Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Het Schilderspad

Terwijl we in Mol waren hebben we nogmaals “Het Schilderspad” afgewandeld. Dat deden we ooit al eens maar dan één van de kortere versies. Nu wilden we de volledige wandeling maken, die is 17km.

Maar omdat we de wandelknooppunten volgden, werden er dat maar 14,5. Dat vonden we een heel klein beetje jammer. Volgende keer -en die komt er wel- bekijken we wel eens of we de volledige wandeling kunnen afmaken met het volgen van de oorspronkelijke bewegwijzering.

Een heel klein beetje jammer maar? Wel ja, omdat de wandeling op zich enorm mooi is en als ze dan al eens door bebouwde straten gaat, zijn dat geen drukke wegen. Er is natuurlijk de mogelijkheid dat die ene wel een beetje … maar die lag nu opgebroken wegens wegenwerken.

Langs het wandelparcours passeer je ook de vijftien kapellekes. Een normale kruisweg heeft 14 staties1, in Mol zijn dat kapellekes maar is er een vijftiende, iets grotere kapel2, bij.

Het Schilderspad verwijst naar Jacob Smits3 -waarvan het museum al een hele poos gesloten is en nog wel een poosje gesloten blijft. Las ik nu ergens dat het nog tot in het najaar zou zijn?- en Dirk Baksteen, waarvan ik hier thuis wel een paar afdrukken -of hoe het ook mag heten- heb, die nog geen hangplaatske hebben gevonden. Blijkbaar zouden er een paar van zijn werken ook in het Jacob Smits Museum te bezichtigen zijn. Maar ja, dat is nog altijd even dicht.

Nu ja, op een wandeling van 14,5km zie je wel meer dan alleen 15 kapellekes, maar hoeveel bomen kan je fotograferen? En niet alleen dat, hoe maak je een selectie voor op een blog? Geen bomen dus of er moet iets meer op staan. Zodoende …

____________________
1 Kruisweg
2 De vijftien kapellekes
3 Jakob Smits
4 Jakob Smits Museum
5 Dirk Baksteen
____________________

Previous

Zo van die dagen …

Next

Kouwe pla-kes tijd

19 Comments

 1. Mooi, die kapelletjes op een rij. De 15e sluit er dwars opstaand de rij af? Zo te zien op de fraaie foto’s is de wandeling zeer de moeite waard!

  • ms

   Die grootste staat inderdaad op de kop. Dat is de oorspronkelijke oudste kapel.

   Ik neem minder bosfoto’s, maar van die koeien heb ik er wel een paar, vooral van dat kalfke. 😁

 2. Een leuke wandeling met al die kapellekes. Die zou ik ook eens wandelen moest ik in de buurt zijn.

  • ms

   Ik hoop ze nog eens te doen als dat museum terug open is … of als we nog eens gunstig in Sunparks Mol terecht kunnen.

 3. Dat is een flinke rij kapellekes . nu moet ik denken aan de boektitel ‘De Kapellekesbaan’ zou die hierdoor zijn geïnspireerd?

 4. elsjeveth

  Wat een mooie route zo met die kapellen. Alhoewel ik geen katholieke achtergrond heb vind ik het altijd mooi om even binnen te lopen als ik er eentje tegenkom

  • ms

   Misschien is het wel omdat je geen katholieke achtergrond hebt dat je er wel even binnen wil lopen. Ik heb namelijk het tegendeel. Ik heb er genoeg gezien.

   En in musea durf ik die religieuze kunst ook wel eens overslaan. Vroeger leek het net of er geen andere bestond.

   • elsjeveth

    Daar zou je best gelijk in kunnen hebben. Ik heb dat met christelijke instellingen of initiatieven . Daar heb ik meteen een aversie tegen 😇 gereformeerde dus

 5. Zou ik graag eens lopen als ik in de buurt was. Maar dan wel met iemand naast me, een moeder met jong, daar dien je voorzichtig omheen te gaan.

 6. Oooh! Schilderachtig mooi!

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén