Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Not done? En welke norm?

Soms vraag ik me af …

Na een rotopmerking bij mijn toenmalige kapper besloot ik de deur voorgoed achter mij te sluiten. Corona kwam en hielp een handje. Mijn haar groeide, werd langer, werd lang.

En ik vraag ik me af waarom ik die dwarse haardos niet eerder zijn eigen zin liet doen, het resultaat bevalt me.

Ik was dan ook verbaasd te lezen in de gazet:

Is lang haar hebben not done als je ouder bent? Helen Mirren bewijst dat het kan, maar ook dat het nog niet de norm is1

Dat ze in die gazetten ook publiciteit aankleden als artikel2 zie ik wel dagelijks. Is het niet zus, dan is het zo en vooral sjakosjen. Mensen kunnen blijkbaar niet zonder sjakosjen. Maar bij “Het Nieuwsblad” frons ik toch, want daar betaal ik er voor.

Nooit heb ik me laten voorschrijven hoe ik me moest kleden. Altijd heb ik zelf wel beslist wat ik mooi vond en wat ik vond wat me stond. Mode, trend, hype … of hoe je de tendens ook wil noemen, het interesseerde me niet.

Nog niet, al is het de laatste tijd gemakkelijkheidshalve een jeansbroek.

Maar met artikels over mijn haar komen ze te dicht bij persoonlijke dingen. Meer nog. Dat lang haar bij oudere vrouwen werd vroeger gemakkelijkheidshalve in een dot gedraaid.

Nu gaan ze Helen Mirren verdorie als voorvechtster zetten met een verhaal dat ik ook kon vertellen, wat helemaal niet zou moeten, zelfs niet mogen omdat het persoonlijke verhalen zijn.

Ik vraag me af wie hen het recht gaf om te oordelen, wie hen de vrijgeleide gaf om zo betuttelend op te treden.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

Het blog over volwassenheid

Next

B.B.B.

12 Comments

 1. Dat laten we ons niet voorschrijven, inderdaad. Gewoon je eigen ding doen en je eigen zijn.

  • ms

   Neen. Maar het feit dat ze het doen lijkt me op -maar weer eens- commentaar. En daar kan je de ene dag al beter tegen dan de andere.

 2. Ik doe ook mijn ding wat kleding betreft. Over modetrends lig ik niet wakker. Ik lig trouwens over niets wakker. 🙂

 3. marieclaire

  Kranten moeten hun kolommen vullen en veel vrouwen lezen graag over deze zaken. Om er vervolgens een mening over te hebben. En er zich niets van aan te trekken. Enkele anderen dan weer wel. Zelf ga ik, zoals met alles, mijn eigen gang.

  • ms

   Kranten moeten hun kolommen vullen met nieuws. Voorschriften en regels worden pas nieuws als de wet gestemd wordt. Verder hebben ze het altijd over betutteling maar doen er zelf wel aan. En dan zijn er dagen dat je dat niet accepteert of apprecieert.

 4. Met mode doen we ongewild mee, dat ligt aan het aanbod in de winkels. Toch probeer ik zoveel mogelijk mijn eigen smaak eruit te vissen. 🙂
  Met kapsels raken de voorschriften me weinig.
  Vroeger hoorde een oudere vrouw geen kort koppie te hebben behalve als het een permanentje was, nu zou het moeten? Ze bekijken het maar.
  Ik heb kort haar uit noodzaak (dun), menig jonger iemand loopt rond met lange slierten die niet staan.
  Het is een kwestie van smaak.

  • ms

   Ik heb altijd spijt gehad dat mijn moeder op mijn 8ste besloot dat mijn haar kort moest. Ik liet het terug groeien toen ik 17 was. Toen ik ging werken liet ik het weer kort knippen. Dat gaf een volwassener indruk. Sedertdien heb ik allerlei kapsels geprobeerd maar het was gewoon altijd onbedwingbaar. Nu is het terug lang maar ik laat het ook niet los hangen. Hoe? Hangt van de dag af. Een dot? Ook zo goed als nooit. Op mijn leeftijd doet dat bobonne aan. 😉

 5. Wat betekent sjakosjen?

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén