Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Verborgen parels

Zowat alle jaren, van de laatste dan toch, lees je in de krant over Hallstatt dat van het massatoerisme af wil. De Preikestolen in Noorwegen hebben we zo ook al het nieuws zien halen. Dit jaar hebben ze er nog een paar andere bij gehaald, die ook zuchten onder al dat volk1.

Soms vraag ik me af of die locaties oorspronkelijk niet blij waren met de aandacht omwille van het economisch aspect. Maar dat blijkt dan niet op te wegen. De toeristen nemen een foto en weg zijn ze, op naar de volgende afgezaagde foto.

Als ik me soms afvraag wat anderen op vakantie doen? In de file staan om één of ander beroemd geworden bestemming met hun eigen gezicht te gaan opvrolijken blijkbaar.

We maakten het persoonlijk mee, in Glenfinnan. Ik schreef voorheen dus ook al eens over massatoerisme, maar als de gazetten dat mogen, ik toch ook zeker.

Ik zou het er niet over gehad hebben, had Luc de voorbije week niet gezegd dat ze in Frankrijk ook al met zo’n overdrukte zaten. Hij vervolgde met: “In Etretat”.

Is dat nu zo speciaal? Niet echt, maar in Etretat daar was ik ooit met Ex en klein Zoneke. We waren zomaar op de wilden boef thuis vertrokken en gingen een stukje Franse kust afrijden. We hadden daar een hotel aan het water gevonden. En er was haast geen volk. En dat in juli dan nog.

Op die manier beleefde -en beleef ik nog- het meeste plezier aan mijn vakanties. Niks plezanter dan zelf verborgen parels ontdekken.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 Het Nieuwsblad

Previous

De telefoonstoring

Next

Wandelen in Landen

11 Comments

 1. Het wordt denk ik wel steeds moeilijker nog een verborgen parel te ontdekken. Sinds de mens massaal toeristisch de wereld is gaan omzwerven zijn de geheimen een beetje op. Er schijnt een volkje te zijn op een eiland dat met pijl en boog nieuwsgierigen wegjaagt. Dat doen ze in Giethoorn of Brugge (nog) niet. Het is ook een beetje dubbel. Jarenlang is er goed geld verdiend met het toerisme en dan ineens moeten de bezoekers wegblijven? Venetië is overgegaan tot het heffen van entree. Misschien helpt dat.

  • ms

   Jawel, er zijn er nog als je afwijkt van aanbevelingen, maar dat kan meevallen maar ook tegenvallen.

   In het slechtste geval houd je er een griezelig gevoel aan over. 😂

 2. De drukte zoek ik zeker en vast niet op. Verborgen parels, ik zou niet weten waar te zoeken.

  • ms

   Aha. Ik ben over het algemeen genomen tevreden over wat ik vind.

   Als we in eigen land blijven is dat natuurlijk minder spectaculair (volgens sommigen dan toch 😲), maar we gaan sowieso niet naar de toeristisch aanbevolen locaties.

 3. Tegenwoordig blijf ik thuis, maar vroeger hebben we meestal zoveel mogelijk de toeristentoestanden ontlopen.

 4. Dat vind ik ook!

 5. De laatste jaren ga ik zelden weg maar samen gingen we niet graag naar de plaatsen waar we drukte verwachtten. Moezel en Luxemburg deden we in het najaar, op zijn vroegst in september. In Frankrijk woont familie, die wist de beste plekken maar in Ierland zagen we zelden drukte, ook niet in Dublin en op de Ring of Kerry.

  • ms

   Daarom proberen wij ook de vakantieperiodes te vermijden.

   Maar blijkbaar zijn er mensen die uren de file willen doen om een selfie te nemen op een plaats die in een film kwam.

   Ik houd niet van file en ik neem geen selfies. Dat komt goed uit hé. 😃

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén