Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Vrouwelijke schilders

In een reactie werd een idee voor een log geboren, ik zou het eens hebben over vrouwen in de schilderkunst. En dan niet óp het doek maar er vóór.

Natuurlijk kende ik Frida Kahlo1 en Käthe Kollwitz2, ook Berthe Morisot3 -al weet ik niet van waar- en sedert kort ook Hilma af Klint4, die ik per toeval tegenkwam op internet en Maud Lewis5, over wie ik een film zag en dan google eens aan het werk zette.

Vergeet dan ook Virginie Demont-Breton6 niet waarmee het hier, op dit log, allemaal begon.

Allemaal buitenlandse vrouwen terwijl wij in onze Lage Landen toch erg veel gerenommeerde schilders hebben gekend.

En dan blijkt dat ze er wel zijn. Bij Mu.ZEE kwam ik ze tegen. Bij Euphrosine Beernaert7 was het haar naam die mijn aandacht trok om wat later vol bewondering te staan kijken naar “De kanten kraag” van Alice Frey8. Ik denk dat ik er nog wel enkele zag, maar als ik er geen foto van nam …

Maar er zijn er meer, en wereldwijd nog veel meer9. Te veel om op te noemen en dus ook evenveel redenden om verbijsterd te staan kijken dat ze zo weinig aan bod komen. Het lijkt wel op een bewust verzwijgen.

Zoals ook al vermeld, komt er een tijdelijke tentoonstelling -1 juli tot 15 november- van Anna Boch10 in Mu.ZEE11 in Oostende.

Voor zover, voor mezelf zal ik wel verder googelen en, voor wie meer wil weten, hoop ik van U het zelfde …

____________________
1 Frida Kahlo
2 Käthe Kollwitz
3 Berthe Morisot
4 Hilma af Klint
5 Maud Lewis
6 Virginie Demont-Breton
7 Euphrosine Beernaert
8 Alice Frey
9 Vrouwelijke kunstenaars
10 Anna Boch
11 Mu.ZEE
____________________

Previous

De listige linkadoors

Next

Betalen op de boekenmarkt

14 Comments

 1. Behalve van Kollwitz en Kahlo had ik van geen van de vrouwen die je noemt eerder gehoord. Goeie schilderessen, zie ik je links aanklikkend. Ik ga me hier meer in verdiepen.

 2. Ga dan zeker ook eens kijken bij https://toosvanholstein.wordpress.com/2023/01/26/de-vrouwelijke-kunstenaars-blijven-oprukken-deel-2/
  Ik volg Toos van Holstein, zelf kunstenaar, al langer. Zij heeft al vaker heel mooie logjes geplaatst over (onbekende) vrouwelijke kunstenaars. Helaas werden veel vrouwen doodgezwegen. Daar mag / moet verandering in komen.

 3. De namen die je hier vernoemt zeggen me niets. Die zal ik eens bekijken. Toos van Holstein haar blog heb ik via de Matroos leren kennen.

 4. Ik was vorige week in Zwolle in Museum de Fundatie, de tentoonstelling Brave New World is gericht op jonge kunstenaars van over de wereld, met vrij veel werk van diverse vrouwen. Heel mooi, google maar eens.

 5. Op de bekendste na kende ik geen van de namen.
  Er zijn er meer, maar ze werden vroeger niet serieus genomen, wat wil je in een mannenwereld. Te vergelijken met auteurs.

  • ms

   Dat denk ik dus ook. Voor de mannen werd het denkelijk als een inkomen beschouwd, voor de vrouwen als een liefhebberij.

   Als je ziet hoeveel werken er “in opdracht” gemaakt werden.

   • Er is wel veel verbeterd en dat is maar goed ook. Of het voldoende is weet ik niet. Bij het woord kunst denk ik onwillekeurig aan mannen, dat zal komen omdat ik er niets van weet. Zit ingebakken.

 6. elsjeveth

  Fijne blog, weer een hoop om me in te verdiepen.
  Onlangs las ik een artikel over Georgia O´Keeffe, ook de moeite waard

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén