Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De Kilomeet

In vorige logs had ik het al over de Kilomeet1, het achterkomertje van de Kringwinkels, waar alle niet verkochte spullen aan dumpprijzen per kg of per meter worden verkocht.

Eerst ontdekten we die van Diest. Daar was niks van onze gading te vinden, was klein en verkocht voornamelijk zjatten en talloren en bakken vol kleren. We kwamen er haast nooit. Ondertussen is die dicht.

Die van Heist-op-den-Berg? Daar hebben we ooit eens heel veel interessante boeken gevonden. De keer daarop was dat ook maar één plank meer geweest. Bovendien is die kort daarna ook dicht gegaan.

We vonden die in Pelt. Dat is een enorm grote hangaar, waar er nog genoeg te vinden is als je de zjatten en talloren en de kleren wil vermijden. Bij hun tafels afgeladen vol boeken hebben we wel al meer enig lang gezocht boek gevonden.

Dus vroeg Luc of we eens naar die in Deurne zouden gaan. Wel, euhm, ja, dat deden we. De file stond tot buiten de deur en wij? Wij hebben rechtsomkeer gemaakt.

Nu was er laatst een artikel in de krant:

Kringwinkel sluit De Kilomeet in Deurne2.

Allerlei rare redenen en veronderstellingen waar we kop of staart aan krijgen, al is het duidelijk dat de klanten van de Kilomeet niet allemaal voor eigen gebruik gaan kopen. Ergens slachtoffer van het succes? Of gewoon de zoveelste manier om op een twijfelachtige manier aan geld te geraken?

Dat hamsteren zagen we ook al wel in Pelt. We waren er eens net voor openingstijd. De kooplustigen stonden te dringen en haastten zich met een winkelwagen naar de kledingbakken, waar ze als graaiende kraaien in tekeer gingen.

Ik dacht dat ze die kleren opkochten om voort te verkopen. Maar dat kon ons niet deren. De boeken staan de andere kant op.

Ik hoop enkel dat ze die van Pelt ook niet gaan millimetreren, want waarom moeten valsspelers het altijd verbrodden voor de snuisteraars, de liefhebbers.

Anderzijds … waarom niet? Als ze daarmee enig onrecht kunnen vermijden. En voor die twee keer per jaar dat we er zijn.

____________________
1 De Kilomeet
2 GVA (Gazet van Antwerpen)

Previous

Zwemmen of niet zwemmen

Next

De lekkende zeef

10 Comments

 1. Interessant fenomeen, de Kilomeet. Maar het artikel over Deurne begrijp ik geloof ik niet helemaal. Waarom zou je voor een krats spullen kopen om die vervolgens als afval te weg te gooien? En die kinderarbeid heeft denk ik al plaats gevonden ver vóór die kleding in de Kilomeet komt te liggen. Hoe dan ook, een mooie partij boeken vinden is natuurlijk altijd meegenomen.

  • ms

   Wel, ik begrijp het ook niet. Het is een nogal schimmige uitleg en lijkt eerder op een excuus om er toch meer aan te verdienen dan nu.

   Er zijn boeken te vinden waarvan ik niet kan begrijpen dat ze daar terecht kwamen. Echt …

 2. Zo’n Kilomeet ken ik niet. Lijkt me wel interessant. Jammer dat ze dan weer verdwijnen.

  • ms

   Ze zijn er nu een paar jaar.

   Ik liep graag bij die van Heist-op-den-Berg, die zou verhuizen naar Geel, vertrok maar kwam nooit aan in Geel.

   Die van Deurne? Dat was een nachtmerrie, daar stonden ze de van aan de straat aan te schuiven om binnen te kunnen. Wij hebben het voor bekeken bekeken.

   Die van Pelt is ruim, als je niet bij de kleren moet zijn.

   Bij hou in de buurt vind ik er ook geen. In Aalst is er ene, die zijn binnenkant zagen we nog niet en dat zal er waarschijnlijk ook niet van komen.

 3. Ik had er wel al van gehoord, maar het is de eerste keer dat ik er een foto van zie. Zo had ik het mij ook voorgesteld.

 4. Alleen het woord ken ik, heb ik hier geleerd. 🙂 We zouden het , denk ik, een uitdragerij noemen.

  • ms

   Als het wat meewil heb je een mooi stapeltje boeken voor geen 2€.

   Ik vond er ook al stukken stof waarmee ik haarlinten maakte.

   Maar verder?

 5. elsjeveth

  De Kilomeet, ik krijg er een gevoel bij als bij ´De kiloslager´. Heel veel voor heel weinig. Dat je er een paar prima boekvondsten hebt gedaan een meevaller.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén