Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Anoniem

Het is weer zover. In de U.K. is een groot schandaal aan de oppervlakte gekomen. De moeder en stiefvader van een nu 20-jarige man hebben een BBC-presentator aangeklaagd voor het betalen van grote sommen geld in ruil voor seksuele foto’s van die minderjarige.

De toenmalige minderjarige laat nu via zijn advocaat weten dat er niks van aan is. De klagers beweren bewijs te hebben.

Alleen … de naam van de BBC-presentator in kwestie wordt niet genoemd en nu dreigen parlementsleden ermee de naam van de geschorste BBC-presentator bekend te maken.

Ik heb nu niets te zien met die zaak in de U.K. maar toch heeft het al meermaals mijn gedachten beroerd bij maar weer een anonieme klacht, wat niet geheel overeenkomt met deze zaak.

In de U.K. zijn al meerdere presentatoren komen vertellen dat zij het niet zijn.

Bij een anonieme klacht kan je dat niet, want je weet dat er iemand een klacht neerlegde en je weet ook niet tegen wie die gericht was. En die laatste zal ook wel zijn verdachte aangaande hebben, meestal iemand die ze al zelf niet goed kunnen zetten wordt de toestand gewoon slechter, want ze doen meer kwaad dan goed als ze de verkeerde voorhebben.

Wij hadden het ooit. Er kwam onverwacht controle van dierenwelzijn bij ons thuis na een anonieme klacht over de verwaarlozing van onze toenmalige hond. Heel onverwacht, inderdaad.

Hij heeft zijn toer gedaan, jawel. Hij heeft de hond gezien, dat ook. Hij heeft zijn werk gedaan en de klacht afgedaan met als uitleg: “Plainte de mauvaise foi“.

Wie had die neergelegd? Hij heeft het niet gezegd. Hij heeft niet gewezen. Hij heeft enkel en alleen maar naar een bepaalde richting gekeken. En wij wisten het. En dat was geruststellend. Niet omwille van die klacht, maar omdat we niet de hele buurt moesten verdenken.

Hoe moet iemand zich voelen die de buren ineens wantrouwig naar hem/haar ziet kijken. Of zoals hier in ons dorp het geval is: dieven die via achtertuintjes binnendringen en pikken. En het stil gefluisterde: “Dat is er toch ene van hier die de toestand kent” gaat het hele dorp rond.

Ik zou die anonimiteit enkel behouden voor mensen die anoniem willen getuigen. Dat is wat anders. Maar die anonieme klachten of klachten tegen een anoniem iemand die leiden tot meer miserie dan nodig is.

En net nu, na het schrijven van dit log lees ik dat er een tweede persoon de BBC-presentator van grensoverschrijdend gedrag beschuldigt2.

En dan vind ik wel dat de geviseerde bekend mag worden. Anders ga je de eventuele/mogelijke dader beschermen en zoveel onschuldigen mogelijk in diskrediet brengen.

En dan vraag ik me af waarom sommige eventuele of potentiële of zogezegde verdachte daders namen beschermd moeten worden en bij anderen niet. Wij hadden hier ook zo’n situatie met gegevensbescherming3.

Misschien/mogelijk willen ze het in de U.K. in der minne regelen … in alle anonimiteit natuurlijk.

En dan net voor dit log gepubliceerd zou worden, lers ik dat de naam van de BBC-presentator bekend werd gemaakt4.

Maar dat verandert niet veel als het gaat over de gevolgen van anonimiteit voor anderen in het algemeen.

____________________
1 Het Nieuwsblad
2 VRT NWS – url: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/11/nieuwe-beschuldigingen-tegen-bbc-presentator/
3 Sanda Dia
4 Het Nieuwsblad

Previous

De laatste kist

Next

Veel foto’s

10 Comments

 1. Wij kregen ooit een anonieme klacht ivm de hoogte van onze garage. Die had mijn man samen met een kennis geplaatst na bouwaanvraag met plan. Iemand vond ze te hoog… de buur natuurlijk. Die had altijd wat tegen ons. Gelukkig kon hij ons niets maken want het was allemaal in orde. Hij heeft meerdere keren klachten ingediend. Hij liet de verbouwing stilleggen van dag één omdat hij twijfelde of het huis niet te dicht bij zijn erf stond. Hij had altijd wat dus we moesten niet ver zoeken wie de verklikker was.

  • ms

   Zo werd het indertijd met die ene buur ook. De ene klacht na de andere. Over alles en nog wat. Later hoorden we dat hij in zijn eerdere woonst de schrik van de buurt was. Hij had met iedereen ambras.

   Wij zijn verhuisd nadat mijn dochter van toen zes zich eens in de kelder had verstopt na intimidatie.

   Achteraf hoorden we dat hij ook met de kopers van ons huis in de clinch lag en de geburen bang waren.

   • Een beetje zoals die buur van ons. Ruzie met heel de straat… Vreselijke lui.

    • ms

     Echt wel. Vele jaren later wist een ex-buurvrouw die ik eens tegenkwam te zeggen dat ze “indertijd” meer aan onze kant had moeten staan, want nu terroriseerde hij hen ook.

     Geen boodschap aan.

     En de kopers van ons huis vroegen ons ook jaren later of we geen foto’s hadden van de vroeger bestaande situatie aangezien hij beweerde dat dat de -toen- huidige de bestaande toestand wàs.

     Geen zin in.

 2. In de UK en elders wordt tegen zowat iedereen klacht ingediend. Het wordt meer en meer ongeloofwaardig.
  Hier hebben we gelukkig geen last met de buren.

  • ms

   In de U.K. wordt het een beetje klein Amerika. Maar bij deze is er blijkbaar toch wel waarheid bij, als zelfs zijn vrouw zegt dat hij dat doet door psychische problemen.

 3. Heel nare dingen, niet alleen de aanklachten wanneer ze waarheid bevatten, maar ook de kwaadaardigheid door neppers die geld ruiken of zich verongelijkt voelen. En het gerommel van directies die niet weten hoe er mee om te gaan, verschil maken tussen deze en gene, maakt het nog erger.

  Het moet een akelig gevoel zijn als je gecontroleerd wordt op zogenaamde verwaarlozing van de hond. Om te huilen.

  • ms

   Zijn klacht was zo ongegrond dat ze belachelijk werd.

   Maar als je nu bekijkt moeten er toch veel juridische diensten zijn die klachten van allerlei allooi bestuderen. Poeh!

 4. elsjeveth

  Dat over jullie hond dat is wel heel naar zeg. Je vraagt dan wel af waarom iemand zoiets doet. Wees een held, bel aan en zeg het rechtuit…gelukkig was er niets van waar maar toch de schrik die je hebt.
  En verder over de anonimiteit in het algemeen, die weegschaal ligt nog al eens scheef…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén