Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

De laatste kist

Bij het schrijven over mijn zelfgemaakte boekenkast op de palier, meldde ik in de reacties al dat er nog een paar kisten bij konden.

Omwille van de besluiteloosheid en vragen à la: “Wat kan er al in? Wat moet nog wachten?” pakte ik de koe bij de hoorns en ging op zoek op 2dehands. En daar kwam ik tot de conclusie dat diegene die er vier gratis weggaf te ver af woonde, dat die ene die heel België wil voorzien een Nederlander is die aan de dure kant is en dat ik bij die ene die er elf had te laat was. Er bleef daar maar een kist van over.

Eén is beter dan geen dacht ik en zond een bericht … via het account van Luc. Om één of andere reden krijg ik geen bevestigingscode bij het aanmaken van een eigen account bij 2dehands.

En ja, in dat bericht vertelde ik dat ik nog een kist van drie planken en drie kisten van twee planken nodig had. Bij het afhalen bleek de verkoper er nog een paar bij elkaar gezocht te hebben. En die grotere? Die was er ook, maar daar zat wel nog materiaal in, dat we dan maar samen elders hebben opgeslagen.

Gisteren op de nationale feestdag gaf men zulk warm weer, maar dan ook zulk warm weer, dat er van schuren en insoppen tegen houtworm niks in huis kon komen, tenzij …

Om twintig over zes werd ik wakker, om twintig voor zes stapte ik uit bed, om drie minuten over zeven zette ik de schuurmachine aan. Klokslag tien stonden de drieplanker en de drie tweeplankers te drogen in de schaduw en tegen de middag stond het geheel boven op de palier tegen de muur en waren er al twee van de vier verhuisdozen leeg, de derde voor de helft en over de vierde zal ik nog even moeten dubben waar die boeken moeten komen.

Wie nu denkt dat dit een heel goedkope oplossing is, of een beetje neerbuigend denkt over mijn kast, wil ik toch nog even kwijt dat, als het voor de goedkoop is, je er niet echt moet aan beginnen. Die kisten zijn fel gegeerd, kosten geld en een hoop zoekwerk en een beetje afdingen en daar bovenop krijg je ook nog de kosten van het schuurpapier en het middel tegen houtworm. Voor die prijs koop je wel een boekenkast -zij het dan in de Kringwinkel- maar zeker geen op maat gemaakte.

Je moet er echt wel goesting voor hebben om het te doen. En dat heb ik. En ik heb dat altijd gehad. Ik vind zulke dingen een fantastisch tijdverdrijf. Maar wat eens alle boeken op hun plaats beland zijn?

Wel kijk, ik heb nog een hele zolder die ik kan vullen. Maar dan heb ik zeker geen boeken genoeg.

Previous

Die met hun sjakosj altijd …

Next

Anoniem

12 Comments

 1. Slim om vroeg te beginnen, voor de grote hitte toesloeg. Ik ben wel benieuwd naar hoe het geworden is.

  • ms

   Wel, ik vind dat het resultaat er mag zijn. Toen nog niet alle kisten er waren vond ik het wat rommelig, nam er toch maar een foto van om de indeling te kennen, die ik compleet heb genegeerd bij het opnieuw vullen.

   En nu kan ik er echt met plezier naar kijken all moet ik de -nu- nog lege kisten nog vullen. Dat zal voor morgen zijn. Maar ik weet -nog- niet hoeveel ik nog zal willen aanpassen met de boekenkasten hier beneden. Dus hoeveel van boven naar beneden en vice versa moet.

   Neem ik er een foto van? Ik weet het niet. Voorlopig ben ik alleen maar blij dat het meevalt.

 2. Lugubere titel. 😎
  Je ijver bewonder ik, weliswaar vóór de grote hitte maar dan nog. Ook ’s morgens is het al warm, ik snap dus dat je blij bent dat het af is.
  Zelf gemaakt, dat geeft voldoening.
  Ook ben ik benieuwd naar een foto.

  • ms

   Ik heb daar ook even aan gedacht maar aangezien ik wil uitgestrooid worden heb ik díe bepaalde laatste kist echt niet nodig. Een jutezak is ook al goed.

   Wel gisterenmorgen stond er een fris windje en dat deed deugd.

   Een foto? Dat weet ik nog niet. Mogelijk wel als ze volledig gevuld is en ik content ben met de schikking in alle boekenkasten: die ene achter mij met de kunstboeken (daar moet niks aan veranderd worden), de twee naast de schouw in de eetplaats en dan die grote fruitkistenkast. De drie laatste vergen een beetje heen en weer geleur.

 3. Wij hadden ze in ons vorig huis ook om eea in op te bergen. Ze zijn decoratief en je kan er veel in kwijt. Goedkoop zijn ze zeker niet want ze zijn gegeerd. Als je ze zo glad schuurt, lijkt me dat heel mooi. Daar hebben wij destijds nooit aan gedacht waardoor ze veel stof vingen. Stom van ons. Ik kan me voorstellen dat je heel blij bent met je resultaat.

  • ms

   Ze gaan nog stof vangen, ik heb ze niet gevernist. Ik heb ze wel glad geschuurd, nog wat oudere sporen over gelaten en ze dan goed ingesopt met een product tegen memel.

   Ik heb me voorgenomen om ze alle zes maanden eens leeg te maken, grondig te ontstoffen en eventueel nog eens te soppen.

   Ik ben geweldig blij met het resultaat. Alle boeken die hier al 20 jaar in verhuisdozen bleven staan, kunnen er nu ook uit.

 4. Dat karwei zit er ook weer op. Vandaat zou het minder warm worden. Hoeven we dus niet vroeg op te staan voor eea te doen vooraleer de hitte er is.

 5. elsjeveth

  Dat klinkt als een mooi afgerond project nu het vullen nog.

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén