Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ontwikkeling in ontwikkelen

Onzinnige foto’s nemen was er vroeger niet bij. Je moest wat zuinig zijn op je filmrolletje, dat je na het nemen van foto’s bij een fotograaf kon binnen brengen om het te laten ontwikkelen. Pas enkele dagen later of een week, of twee weken kon je dan je ontwikkelde foto’s gaan afhalen. Niks van snel eens de vakantiefoto’s bekijken. Geduld moest je hebben.

Foto’s van onbenulligheden nam je dus maar niet. Meestal moesten er dan zoveel mogelijk mensen op die foto gepropt worden. Dan kon je die laten bijmaken. En dat duurde dan ook weer een paar dagen, of een week, of twee weken.

Een heel gedoe dus tegenover nu, waar je klikt en kijkt en eventueel deelt.

En toch nam ik vroeger al graag foto’s, liefst zonder mensen erop en won ik een prijs met een foto die ik nu de moeite van het nemen niet waard zou vinden. Bovendien was het de beginperiode van de kleurfoto’s. Alle foto’s uit die tijd zijn wat eigenaardig verkleurd, geel kan je het niet noemen, rood ook niet, maar natuurlijk zijn ze niet meer.

En weet je wat ook erg is? Ik heb die foto blijkbaar nooit terug gekregen. Zodoende kan ik hem hier zelfs niet bij zetten.

Previous

En …

Next

Het vingerafdrukprobleem

10 Comments

 1. Je prijswinnende foto! Maar het klopt, vanwege de hoge kosten probeerde ik altijd zoveel mogelijk op een foto te krijgen, mensen, maar ook gebouwen, landschappen, stedenschoon. Dat leverde vrijwel nooit een interessante foto op. Als herinnering in albums dienen ze nog wel, als ik door de vervaging en verkleuring heen überhaupt nog wat zie.

  • ms

   En hoeveel foto’s er gewoonweg niet genomen werden …

   En dan kregen we ooit de vakantiefoto’s van anderen, die we netjes teruggaven, maar de onze nooit kregen.

 2. Zo was dat inderdaad. Jammer dat je je prijswinnende foto niet terugkreeg

  • ms

   Eigenlijk mag ik niet zeggen dat ik hem niet terugkreeg. Ik weet het niet meer. Maar de plek in het album is nog altijd open. Dus dénk ik dat ik die niet terugkreeg.

 3. Er is veel veranderd op gebied van fotograferen. We kunnen dat oude niet meer voorstellen. Gelukkig bestaan er programma’s om oude kleurenfoto’s weer toonbaar te maken.

  • ms

   Dat oude terug invoeren zou zeer beperkend zijn. De jonge garde die het nooit kende zou er nogal problemen mee hebben. De oude garde trouwens ook. 😂

   Ik zou dan liever geen foto’s meer nemen dan het op die oude manier te moeten doen. Of je zou zelf moeten leren ontwikkelen en plaats hebben voor een doka.

 4. Zuinig met het rolletje, dat was de norm.
  Ik trok me er niet veel van aan en heb dan ook veel ‘artistieke plaatjes’ weggegooid. Dat was pas echt zonde van het geld.😥

 5. elsjeveth

  Wie weet duikt je prijswinnende foto ooit op tijdens een tentoonstelling. Ja er was veel geduld voor nodig destijds eer het ingeleverde rolletje kon ophalen.
  Groot was dan de teleurstelling als een aantal foto´s ofwel bewogen, of totaal mislukt was. Erger nog: rolletje verwisseld met dat van iemand anders of helemaal verloren geraakt.

  • ms

   Dat denk ik niet. Hij zal ondertussen ook wel verkleurd zijn.

   En nu worden er overal foto’s genomen zelfs op ongepaste ogenblikken.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén