Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De knijten

Toen ik las dat er knijten opduiken rond Gentbrugge, Wichelen en in Wetteren, langs de Schelde aan het Zennegat in Mechelen1 en dat ze in Hamme snelle maatregelen vragen tegen de knijtenplaag2 had ik ’s nachts een nachtmerrie en dacht ik ’s morgens een knijt naast de spiegel boven de lavabo te zien, die het natuurlijk niet kon navertellen.

Achteraf gezien was dat geen knijt maar een klein driehoekig vliegske terwijl knijten gewoon slaphangende vliegende stofkes lijken …

Met de nadruk op “lijken”. Echte monsters zijn het. Toen ik dan de titel zag in de andere gazet, die zei dat ze eerst allemaal op je hoofd gaan zitten om dan allemaal tegelijk te steken3, dan snapte ik het voorval van jaren geleden op de Goatfell ook ineens beter. Daar hadden wij dat namelijk, we leken van de ene op de andere seconde gepukkeld, in ons gezicht. (Het artikel zelf is niet te lezen omdat het enkel voor abonnees is).

Ondertussen blijken er ook knijtenvallen4 te bestaan, maar geloof me, mochten die beesten hier opduiken dan draag ik een lange broek met lange mouwen -hitte of geen hitte- en koop ik mij een hoed met muggengaas.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/09/hamme-vraagt-maatregelen-tegen-knijtenplaag/
3 Het Laatste Nieuws
4 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/08/11/inwoners-aan-schelde-in-wichelen-krijgen-knijtenvallen-in-hun-tu/
____________________

Previous

De kurkentrekker

Next

Lekkers uit de vintage periode

11 Comments

 1. Het lijken me akelige diertjes en omdat ze zo klein zijn ook moeilijk om je tegen te beschermen. Muggegaas, of zo’n hoed met van die kwastjes eraan. Ik hoop dat ze in uit mijn gebied weglbijven.

  • ms

   Het zijn monsters. We maakten ze in Finland ook mee, daar kon je niets zeggen want ze vlogen gewoon je mond in.

   En in Schotland zijn ze ook talrijk aanwezig. Als je dan zo een miezerige ochtend krijgt halfweg op een berg ben je een vogel voor de kant. En het was niet eens bij ons alleen, iedereen liep te smeren en te wrijven en te krabben.

 2. Ik moet die beestjes ook niet. Hopelijk verdwijnen die ne keer dat het weer frisser wordt.

 3. Mijn dochter woont in de buurt van de knijtenplaag in Gentbrugge. Gelukkig heeft zij er geen last van, maar wel de mensen die daar eigenlijk het mooiste wonen aan de arm van de Schelde. Zij kunnen geen raam openzetten oh gezellig buiten genieten. Vreselijk toch.

  • ms

   Je mag je geen cm huid bloot laten of je hebt prijs. Als je het er voor over hebt: lange broek, lange mouwen, gezichtbescherming en heel veel Deet.

 4. Rotbeestjes, ik bid dat ze wegblijven. Hopen in ieder geval!
  Een lange broek met lange mouwen lijkt me wel wat…. 🙂

 5. elsjeveth

  Het zijn ellendelingen. Mijn zus maakte een aantal jaren terug een knijteplaag mee op de camping in Toscane, ze vroegen zich af waarom mensen zich rond 7 uur s avonds verkleden in lange broeken en truien. Daar waren ze snel achter.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén