Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Massatoerisme

Het is niet de eerste keer dat we lezen dat Hallstatt1 een oproep doet om toeristen te weren. Ze zullen er ons niet zien.

Als je het artikel opent, valt het al onmiddellijk op. Hallstatt word namelijk het “Disneydorpje” genoemd. Ja zeg.

Wat ook storend is -voor mij dan toch- is dat bepaalde zaken ook aangeprezen gaan worden omwille van één of ander TV-programma. Zoals de Vlooyenbergtoren die nu ineens de toren van de Callboys is. En populair werd omwille daarvan.

Zo hadden we, bij ons laatste bezoek aan Schotland ook Glenfinnan viaduct willen zien. “Geen plaats” zegden ze aan de parking waarop ik besloot dat we er beter weg konden wezen. Glenfinnan viaduct is blijkbaar erg bekend omwille van de opname van één van de Harry Potter films.

Indertijd heeft men op deze manier hondenrassen naar de knoppen gefokt ook. Na Lassie wilde iedereen een lassie, terwijl het beest eigenlijk een border collie was.

Wat op TV komt is is dus populair. Zelf iets ontdekken is er niet meer bij.

Wees gerust Hallstatt en Glenfinnan, wij zijn goeie verstaanders en zoeken wel rustiger en minder bekende oorden op. Hierbij een foto van het viaduct van Ribblehead dat we in 2015 gingen bekijken en precies dat viaduct gaf me zin om naar Glenfinnan te gaan.

De halve vraag in de laatste zin van dat logje is bij deze ook beantwoord.

____________________
1 Het Laatste Nieuws

Previous

De tamtam wist het

Next

Maandag na Driekoningen

8 Comments

 1. Die streken zijn in feite populair om de verkeerde redenen. De omgeving of de geschiedenis interesseert deze mensen niet.Alleen even zijn op de plaats waar Potter of zo’n callboy passeerde.

 2. Jammer is dat. Zonde van mooie bezienswaardigheden.

 3. Als het zo doorgaat mogen ze het verschijnsel ‘authentiek’ naar de prullenbak verbannen.

  • ms

   Inderdaad.

   Wij huren dus gewoonlijk een appartement en gaan naar de lokale winkels. Daar maken we dan graag een praatje en leren nog wat bij.

   Maar massatoerisme lijkt er echt op gericht om bij alle aangeprezen en bejubelde lokaties een selfie te nemen.

 4. elsje

  Met het schaamrood op de kaken een bekentenis… in de tijd van kapitein Zeppos hebben mijn zus en ik zolang aan het hoofd van onze ouders gezeurd om naar de ”molen” te rijden.
  We hebben er zelfs nog foto’s van…
  Toen al leefde dit soort dingen blijkbaar. Gelukkig was er geen sprake van lange files en drommen bezoekers. Dat dan weer niet.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén