Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het inleren

Over bandenspanning had ik het ook wel al meer op het blog, nu niet telkens het gebeurde maar toch wel een paar keer. Ik ga er nu niet naar verwijzen omdat het niks bijdraagt tot het volgende.

Vorige herfst, bij de wisseling van zomer- naar winterbanden, hadden we wat eigenaardig voor. We reden al drie dagen met de winterbanden toen we de boekenmarkt in Aarschot deden en de auto zwaarder geladen was dan normaal. Toen ging de boordcomputer aangeven dat er niet genoeg bandenspanning in een band was.

We togen naar het tankstation met de nodige voorziening voor lucht en water, pompten de aangegeven band op want de volgende ochtend zouden we vertrekken naar Sunparks.

De volgende ochtend gaf de boordcomputer aan dat een andere band niet genoeg spanning had. Vooraleer te vertrekken zijn we die band gaan oppompen.

Onderweg … jawel, een derde band. We stopten bij een Auto5 waar ze beweerden dat onze banden te veel spanning hadden. Maar dat konden we, volgens hen, wel even laten wachten tot we weer thuis waren.

Eens thuis contacteerden we de gewone garagist, waar men ons zei dat ons model van auto eerst een aantal kilometers aan lage snelheid moet rijden om die banden uit te balanceren, omdat het systeem dat sedert 2014 voor nieuwe auto’s gold op onze banden niet kon toegepast worden. En ja, na een kort ritje ging het meldingslichtje uit.

En wij bedachten dat het toch wel alle vorige keren ook net na een bandenwissel was gebeurd.

Nu? Deze keer? Wat denkte? Vanaf de bandenwissel hadden we prijs. En dan zie je een auto met een pee met een klak en een mémé met een baret gedurende 20 minuten tegen 20 per uur door het dreefke, een veldweg waar ook auto’s mogen komen, heen en weer rijden. Enige vermelding over de eventuele toevallige overeenkomsten met bepaalde personen zou in dit geval pure nonsens zijn, ze waren het écht. Maar die verduvelde meldingslamp ging niet uit.

(Lees verder onder de foto)

Efkes gaan bijpompen in bovenvermeld tankstation bracht ook nu weer soelaas. Die auto weet echt wel best wat hij wil en nodig heeft.

(Lees verder onder de foto)

Volgende keer zullen we onmiddellijk bij onze garagist de banden laten wisselen. Waarom we dat tot op heden niet deden, is voor de lezers misschien een raadsel maar voor ons een weet.

Previous

Mannen blootshoofds, vrouwen hoed op

Next

Een slag geslagen

12 Comments

 1. Ha! ik zíe jullie heen en weer sukkelen. 🙂 Maar dat van dat lampje begrijp ik niet. Waarom ging-ie niet uit terwijl jullie precies deden wat de garagist had gezegd? Heeft de garagist een geheim verbond met de banden?

  • ms

   De banden worden niet bij de garagist gewisseld. Dus hadden we, volgens ons, geen probleem.

   Maar achteraf gezien begon het altijd na het wisselen en wij pompten bij.

   Het probleem is echter dat je niet overal van die voorzieningen hebt, zoals een keer bij Zoon en wij dan maar bij een bandencentrale zijn binnen gestapt.

   Vorige keer voor die derde band, stopten we dus, zoals gezegd, bij Auto5, waar men ons zei dat ze niet in de computer van die auto geraakten en dat ze dat dus niet konden aanpassen, want die bandenspanning klopte niet.

   Toen zijn we naar onze garagist gegaan, die het na ging meten en toen vertelde over dat traag rijden gedurende een rit.

   Dus nu brandde dat lampje toen we de auto ophaalden en reden we als pee en mee Klak als een manke haas naar huis. Het hielp niet. Gisteren reden we dan een pozeke over de veldweg heen en weer. Het hielp niet. We hebben bijgepompt. Opgelost!

   Dus … aangezien het meermaals voorvalt als we niet in de buurt van dat tankstation zijn zou een compressor wel eens nuttig kunnen zijn.

   We hebben wel een mini-compressortje maar ik weet niet of die dat aankan, die hebben we voor fietsbanden en voor het pirrewitje.

   Maar we zijn nu niet echt tevreden over de bandenwisselaar -en dat is nogal zwak uitgedrukt- en gaan we volgende keer onmiddellijk naar de garagist en pompen daarna wel bij. De auto is ook baas in eigen buik.

 2. Dat probleempje met dat lampje hebben wij ook al gehad. Dan blijkt dat lampje na de melding en ondanks het oplossen van het probleem, toch te blijven branden. Het moet gereset worden, maar dat is ons niet gelukt. Uiteindelijk is het vanzelf uitgegaan.
  Nee ik zag jullie gisteren nergens hihi hihihi😆

  • ms

   Wel het is dat resetten dat een probleem is. Ze geraken niet in de boordcomputer van de auto.

   Ik verwachtte eigenlijk politie, opgebeld door de bewoners van de hoofdbaan waar de veldweg op uit komt. 😂

 3. Zo’n probleem heb ik nog nooit gehad. Het zal wel met type auto en jaartal te maken hebben.

  • ms

   Sedert 2014 moeten er de banden van nieuwe auto’s bandenspanningssensoren zitten.

   Die van ons heeft dat dus en die geven dan aan de boordcomputer door als er wat scheelt. Maar daar krijgen wij dus gedoe omdat de autobandenwisselaar en onze auto niet overeen komen.

   Zij beweren dat er te veel in zit en dat die luchtpompen aan tankstations niet juist weergeven. MAAR! Volgens ons instructieboekje moet er zoveel in en als wij er dan die hoeveelheid in pompen gaat het lampje uit. Ik vraag me af of dat geen willen beter weten is.

 4. Wij laten onze banden wisselen bij onze vaste garagist maar ons lampje gaat soms ook branden en na een tijd vanzelf weer uit. Dankjewel dus voor de uitleg dat de gewisselde banden eerst even moeten ‘inlopen’ aan lage snelheid. Weeral iets waar ik me niet meer druk over hoef te maken.

  • ms

   Wij hadden een goeie garagist, een man van onze leeftijd die het op zijn eentje deed, een eenmanszaak.

   Een paar jaar geleden gaf hij aan dat hij het wat rustiger aan wou doen d.w.z. nog enkele vaste klanten, waaronder wij dus, maar dat hij de zware karweitjes niet meer op zijn eentje kon. En wij gingen voor onze banden naar Auto5.

   Tijdens de lockdown stopte onze garagist, hij ging op pensioen, ook mede omdat het met zijn moeder niet al te goed ging. En wij volgden zijn raad op voor een andere garagist maar daarvoor moeten we toch x-aantal kilometers rijden. Even snel naar huis tijdens het onderhoud kan niet meer zoals vroeger.

   Dus wacht Luc daar ter plaatse terwijl die mannen bezig zijn. Het voordeel van Auto5 is dan wel dat we intussen ergens een koffie kunnen gaan drinken of even naar de Kringwinkel of andere winkel stappen. Daarom hebben we de vervanging van de banden ook niet door de garagist laten doen.

   Maar de volgende keer … ik weet het nog niet. Nu we weten dat we beter wel efkes bijpompen kunnen we evengoed zoals pee en mee Klak naar huis komen. En dan eens met ons klein compresseurke proberen bij te blazen.

   • Wij zijn speciaal van automerk veranderd omdat de garage waar we altijd gingen fusioneerde en een gigant was geworden waar je als klant een nummer was en het nooit dezelfde mekanieker was die het onderhoud deed. Nu zitten we bij een kleine garage met een baas die zelf meewerkt en één mekanieker. Content van.

    • ms

     Die van ons is nog steeds een kleine garage maar met een paar mecaniciens en we zijn er ook tevreden.

     In het begin, toen we deze auto pas hadden, gingen we wel bij de gigant waar we hem kochten. Dat had te maken met een inbegrepen dienst, maar inderdaad, bij zulke garages ben je een nummer en moet je goed je factuur nakijken.

     Zo hadden wij 10€ voor het vervangen van de batterij van de autosleutel. Terwijl die sleutel in mijn sjakosj zat en Luc de andere sleutel had afgegeven. Ze deden niet moeilijk, daar niet van, maar als we niet hadden opgelet …

 5. elsjeveth

  Ha ha wat een gesukkel met achteraf een simpele oplossing.
  Ik heb het euvel ook meegemaakt na een bandenwissel. In de stress naar de garage, 1 druk op n knopje van de monteur met blik van och ja … t is een vrouw 🥹

  • ms

   Oh neen. Deze keer niet. Deze keer was ik het die tegen de man achter de balie uitlegde over het voorgaande. Hij reageerde niet echt, maar toen de mecanicien binnenkwam en zei dat Luc had uitgelegd … zei hij: “Ja, ik weet het, madame heeft het ook al gezegd”. 😂

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén