Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De listige linkadoors

Het zijn niet enkel de criminele activiteiten op internet, maar ook in het rare maar toegelatene is het opletten geblazen.

Ik denk wel dat iedereen al zo eens een kalendertje of een notablokje met pen gekregen heeft met vraag om te doneren. Dat moet je niet, dat mag je. Je moet het zelfs niet terugzenden.

En als iets niet verboden is gaan ze nog een stapje verder. Zo las ik een artikel over zo een -giftig- kadooke. De titel in de krant trok mijn aandacht:

Zij kregen ongevraagd een dure geschenkdoos opgestuurd. En toen kwamen de facturen: “Mooi verpakt hoor, maar wel 186 euro.

Even kort samenvatten, want het artikel is voor niet-abonnees niet volledig leesbaar:

  Iemand krijgt een geschenkdoos met Belgische voedingsproducten als snoep, koeken, pralines of peperkoek. Daarna komt er een factuur, gevolgd door een herinnering, gevolgd door een aanmaning.

  Iemand heeft de firma gebeld en gezegd dat hij niks besteld had. Ze zijn het geschenk met een koerierdienst komen ophalen.

  Nog iemand heeft hen een bedankmail geschreven omdat iets dat je ongevraagd wordt toegestuurd niet hoeft terug te zenden. Ze heeft er niets meer van gehoord.


En dan is er ook het blog waarin Christine-C’Bon vertelt welke perikelen ze daarmee allemaal heeft gehad2.

Dan begin ik al te overdenken wat ik desgevallend zou doen. Om te beginnen zou ik het zeker en vast al melden bij de politie. Komt er niks van, is er toch ergens een vorm van bewijs.

Daarna? Ach ja, zo lang de situatie zich niet voordoet hoef ik er mijn hoofd niet over te breken.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Christines log

Previous

Portret van een kleptomaan

Next

Vrouwelijke schilders

11 Comments

 1. Goeie tips van mevrouw C’Bon. En ook goed dat je ons erop attendeert. Ik heb even gekeken en ook in Nederland hoef je geen ongevraagde pakketten te betalen of terug te sturen. Het is mij (nog) nooit gebeurt, maar als het zou gebeuren zou ik denk ik de verzender zeggen dat ik niet ga betalen en ze vragen het weer op te halen binnen een bepaalde periode. Doen ze dat niet dan beschouw ik het net als Christine als een cadeau. Maar ik zou me er wel ongemakkelijk bij voelen en ik hoop dat het me niet overkomt.

  • ms

   Indertijd, toen ze met die notablokjes en pennen begonnen heb ik dat al eens nagevraagd. Wat ze ongevraagd leveren moet je niet betalen en ook niet terugsturen. Ik zou ze dan wel laten weten dat ze het mogen/moeten komen terughalen. Ja. Met notablokjes en pennen deed ik zelfs dat niet;

   Ondertussen zijn het herbruikbare boodschappentassen geworden.

   Maar dit lijkt me al eerder crimineel. Zeker als je leest dat er goederen in zitten ter waarde van iets van een 40€ en dat er niet enkel een vzw met die naam bestaat maar ook een vennootschap die, jawel, handelen in in relatie- en geschenkartikelen, delicatessen, chocolade, fruit, voedingswaren en wijnen. Dat is een dunne lijn hé.

   Anderzijds lezen we ook wel over de goede werken en betalingen die door de vzw worden gedaan aan de goede doelen waar ze “reclame” op maken.

   Ik hoop dat het ons niet overkomt, maar doet het dat wel meld ik het bij de politie en wacht af. Als je het meldt heeft de politie daar niet te veel werk aan, maar weten ze het wel in geval van …

 2. Mijn neefje van 13 kreeg een pakket breiwol toegezonden. Een jongen die niets met breien heeft… later kwamen de facturen en aanmaningen. Ook zij hebben stappen ondernomen met aangifte bij de politie. Ze namen hun zoon mee, een skater met zijn kruis van zijn broek halverwege zijn knieën. ‘Zo’n jongen breit toch niet?’ zei m’n zus tegen de agent. De politie was overtuigd. Toen hield het eindelijk op met de aanmaningen.

  • ms

   Er zijn linke stoten en er zijn nog linkere stoten. Het leven wordt een echt hindernissenparcours.

   Maar dat een skater niet breit? Het zou wel kunnen. Mijn neef heeft vroeger kussens geborduurd. Hij was dan wel geen skater. Maar die mannen/jongens met een stoer uiterlijk hebben soms een heel zacht kantje.

 3. Zoiets heb ik gelukkig nog niet meegemaakt. Melden bij de politie is het beste in zo’n geval. Je zal niet de enige zijn. Dan kunnen ze dossier opmaken.

  • ms

   Ik had het ook nog nooit gehoord, maar vind het ongehoord. Het is op zijn minst op het randje te noemen.

   De politie heeft me dat ooit aangeraden om het te meldentoen ik van “een anonieme kennis een vieze e-mail ontving.

 4. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik ben er nu wel alert op. Hoewel ik weet welke bestelling ik heb gedaan en het pakket bij bezorging alvorens het aan te nemen zorgvuldig controleer. Tekenen voor ontvangst hoeft hier niet meer omdat dat voor de bezorger te veel tijd in beslag neemt. Ze worden toch al onderbetaald en hebben haast, haast, haast.

  • ms

   Ik bestel zo weinig dat ik weet dat er meestal niks komt.

   De bel werkt niet, want ik hoor ze toch niet en als we iets of iemand verwachten hangen we een briefje op de deur dat ze op de ruit moeten kloppen.

 5. Wel van gehoord, (nog) niet meegemaakt. De politie zou ik het zéker melden, dan heb je een soort bewijs, waarvan weet ik niet maar dat doet er niet toe.
  Eigenlijk zou ik wel een groot en lekker pakket willen krijgen zonder te hoeven betalen.

  • ms

   Dat zou zeker in de smaak vallen, maar éérst melden bij de politie. Die mensen raden dat trouwens aan. Bij een klacht moeten ze actie ondernemen en bij niets doen heb je geen bewijs. Bij melden blijft er altijd een meldingsnummer.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén