Eigenlijk kan ik me niet herinneren wanneer de ultieme luierikerij heeft toegeslagen. Ik had altijd -al die jaren, haast wekelijks- zelf mijn pannekoekenbeslag gemaakt en ze in de pan gebakken.
Toch heb ik ergens -ik weet dus niet meer wanneer- de klaargemaakte pannekoeken van Colruyt gekocht, hoogstwaarschijnlijk op een drukke dag dat beide kleindochters -toen nog klein- hier waren.
Sedertdien brachten we die wel eens meer mee, soms, heel af en toe want al waren ze dan wel eetbaar, zelfs lekker, ze braken als je ze plooide of oprolde.
En dan, ja, dan kwam een hele periode zonder pannekoeken. De evenementen en de zaak vergden te veel tijd.
Tot die dag dat we bij Zoneke op TV in “Down the Road” de American pancakes uit een fles zagen rollen waarop Zoneke wist te vertellen dat die -tijdelijk- bij de Lidl te koop waren.
Ondertussen zijn we al wat gevorderd, vinden we de American pancakes van Mondamin beter dan die van Lidl en kocht ik pannekoekenmix bij Colruyt en bij Aldi.
Bij beide laatste had ik al tijd iets van een nasmaak van iets poederachtigs … het voldeed niet echt.
Tot ik op het lumineuze idee kwam dat ik nu, met de mengmachine, niet meer aan de slag moet met het kleine klopperke en ik mijn eigen pannekoekendeeg maakte en Luc en ik eensgezind besloten dat dat de lekkerste waren.
We gaan wel nog Mondamin mix meebrengen uit Duitsland -pancakes zijn geen pannekoeken- maar dat is dan weer een beetje uit gemakzucht ook, vooral als je ’s morgens pancakes als ontbijt wil.
pske van mske:Mijn gedacht over de tussen-n in bepaalde woorden kan je op deze pagina vinden.
petergreyphotography
Pannekoeken. Dat is de enige juiste schrijfwijze. Wanneer de pan onverhoopt te heet is om aan te vatten gebruiken we de pannelap. De lappendeken is weer een heel ander verhaal, óók wanneer een noordelijk volk zich te ruste legt. Maar waar waren we. O ja, pannekoekbeslag. Zelf maken, natuurlijk. Soms koop ik uit nostalgische overwegingen pannekoekmeel bij de molen in mijn geboortedorp. Helaas zijn de koeken daarvan zo dik en zo stug dat de schoenlapper in mijn straat er zijn zolen uit snijdt. Als dank krijg ik dan een doos baklava, druipend van de honing. Lekker, maar geef mij maar een spekpannekoek met stroop.
ms
Soms vallen die tussen “n’en” zelfs niet uit te spreken zonder dat je er een aanloop moet voor nemen.
De tussenvoegsels à la “ne” werden er nu eenmaal bijgezet om vlotter uitspreekbaar te zijn en dat doen ze dan teniet omdat één of andere taalkundige dat beter vindt.
Waar heeft de éérste taalkundige trouwens ooit zijn diploma gehaald?
Verder laten we het ons niet aan ons hart komen en eten onze pannekoeken zoals het ons best smaakt.
Suskeblogt
Voorlopig houd ik het bij de pannekoeken van de Aldi. Even opwarmen in een hete pan en ze zijn net vers. Meer moet het voor mij niet zijn.
ms
Kant en klaar? Die probeerde ik niet. En ik denk niet dat ik dat ga doen.
Matroos Beek
Ik bak vaak pannenkoeken. Met meerdere in één pan! Van die kleintjes, per vier. Meestal maak ik een beslag met geplette banaan erdoor.
ms
Die American pancakes zijn kleiner en kunnen -bij mij- met drie in één pan. Die zijn ook dikker dan een pannekoek.
Banaan bij pannekoeken zie ik wel zitten maar niet in het beslag maar erbij.
Haba
Wat de schrijfwijze betreft, ben ik het volkomen met je eens, die tussen n lijkt in dit geval volkomen misplaatst. Ik bak eigenlijk zelden meer pannekoeken voor mezelf en ik koop ze ook niet kant en klaar. Ik wens je wel een heel fijne vrijdag toe.
ms
Eigenlijk dacht ik dat ik, nadat de kinderen uit huis waren, er geen meer zou bakken, maar dat doe ik dus wel nog.
Ik weet niet of ik ze voor mij alleen nog zou bakken.
Bertie
Die tussn-n staat niet, hij vloekt bij de andere letters.
Pannekoeken bak ik niet vaak hoewel ik ze best lekker vind, met stroop.
Voor het gemak neem ik een mix waarbij je zelf eieren moet doen. Een snufje zout doe ik er ook bij. Tijdens het bakken telkens even proeven, meteen uit de pan het lekkerst. 🙂
ms
Die mix -van Dr. Oetker- probeerde ik ook. Maar als je er al zelf eieren en melk moet bij doen vind ik het al net zo handig om het beslag volledig zelf te maken.
elsjeveth
Pannekoek en so be it. Mossels en geen mosselen ook zo iets 🙂
ms
De tijd dat men ons zei hoe we moesten schrijven en praten is een beetje lang voorbij …