Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Autoperikelen

“We gaan de banden laten wisselen en daags nadien ga ik naar de autocontrole” zei Luc.

Alleen wisten ze ons bij de bandenwisselaar te vertellen dat onze voorste zomerbanden versleten waren. We bestelden nieuwe.

Vorige donderdag kon de wissel gebeuren. Bijna thuis gaf de auto aan dat de linker voorband te weinig spanning had. Zut! We reden niet terug. We gingen dat zelf wel oplossen … aan een voorziening die niet werkte en Luc er de verantwoordelijke bijhaalde bij wie de voorziening het wél deed.

Daar kan ik dus de kouw seskes van krijgen. Dat is echt om een mens zich belachelijk te laten voelen. Nu ja, ik weet nog van vroeger, dat een goeie sjot tegen hun sikkedeizen wel eens kon helpen, maar dat kan je daar nu niet zo op het openbare domein gaan doen.

“Morgen ga ik naar de autocontrole” zei Luc. Met al wat hier de laatste dagen al licht tegenviel hield ik mijn hart vast.

Luc wil daar zo vroeg mogelijk zijn. Om zes uur wou hij vertrekken. Hij is toch altijd te vroeg wakker, zegt hij. Maar hij had wel het geluk dat ik hem om kwart voor zes vroeg: “Hoe laat wou je vertrekken?”

Heb je al een bliksemschicht in zijn blote vaan uit het bed weten springen? Ik nu wel.

Hij stond er wel als eerste. Toen hij er wegreed was de file al serieus aangegroeid zodat er al auto’s op straat stonden aan te schuiven.

(Lees verder onder de foto)

Foto van Luc


Toen ik opstond had ik nog net tijd om water voor de koffie te koken en daar was hij al … met een goedgekeurde auto.

Previous

Vele volken in het bad

Next

Duivels …

12 Comments

 1. Lol. Je zet me aan het werk! Kouw seskes – ok, weet ik nu. Sikkedeizen – check! En nee, dat doe je niet in het openbare domein. 🙂 De autokeuring gaat bij jullie anders dan in Nederland, dat had ik al eens eerder begrepen. In menig geval ben ik een fan van de Belgische methode, maar in dit geval niet. De auto mag weer een jaartje op de weg, dat is het belangrijkste.

  • ms

   Meestal zet ik de vertaling erbij. Vergeten! Ik zal het nu nog doen.

   Al vind ik het vreemd dat ik de vertaling van sikkedeizen zelf niet kende en ik dacht dat het gewoon een uitdrukking was. Ik zal het woord moeten schrappen als het dàt betekent.

   Neen, in dit geval was de autokeuring goed meegevallen. Er zijn andere keren geweest.

 2. Jullie zijn weer voor een jaar gerust. Ik verwacht binnenkort mijn groene kaart.

 3. Het lijkt me lastig dat die keuring voor iedereen in dezelfde periode valt. Nu in ieder geval is je auto weer goedgekeurd en kun je weer de weg op zonder problemen. Ik wens je een fijn weekend toe.

  • ms

   Dat is niet voor iedereen in dezelfde periode. Dat hangt van de leeftijd van de auto en/of de datum van aanschaf af.

 4. De autocontrole in België is een blijft een nachtmerrie. Het lijkt wel een communistisch systeem. Op dat vlak is het in Nederland beter geregeld. Verder heb je me heel erg te lachen met het woord gebruik! En met Luc zoals hij uit bed sprong.🤣

  • ms

   Eigenlijk ga je er op voorhand van uit dat je nog eens mag passeren. Het hangt ook veel af van de goeie luim van de medewerker en zo.

   Het was wel grappig. Ik denk dat Luc op zijn eentje de 4 × 100 indoor kon winnen.

   Ja, die dialectwoorden, ik houd eraan om die in stand te houden, zodat ze niet in de vergetelheid belanden.

 5. Goed dat je je op tegenvallers voorbereidde, nu is de opluchting groot.
  Stel je voor dat je optimistisch was geweest.😁

  • ms

   Met de autokeuring -in de volksmond: “de control”- mag je nooit optimistisch zijn.

   Dat is de enige zekerheid die je daarbij hebt.

 6. elsjeveth

  Dat was mij onbekend dat het auto keuren in België zo werkt. Dat is lastig, ik vroeg me al af waarom Luc in alle vroegte uit zijn bed sprong 🙂 nu snap ik het.
  Je blog met een dikke glimlach gelezen 🙂 en jullie kunnen weer voor een jaar met een geruste glimlach de weg op.

  • ms

   Het zou net niet lastig mogen zijn. Maar er zijn te veel factoren die een rol kunnen spelen.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén