Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Bolle of holle wangen

Toen ik jong was en bij manier van spreken tussen het behangpapier en de muur door kon en de schooldirectrice eens opmerkte hoe slank ik was, deed mijn moeder dat nogal smalend af.

Toen later één van mijn klasgenoten eens een magazine bovenhaalde, met daarin een foto, waarvan ze vond dat ik daarop leek, was ik geschrokken. Op de foto stond een mooi meisje. Ze gaf me de foto, mijn moeder heeft die verscheurd.

Ergens rond mijn 40ste begon er wat molligheid bij te komen en wist mijn buurvrouw me te vertellen dat mijn gezicht mooier was als het niet zo mager was.

Na de evenementen was ik wel wat bijgekomen en kreeg ik de opmerking dat ik wat mocht vermageren, maar geen woord over mijn mooi rond gezicht.

Ergens in 2019 ging ik, zoals eerder al verteld, bij Zoon op de weegschaal staan en maakte er werk van.

Het resultaat was er in juni 2020, toen ik, in volle coronaperiode, mijn gewenste gewicht bereikt had, maar niemand die er wat van zei. Het was nu eenmaal corona. De mensen hadden andere interesses.

Nu er weer wat bij is, krijg ik de opmerking dat het beter is nu, met een wat voller gezicht.

Wat denk ik daar nu van? Behalve dat mijn gezicht het eerste is dat vermagert? En dat ik dat weet?

Toen ik op mijn gewenste gewicht zat, zag ik mijn grootmoeder in de spiegel. Nu zie ik mezelf zoals 25 jaar geleden in de spiegel.

Dan weet ik het wel. Ik kan er dus -volgens anderen- nooit helemaal goed uit zien: of ik ben te dik, of mijn gezicht is te hol. Maar dat is hun probleem, ik kom best overeen met mijn spiegel.

Previous

De connector

Next

Kristien Dieltiens

21 Comments

 1. Herkenbaar, dat vermageren in het gezicht.
  Doen waar jij je goed bij voelt. Laat ze maar kletsen.

  • ms

   Wel, ik vind mijn “beide” gezichten wel iets hebben, maar het gaat tenslotte niet over het gezicht of uit uitzicht maar over hoe iemand zich voelt. Ik voel me nu wel best, ik houd wel mijn kcal nog in het oog, maar niet meer zo fanatiek als toen het echt nodig was dat ik afviel.

   Maar wat ik me nu afvraag is waarom ik iedere keer dat ik mensen ontmoet opmerkingen (goed of slecht) te horen krijg over mijn uiterlijk. Soms wel goed bedoeld hoor, maar ik heb het er niet zo voor.

   Ik doe dat dus nooit bij anderen.

   • Als iemand er moe, ziek of mager uitziet, zeg ik dat ook niet. Zelf heb ik dat ook niet graag, want dan ga ik niet meteen ziek en mager voelen. Maar als iemand er goed uitziet, dan zeg ik het wel, en gemeend.

 2. Iets ertussenin dan maar? Hoe meet je dat?
  Wat zou je te horen krijgen?
  Zelf maak ik er geen probleem meer van. Vroeger te mager (echtgenoot vond dat prachtig), nu te zwaar (echtgenoot ziet het toch niet meer) de tussenliggende jaren ongeveer goed, zij het aan de zware kant.
  Patat, chocola….

  • ms

   Ertussenin, eerder naar de dunne kant.

   Wat meten? Kcal? Ik maakte in 2019 een lijst met alles wat ik at -ook frieten en chocolade staan daar op- en vulde die alle dagen in. Ik kom nu niet meer aan dat aantal. Dus eet ik ’s avonds nog wel eens een stuk kaas of een balleke.

   Luc geeft geen commentaar, maar ik voel het als mijn stap minder gezwind wordt of mijn linker knie wat rouspeteert.

   Momenteel weet ik mijn gewicht niet, ik hanteer nu het systeem met de lintmeter. 👍

 3. Het voornaamste is dat jij je goed in je vel voelt. Wat de anderen daarvan denken is hun probleem,niet het jouwe.

 4. Zolang je maar gezond bent, dat is het belangrijkste.

 5. Ik ben te zwaar, al vele jaren. Maar ik zou er met liefde nog tien kilo bij willen mocht ik dan mijn vroegere gezondheid terug krijgen. Spijtig genoeg heb je dat niet te kiezen en moet je maar aanvaarden wat komt. Maar lijnen? Dat is voorgoed verleden tijd.

  • ms

   Wel, bij mij gaat het dus wel om mijn gewrichten. Ik voel het gewoon. Maar echt lijnen doe ik niet (meer). Na het op pensioen gaan was het wel nodig na alle hotels en restaurants uit de evenementenperiode.

   • Ik voel het ook in mijn knieën en mijn heupen als ik lang gestapt hebt. Ik eet gezond, ik snoep niet (is te pijnlijk met al die littekens in mijn mond). Het is de aard van ’t beestje en zo zal het blijven.

 6. en dat laatste is al heel wat

 7. Ik kies altijd de spiegel waarin ik er het beste uitzie, of beter gezegd: het minst erg. Die van de kapper! Laatst heb ik een hele week op die kappersstoel gezeten om naar mezelf te kijken. Mijn kapster werd er eerst een beetje tureluurs van, maar al gauw was ik een attractie. Helaas, ook spiegelbeelden slijten. dus nu moet ik op zoek naar een nieuwe.

  • ms

   Dat is het probleem met de spiegels hier in huis. Op de badkamer zijn de twee boven de lavabo’s een tweeling, de volledige van de badkamerkastdeur legt de aandacht lager.

   Die aan de voordeur, om te zien of je hoed goed staat is een retro en oogt ook zo. Ik heb er zelfs een hoed voor gekocht. En hij knikte goedkeurend.

   🙂

 8. Wat heb je een geweldig woord voor scrabble neergezet. ‘badkamerkastdeur’ daar kun je heel wat letters in kwijt 🙂 En wat het uiterlijk betreft, dat is niet zo heel belangrijk wie je bent hangt met andere dingen samen dan alleen de buitenkant, mensen die je kennen letten daar volgens mij helemaal niet op.

 9. elsjeveth

  Zolang jij en de spiegel overeenkomen is er niets aan de hand. Je bent zoals je bent, je eigen mooie zelf.
  Tussen de regels door lijkt je moeder niet de persoon geweest te zijn om het zelfbeeld van haar dochter een positieve boost te geven. Jammer…

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén