Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Ieders recht …

We wandelden er in februari nog. We zagen het bord van Natuurpunt, daarvan zijn er zoveel dat ik er geen foto van nam, we zagen de nieuw ingezaaide akkers en aanplantingen en ik nam er een foto van, we zagen het stille dorp en ik nam er een foto van, we zagen de grote vlakte en ik nam er een foto van waarvan ik al wist dat ik hem nooit zou gebruiken, om dezelfde reden waarom ik geen foto’s van politiemensen en/of brandweerlieden gebruik. Je weet nooit welke onverlaat er meekijkt.

Ze keken elders mee. Met zijn tienduizend bestormden ze het oud militaire vliegveld, keken niet naar het pas ingezaaide veld, zagen niet om naar het stille dorp, noch naar het bord van Natuurpunt. Want zij vonden dat iedereen het recht heeft om in het bos te feesten, in andermans graan te slapen en in de hofkes van de bewoners te gaan kakken.

Niemand heeft dat recht. In een bos heb je respect voor wat om je heen leeft. Honden moeten niet los in een bos, kinderen hoeven niet te brullen in een bos, niemand moet zo luid babbelen in een bos, laat staan 10.000 losgeslagen egoïsten met respect voor niets en niemand.

Er is genoeg over gezegd. Er is genoeg over geschreven1. Enkel nog één woord wil ik er aan vuil maken:

Paljassen!

____________________
1
Het Nieuwsblad: Opgeschrikt door rave party: ree loopt zich te pletter tegen omheining en sterft
Het Nieuwsblad: Zo gaat het eraan toe op de illegale rave: “Iedereen heeft toch het recht om te feesten in het bos?”
Het Nieuwsblad: Buren zijn doodmoe en boos na twee nachten lawaai van illegale rave: “Oh wee als ik hier vannacht weer …”
Het Nieuwsblad: Zeker 10.000 feestvierders op illegale rave: “Eén grote chaos, met heel veel drank en drugs”
Het Nieuwsblad: Uit politiek verzet of gewoon voor de fun: een blik achter de schermen van illegale raves
Het Nieuwsblad: Illegale raveparty in Sint-Truiden zo goed als afgelopen: “De geweldloze tactiek om het feest te laten uitdoven …”
Het Nieuwsblad: Negen arrestaties na rave in Brustem, twee vermoedelijke organisatoren opgepakt in Bilzen: “De verdachten …”
VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/04/30/impact-van-illegale-rave-op-natuur-rond-militair-domein-brustem
Het Laatste Nieuws: Illegale rave in Sint-Truiden nu echt voorbij: “Defensie zal zwaar moeten investeren om het terrein terug …
____________________

Previous

Zatte zondag

Next

Het nakomertje

18 Comments

 1. Ik las erover, en met verbazing. Ik begrijp wel dat de autoriteiten met de handen in het haar zaten, maar wat een ellende voor de omwonenden. Aso’s, die ravers.

  • ms

   Ik was ooit op een scoutstreffen met 3.000. Dat vond ik toen al onoverzichtelijk.

   Ik kan me dus voorstellen dat je daar met 80 politiemensen niks tegen begint, wat anderen ook mogen zeggen.

   Anderzijds, door dat langzaam laten uitdoven met zachte dwang hebben die ravers toch twee dagen hun complete goesting gekregen. Is dat dan juist?

   En dan zijn er die vergoelijken dat het toch allemaal zo erg niet was. Ik vind het erg dat je zomaar met een klik op internet 15.000 egotrippers kan bij elkaar krijgen.

 2. Ik volgde het met argusogen. Niet daar ter plaatse hoor, ik ben geen raver. Het zijn egoïsten, zou ik zo zeggen. Ik heb te doen met de mensen die daar dichtbij woonden.

  • ms

   Ik ga er voorlopig niet wandelen. We zouden in de weg kunnen lopen. En ik ben blij dat ik dat soort foto’s ook niet post. Ze zouden op die plaats maar eens moeten hun ingang maken.

   Zo’n bende -al dan niet gedrogeerd- is erger dan een kudde olifanten.

 3. Een ramp!
  Nóg erger is dat het tot een hype kan uitgroeien.

 4. Niet te geloven dat dit zomaar kan doorgaan. De politie en andere diensten stonden er bij en keken er naar. Een waterkanon had die gasten kunnen afkoelen.

  • ms

   Juist ja, dat zagen we bij “La Boum” hoe dat afgelopen is. En toen stonden de politie en andere diensten er niet -alleen maar- bij en keken er naar. Het waterkanon maakt hun goesting om te batteren des te groter.

   De politie, dat zijn zij die onderbemand zijn, moest naast de gewone taken zoals verkeersveiligheid en bewaking van allerhande, het begeleiden van uitgeprocedeerde asielzoekers, het bestrijden van de drugscriminaliteit, de staking met protesten bij de Delhaizewinkels, het bewaken van de bekermatch op de Heysel, en wie weet wat dan ook nog, ook nog voorzien dat vrijdagavond 5.000 halvegaren in een militair domein gaan inbreken, waar de regels, wat ze moesten doen bij politie-inmenging, gewoon als pamfletten uithingen en verdeeld werden.

   De politie zijn ook zij, die zich niet mogen verdedigen want dan worden zij gefilmd en komt er een onderzoek.

   Ben ik pro politie? Ik was nooit echt fan. Eerder omgekeerd.

   Maar het is een beetje gemakkelijk om de schuld bij de politie te leggen. Zelfs de ravers doen dat. Die zeggen dat, als de politie hen gewoon had binnengelaten, ze geen overlast hadden bezorgd door verkeerd geparkeerde auto’s. Wablief?

   En de andere diensten? Die hadden hun handen vol met comateuze gedrogeerden en halfgaargezopen snullen naar het Sint-Trudo Ziekenhuis te brengen. Want die bende ongeregeld heeft dan wel het lef om de wetten aan hun zatte laarzen te lappen maar ze nemen wél de bedden in de zorg in beslag.

   • Het is een te grote stap maar toch denk je in de richting van het leger.

    • ms

     Daar dacht ik ook aan, maar het is wel erg kort dag als je onverwacht op vrijdagavond bericht krijgt dat je voldoende manschappen moet optrommelen om de boel daar te gaan regelen.

     Natuurlijk, in de toekomst … wie weet …

 5. Paljassen is een ander woord voor clowns. Of ik deze rave party goedkeur? Nee. Nogmaals: NEE, maar me er over opwinden? Ook nee. Ja, er is overlast voor de buren, ja, er zijn wat vernielingen aan hekken, aan akkers, aan oude militaire loodsen, aan bermen enzovoort.
  En eerlijk gezegd … ik denk dat ik een kleine 50 jaar geleden (ik ben nu bijna 67) er mogelijk zelf naar toe was getrokken. Beetje buiten de lijntjes kleuren, beetje hippie, dus stiekem vond ik het best oké wat die ‘clowns’ deden … ik las hun gedragsregels … dat klonk best positief. Geen seksisme, geen discriminatie, respect voor elkaar …

  • ms

   “Paljas” staat niet alleen voor clown. Volgens Wikipedia staat het ook voor:

   In het Nederlands is het ook de benaming voor een schertsfiguur, een persoon waarvan men een lage dunk heeft.

   En zo gebruikte mijn vader het ook. Ik niet. Tot ik het bij het schrijven ineens gebruikte en het -voor alle zekerheid- opzocht.

   En die vergelijkingen met vroeger vind ik maar niks. Ik weet dat ik niks mocht. Dat ik zelfs niet weggeraakt zou zijn mocht ik het al gewild hebben. Jij zou misschien wel, maar je ging toch maar niet.

   Ik vind het helemaal niet goed te praten wat die paljassen deden. En eigenlijk vind ik het wat raar dat jij dat wel best oké vindt. Want een knul die met een brommer over de weg heen en weer rijdt achter je tuin, vond je ooit wél overlast.

   Enne … respect voor elkaar? Behalve voor een heel dorp en de dode dieren?

 6. Inge

  Niet kunnen slapen is verschrikkelijk, en dan ook nog eens twee nachten achtereen, terwijl er ook nog eens in je tuin wordt gekakt. Bah.

  • ms

   Dat vind ik het toppunt van arrogantie. Echt wel een manier om aan mensen te tonen dat ze er nu eens écht niet toe doen.

 7. elsjeveth

  Ze hadden er schijt aan helaas. Overal waar mensen massaal bijeenkomen, ja ook op manifestaties als de Elfstedentocht en dergelijke wordt de privacy en het bezit van de medemens niet gerespecteerd. Raver of geen raver, gedrag je alsjeblieft.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén