederlandse lezers: Nederlanders betalen bijna de helft van Belgen4.

Wij hebben opgezegd en elders een contract onderschreven.

1 Vlaanderen
2 Het Vlaams Woordenboek
3 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/09/15/btw-verlaging-elektriciteit-zou-gat-in-begroting-slaan-en-niet/
4 Het Laatste Nieuws

Previous

De maskers vallen af

Next

Het WK, een feest

12 Comments

 1. Een verdubbeling van de prijs? Dat is wel heel bar. Ik moet ook meer betalen, maar zoveel toch niet. Tenzij ik een zwembad ga laten aanleggen natuurlijk. (Hmm, moet ik nog gaan zwemmen ook, en ik hou helemaal niet van zwemmen.)

  • ms

   Ik hou wel van zwemmen, maar heb geen zwembad.

   Ze geven ter referentie steeds cijfers voor een gemiddeld gezin. Maar wij met ons twee betalen wel meer dan het dubbel daarvan.

 2. Ik volgde dit al een tijdje. Schandalig vind ik het.

  • ms

   Luc dacht -of moet ik zeggen “hoopte”- dat we na die forse verhoging bij de afrekening er vanaf waren.

   Ik vreesde en kreeg gelijk.

 3. Schandalig, inderdaad. Ik volg het met angst en beven: wat hangt ons boven het hoofd?

  • ms

   Toen ik op pensioen ging kon ik méér pensioen krijgen als ik mijn huis en mijn spaarboek opgaf. Waarom? Omdat ze die eerst wilden opsouperen?

   Nu betalen wij bij voor de mensen met een sociaal tarief. Solidariteit noemen ze het. Maar als dit zo de pan blijft uitrijzen zie ik ook de toekomst wat somber in. Want wie krijgt een sociaal tarief?

   Dus willen ze zeker en vast eerst en vooral ook dat huis en die spaarboek.

   Is het hun daarom te doen? De mensen àlles afpakken? Om ons dan allemaal in een kotje van 4×4 in een home te steken en te zeggen dat we dankbaar moeten zijn?

 4. Bijna niet te geloven … een verdubbeling. Amai mijn voeten.

 5. elsjeveth

  Allemachtig een verdubbeling ik moet er niet aan denken zeg!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén